TSE Başkanı Büyükhelvacıgil: Standartların yüzde 99'unu AB ile uyumlu hale getirdik
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TSE standartlarının yüzde 99'unun Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu hale getirildiğini b
TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Avrupa Standartları'nın yüzde 99'unun uyumunu gerçekleştirerek, milli standart haline getirildiğini kaydetti. Büyükhelvacıgil, "Türk Standartları Enstitüsü olarak AB Standart Teşkilatları CEN ve CENELEC kuruluşlarına tam üye olmak en büyük hedefimiz. Halen bağlı üye statüsünde olduğumuz CEN ve CENELEC'e tam üyelik için, AB standartlarının en az yüzde 80'inin milli standart olarak kabul edilmesi şartı var ve biz kurum olarak bu oranı çoktan geçtik." dedi.
11. Uluslararası Ortak Kriterler Konferansı, TSE'nin ev sahipliğinde Antalya'da başladı. Konferansın açılışında konuşan TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, son iki yılda, yabancı standardizasyon ve belgelendirme kuruluşları ile iş birliğini geliştirmek amacıyla, 25 ülkeyle iş birliği anlaşması imzaladıklarını, böylece anlaşma yapılan ülke sayısının 68'e, kuruluş sayısının ise 88'e ulaştığını kaydetti. TSE'nin, sorunların değil çözümün bir parçası olma anlayışı içerisinde olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, Türk mallarının küresel pazarlarda karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı. "Enstitümüzün asli görevi standard hazırlamak." diyen Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:
"Uluslararası alanda etkin konuma ulaşmanın, verimliliği artırmanın, ürün kalitesini yükseltmenin de temel unsuru standartlar, dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmak isteyen tüm ülkeler, tüm firmalar için vazgeçilmez bir nitelik taşıyor. Standardizasyon alanında etkin olan ülkelerin gelişmişlik düzeyi de yüksek oluyor. Bu açıdan kurumumuz, ülkemizin ekonomisi için de çok büyük önem taşıyor."
Büyükhelvacıgil, TSE'nin, kuruluşundan bu yana hazırladığı milli standartların yanı sıra dünyadaki değişim, gelişim ve ticari ilerlemeleri de yakından takip ederek, standardizasyon faaliyetlerini uluslararası boyutlara taşıdığını dile getirdi. TSE'nin, Norveç'in başkenti Oslo'da 15-17 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO)'nın 33. Genel Kurulu'nda ISO Konseyi'ne seçildiği bilgisini veren Büyükhelvacıgil, "Toplam 94 ülkenin oy kullandığı seçimde, TSE'nin aldığı 62 oy ile 'en yüksek oyu alan ülke' olarak, ISO Konseyi'nde yer almasıyla uluslararası alandaki etkinliğimizi daha da artıracağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE, SERTİFİKA ÜRETEN ÜLKE HALİNE GELDİ"
Büyükhelvacıgil, TSE'nin, Türkiye adına 2003'ten itibaren Ortak Kriterler ile ilgili çalışmaları da yürüttüğünü aktardı. Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: "Türkiye, Uluslararası Ortak Kriterler denetiminden Nisan 2010'da başarıyla geçmiş ve 'Sertifika Üreten Ülke-Authorizing Country' unvanını almaya hak kazandı. Kısa sürede bu belgeyi almak suretiyle sadece ülkemizde değil, yakın coğrafyamızda bu belgeyi veren bir kurum haline geleceğiz."
Büyükhelvacıgil'in verdiği bilgilere göre, Ortak Kriterler Belgelendirme Sistemi'nde erişim kontrol cihaz ve sistemleri, sınır koruma cihaz ve sistemleri, veri tabanları, veri koruma, tespit cihaz ve sistemleri, akıllı kartlar, anahtar yönetimi cihaz ve sistemleri, ağ iletişimi ile ilgili cihazlar, işletim sistemleri, diğer cihaz ve güvenlik yazılımları gibi ürün grupları yer alıyor.
"DÖRT ÜRÜNE ORTAK KRİTER BELGESİ VERDİK"
TSE'nin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tahir Büyükhelvacıgil, şimdiye kadar 4 ürüne 'Ortak Kriter' belgesi verdiklerini, 4 ürünün değerlendirme sürecinde olduğunu, 3 ürünün de başvuru sürecinde bulunduğunu kaydetti. Ortak Kriter belgesinin önemini, "Üretici açısından bu belgeye sahip olmak, müşterilere ürünün ihtiyaç duyulan tüm güvenliği yerine getirdiğinin garantisini simgeler. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde de bu konuda karşılaştırabilme imkanını sağlar." sözleriyle anlatan TSE Başkanı, ayrıca, 2009 yılından bu yana 'Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi-TS ISO/IEC 27001' belgelendirmesi yaptıklarını ifade etti.
Büyükhelvacıgil, "Ülkemizin kamu ve özel sektörden çok önemli kuruluşlarına, SPK'dan, Türk Telekom'a, Eczacıbaşı Bilişim'den Boydak Holding'e, PTT'den TTNET'e, TÜRKSAT'tan Mehmetçik Vakfı'na toplam 24 kuruluşa 'Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi' belgesi verdik." dedi.
"GÖREVLERİMİZ ARASINA BİLGİ GÜVENLİĞİNİ DE EKLEDİK"
TSE olarak, görevlerinin arasına bilgi güvenliğini de eklediklerini ifade eden Büyükhelvacıgil, böylece enstitünün, Türkiye'nin milli güvenliği ile ilgili bir rol üstlenerek, ülke için önemini daha da artırdığını vurguladı.
TSE olarak, Ortak Kriterler topluluğuna çok daha aktif hizmet verebilecek bir konuma gelmek istediklerini dile getiren Büyükhelvacıgil, "Böylece Ortak Kriterlere katkıda bulunurken, ülkemiz ve komşu ülkelerin insanlarına da ihtiyaç duydukları bilgi güvenliğini kazandırmak istiyoruz. Bu konuda eylem planlarımızı hazırladık." şeklinde konuştu.