Kommersant: Lujkov pazartesi istifa edecek

Kremlin'le iplerini koparan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un pazartesi günü istifa edebileceği iddia ediliyor. Rus ulusal NTV, Rossiya ve Rossi

Kremlin'le iplerini koparan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un pazartesi günü istifa edebileceği iddia ediliyor. Rus ulusal NTV, Rossiya ve Rossiya-1 kanallarında geçtiğimiz hafta sonu, Lujkov'u "karalayan" belgesel programlar yayınlanmıştı. Uzmanlar yayınların Lujkov'un görevinden ayrılmaya zorlandığının sinyali olarak değerlendiriyor. 1992'den bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'nın belediye başkanlığını sürdüren Lujkov, en çok da eşinin serveti ile gündemde.

Kommersant gazetesine konuşan Moskova Belediyesi'ne yakın kaynaklar pazartesi günü Başkan Lujkov'un istifa edebileceğini iddia ediyor. İsmi açıklanmayan yetkili kişilere göre, önümüzdeki haftanın başında belediyede kadro değişikliği konusunun çözümü için çalışmalar başlatılacak. Eşi zengin işadamı Yelena Baturina ile Avusturya'ya tatile giden Lujkov'un pazar günü Moskova'ya dönmesi bekleniyor. Lujkov'la aralarında "sorunlar" yaşadığı iddia edilen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise o gün Çin'e resmi ziyaret yapmayı planlıyor.

Kommersant'a göre, pazartesi günü ele alınacak kadro değişikliğiyle ilgili "çözüm" bağlamında Lujkov'un bulunduğu makamlar paylaşılacak. Lujkov hem Belediye Başkanı hem de Moskova Hükümet Başkanı görevinde bulunuyor. Yeni plana göre, Belediye Başkanlığı görevine, Rusya Başbakanlığı Genel Sekreteri Sergey Sobyanin, Moskova Hükümet Başkanı makamına ise Nijegorod Bölge Valisi Valeri Şantsev atanıyor. Şantsev'in Moskova'nın belediye ile çalışmalarında büyük tecrübesi de bulunuyor.

Rusya Başbakanlığı ise gazetede yer alan iddiaları yalanlıyor. Başbakan Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov Kommersant'a yaptığı açıklamada iddianın gerçek dışı olduğuna işaret etti. Peskov, "Moskova'nın Belediye Başkanı Lujkov'dur. Geriye kalan her şey hayal ürünü." dedi. Konuyla ilgili Kremlin Sarayı Kommersant'ın sorularını yanıtsız bıraktı.

Rus Levada araştırma merkezinin yaptığı son çalışmasında vatandaşların yüzde 54'ü Lujkov'a güvenmediğini, yüzde 26,5'i çekimser kaldığını ve yüzde 19,5'i ise güvendiğini belirtti.

MEDVEDEV'İN KORUMALARI LUJKOV'UN YAKLAŞMASINA ENGEL OLDU

Daha önce Rus Ren Tv televizyonuna konuşan Lujkov, istifa etmeyeceğini ifade etmişti. Rus basınında çıkan yorumlara göre, Putin'in Lujkov-Kremlin "kavgasında" sessiz kalması Belediye Başkanı'nı zor durumda bırakıyor. Bir kaç kere Başbakan'ın kapısını çalmaya çalışan Lujkov'a kapılar kapatıldı. Rus Ogonyok dergisine göre, geçenlerde Yaroslav kentinde düzenlenen forumda Lujkov Başkan Medvedev'e yaklaşmaya çalışırken, Devlet Başkanlığı korumaları kendisine engel oldu. Ogonyok, Lujkov-Kremlin kavgasının 2009 yılı sonlarında başladığını da iddia ediyor: Medvedev'in Duma parti grup başkanları ile yatığı görüşmeden sonra Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski, resmi Rossiya televizyonunda Lujkov'a karşı ağır suçlamalarda bulundu.