Irak ve Suriye büyükelçileri yeniden gönderiyor

Irak ve Suriye daha önce karşılıklı olarak çektikleri büyükelçililerini geri gönderme kararı aldı. Bu karar Bağdat ve Şam arasındaki gerginliğin yumuş

Irak ve Suriye daha önce karşılıklı olarak çektikleri büyükelçililerini geri gönderme kararı aldı. Bu karar Bağdat ve Şam arasındaki gerginliğin yumuşaması ve yeniden diplomatik ilişki kurulması anlamında önem taşıyor.

BM toplantısı münasebetiyle New York'da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim; İran, Türkiye, Almanya, Belçika, Irak gibi bir çok ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya geldi. Muallim, Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. Zebari, Irak hükümetinin daha önce çekilen büyükelçisini Şam'a gönderme kararını muhatabına iletti.. Zebari, "Irak hükümeti yakın bir zamanda Şam'a büyükelçisini gönderecek." dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ise, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, aynı şekilde Suriye'nin de en kısa zamanda Bağdat'a büyükelçisini göndereceğini söyledi. Suriye ile Irak'ın yeniden diplomatik ilişki kurması anlamındaki bu kararın bölgede istikrarın sağlanmasına da büyük katkı sağlaması bekleniyor.

19 Ağustos 2009 tarihinde Irak'ın başkenti Bağdatta düzenlenen bombalı saldırılarda 95 kişi ölmüş 600'ü aşkın kişi yaralanmıştı. Irak yönetimi, saldırılardan sorumlu tuttuğu Irak Baas Partisi'nin iki lideri Muhammed Yunus el-Ahmed ve Sattam Farhan'ı Suriye'den istemişti.

Şam yönetimi ise talebi kabul etmemiş ve şahısların suçlu olduklarına dair delilleri istemişti. Karşılıklı açıklamalarla tırmanan gerginlik üzerine iki ülke, 25 Ağustos 2009'da büyükelçilerini geri çekmişti.