Dijital dünyanın lider markaları isimlerini nasıl buldu

Garip bir isim olan Google'a bir bakın, ya da Yahoo!'ya; peki ama Go Daddy'e ne demeli? İşte bütün bu şirketlerin isimleri artık kazandıkları paralar yüzünden insanlara komik gelmiyor.

Dijital dünyanın lider markaları isimlerini nasıl buldu
Teknoloji dünyası bir zamanlar gözlerden uzaktı. Ancak bu alanla ilgilenenlerin farkında olduğu imkanlar sunuyordu.

Teknoloji insan hayatının vazgeçilmezlerinden birisi haline gelip de, garaj şirketleri milyar dolarlık devlere dönüşünce herkes teknolojinin öneminin farkına vardı. Birbirinden komik şirket isimleri komik olmaktan çıktı. Garip bir isim olan Google'a bir bakın, ya da Yahoo!'ya; peki ama Go Daddy'e ne demeli? İşte bütün bu şirketlerin isimleri artık kazandıkları paralar yüzünden insanlara komik gelmiyor. Hatta aramak yerine Google'lamak, evrensel bir tabir halini alabiliyor.

Go Daddy
Go Daddy'nin ilk ismi olabn Jomax, kurucusunun hergün geçtiği sokağın ismiydi. Ancak bu isimle piyasada tutunamayadağını farkeden ekip oturup isim düşünmeye başlar. Big Daddy gibi popüler bir isim seçmeye karar verirler ama alan adı çoktan alınmıştır. Böylece Go Daddy'i uydururlar. Başta kenara attıkları Go Daddy isminden daha fazlasını bulamayınca da dönüp bu ismi seçerler.

Apple
Steve Jobs'un yakınında bulunan Steve Wozniak'a göre bu isim Gates'in gönüllü çalıştığı çiftlikte aklına gelmiş. Wozniak, Apple Records isminin de müzikle haşır neşir olan Jobs'u etkilemiş olabileceğini belirtiyor.

Google
larry Page ve Sergey Brin bu işe başladıklarında koydukları ilk isim BackRub oluyor. BackRub sırt masajı anlamına geliyor.

Bu isimden sıkılan ikili 100 sıfır taşıyan Googol sayısını düşünüyorlar. Dev bir sayı olan Googol, ikilinin arama konusundaki büyük planlarına bir gönderme. Google'ın bu kelimenin yanlış telaffuzundan ya da alan adının alınmış olmasından ötürü seçildiği düşünülüyor.

ASUS
ASUS ismini Yunan mitolojisindeki kanatlı at olan Pegasus'un son 4 harfinden alıyor.

Yahoo!
"JerryDavid's Guide to the World Wide Web." ismiyle işe başşlayan Yahoo kurucuları kısa sürede daha iyi bir isim için sözlüğe bakmaya başladılar. Sözlükte karşılarına çıkan ve 'kaba, sofistike olmayan' tabirini ve sözcüğün söylenişine hayran olan kurucular bu ismi seçtiler.