Meslek Odaları Kamu Binalarının Afet Raporu İçin Cevap Bekliyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde bir gün içerisinde çıkan yangınların ardından TMMOB'ye bağlı meslek odaları, kamu binalarına yönelik hazırlanan 'afet raporu' doğrultusunda yetkilileri göreve çağırdı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde bir gün içerisinde çıkan yangınların ardından TMMOB'ye bağlı meslek odaları, kamu binalarına yönelik hazırlanan 'afet raporu' doğrultusunda yetkilileri göreve çağırdı.
TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, 68 kamu binasının denetlenmesi sonucunda ortaya çıkan afet raporu hakkında yetkililerin meslek odalarına herhangi bir cevap vermediğini belirterek, "Yangın riski, alınacak önlemlerle bertaraf edilebilir. Acil olarak yetkililerin harekete geçmesini ve yangın tehlikesi altındaki binalarımızın, güvenli hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi. Düşünceli, başta hastaneler olmak üzere risk analizlerinin yapılarak can güvenliğini tehdit eden unsurların bertaraf edilmesinin önemine değindi. Özellikle hastanelerde, yaygınlaştırılan taşeron sistemi sonucu, kamu hizmet üretiminin bütünselliği yok edildiğini iddia eden Düşünceli, "Farklı taşeron şirketlerin uygulamalarının hastanelerin güvenliğini zedelediği hepimizin malumudur. 26 Mayıs 2009 tarihinde Şevket Yılmaz Hastanesi'nde meydan gelen ve 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiği yangın sonrasında, Valiliğin 4 Haziran 2009 tarihli yazısında toplu yaşam alanlarındaki her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerinin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakım ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların önlenmesi, herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybına sebep olmadan kısa sürede söndürülmesinin sağlanması, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin fiziki koşullarının değerlendirilerek yangınlara karşı önlemlerin alınması zorunlu olduğuna dikkat çekilmişti. Bu sebeple belirtilen kurum ve kuruluşların tesislerin ve binalar için görevlendirilen temsilcilerden "Yangın Denetleme Heyeti" oluşturulmasına karar verilmişti. Heyetçe yapılan denetleme sonucu tespit edilen hata ve noksanlıkların zamanında yerine getirilmesinde ihmali ve kastı bulunan sorumlular hakkında valilikçe, genel sağlığın korunması konusunda alınacak olan tedbirlere denetlenen kurum ve kuruluşlarca, aykırı davranılması halinde ilgililer ve sorumlular hakkında idari yaptırım uygulanması ve ayrıca fiilin ceza kanuna göre suç teşkil etmesi halinde ilgililerin adli mercilere tevdi edilmesi hususu" belirtilmesinden sonra TMMOB'ne bağlı ilgili meslek odalarının da içinde yer aldığı 3 adet 'Yangın denetim heyeti' oluşturulmuştu. Bu heyetler, valiliğin görevlendirmesi üzerine, bugüne kadar 29 adet hastane, 35 adet öğrenci yurdu, 3 adet huzur evi, 1 adet de okul olmak üzere, toplam 68 adet denetleme gerçekleştirmiştir" diye konuştu.
Denetimler sonucunda hazırlanan raporların ilgili makamlara sunulduğunu kaydeden Düşünceli, "TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak 27 Temmuz 2010 tarihli yazımızla, bu raporlara ilişkin denetleme sonuçları hakkında, genel değerlendirme ve bilgilendirme talebimizi, Valilik makamına iletmiş olmamıza rağmen, bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadık. Kamu çıkarlarından yana olma anlayışımız gereği, elimizde bulunan denetleme raporları sonuçlarını detaylı bir çalışma ile kapsamlı bir rapor haline getirdik" ifadelerini kullandı.
KORKUTAN RAPOR
TMMOB olarak hazırlanan raporda denetlenen kamu binalarının yüzde 83'ünün onaylı projesine uygun yapılmadığına dikkat çeken Düşünceli, söz konusu yapıların yüzde 78'inde ise kaçış yolları ve yangın merdivenlerinin uygun olmadığının altını çizdi. Düşünceli, "Binaların yüzde 78'inde elektrik tesisatı ve sistemleri uygun değildir. Yüzde 78'inde yangın algılama sistemi mevcut değildir. yüzde 70'inde yangın söndürme sistemi kullanıma uygun değildir. Yüzde 61' inde sığınak, otopark ve çatılarda yangına karşı önlemler alınmamıştır. Yüzde 35'inde yangın güvenlik sorumlusu bulunmamaktadır. Rapordaki tespitler bize durumun vahim olduğunu açıkça göstermektedir. Afetlerin en az zararla atlatılabilmesi, iş kazalarının ve yangınların önlenebilmesi için denetimlerin önemini defalarca belirttik ve belirtmeye devam edeceğiz. Bursa'da söz konusu yangın denetimlerinin genişletilerek sürdürülmesi, bu denetimler sonucunda çıkan eksikliklerin acilen giderilmesi ve giderildiğinin tekrar denetlenmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Biz TMMOB Bursa İl koordinasyon Kurulu olarak kamusal denetim adına üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. İlgilileri, TMMOB'ye bağlı ilgili meslek odalarıyla, protokoller vasıtasıyla, denetimleri kurumsal hale getirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
TMMOB SORULARA CEVAP İSTİYOR
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak binalardaki tespit edilen eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Düşünceli, yetkililere şu soruları yöneltti:
"Denetimlerin sürdürülmesi düşünülmekte midir? Yangın denetleme heyetlerinin tespit ettiği eksiklikler ve hataların giderilmesi için neler yapılmıştır? Eksiklikleri gidermeyen kurum yöneticileri hakkında idari ve cezai herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bütçeden ne kadar kaynak ayrılmıştır? Eksiklerin giderilmesi için ne beklenmektedir? Tedbir almak için ne olması gerekmektedir? Mutlaka can kaybı mı olmalıdır? Hastaneler gibi halkın yoğun olarak kullandığı, mekanik ve elektrik tesisatların bakım ve kontrollerinin mühendislik formasyonu gerektiren kurum ve kuruluşlarda, mühendis istihdamının mecburi kılınması düşünülüyor mu? Soruları, tespit edilen eksiklikler oranında çoğaltmak mümkündür"