MÜSİAD'dan referandum yorumu: Ülkeyi öngörülür kıldı, yatırımlara olumlu yansıdı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin referandumla ileri adım attığını vurgularken, tarihi oylamanın

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin referandumla ileri adım attığını vurgularken, tarihi oylamanın ülkeyi daha öngörülür kıldığını dolayısıyla yatırımlara olumlu yansıdığını ifade etti.

MÜSİAD Başkanı Vardan, 6-10 Ekim günleri arasında İstanbul'da yapılacak 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ile 14. IBF Uluslararası İş Forumu'nu basın toplantısıyla tanıttı. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Vardan, referandum sonuçlarının siyasi ve ekonomik etkilerini değerlendirdi. Referandumun neticesinin yabancı yatırımcıya yansıması ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geride bıraktığımız yıllar itibariyle Türkiye, ekonomide önemli aşamalar kat etti. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı da getirdi. Ancak cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı ekonomiyi zayıflattı. Malumunuz 22 Temmuz'da seçimlere gidildi. Tek partinin yeniden iktidar olması istikrarın devam edeceği yönünde öngörüleri güçlendirdi. Ardından açılan kapatma davası istikrarı maalesef olumsuz etkiledi. Ve son olarak referandum süreciyle karşı karşıya kaldık. Burada 'gitmek istiyorsunuz ancak kalıyorsunuz, gitmek istiyorsunuz ancak durduruluyorsunuz.' Son referandumla ileri adımlar attık, basamak çıktık. Yeni anayasa için taban oluşturduk. Yatırımların yurt içinde devamı ve yurt dışından gelmesi önemli. Oylamanın sonuçlarıyla bu mesaj verildi. Önümüzdeki süreç daha öngörülebilir. Ekonomide yükselme trendine girdik. Büyüme ve işsizlik rakamları bunu teyit ediyor. Siyasi yükselme de söz konusu. Referandum bunun önemli bir parçası oldu."

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Tansel Çölaşan'ın "Referandumda 'Evet' oyu kullananlar ihanet içinde." sözlerinin aktarılması üzerine Ömer Cihad Vardan, "Bu beyanlar bizi üzdü. İnsanlar, 12 Eylül günü hür iradeleriyle sandık başına gitti. Tabii engellenenler de oldu. Biz referandumdan çıkan sonuca saygı duyulmasını istiyoruz. Aynı şey 'Hayır' oyu kullanan yüzde 42 için söylense ne yapardık ya da ne yapacağız? Karar verildi. Maddeler değişti, ilave kanunlar yapıldı. Artık birbirimizle çekişmeyi bırakıp ülkenin milli hedefleri doğrultusunda çalışmalıyız. Birinin bir başkasının oyuyla uğraşmaya hakkı yok. Bu ülke herkesin, 'Evet' oyu verenlerin de 'Hayır' oyu verenlerin de ülkesidir." diye konuştu.