Kümelenme Ve Kritik Başarı Faktörleri Paneli Düzenlendi

Denizli Valiliği, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından düzenlenen Rekabette KOBİ'ler İçin Çıkış Yolu Kümelenme ve Kritik Başarı Faktörleri konulu panel Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı

Denizli Valiliği, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası ve Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından düzenlenen Rekabette KOBİ'ler İçin Çıkış Yolu Kümelenme ve Kritik Başarı Faktörleri konulu panel Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Panele Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Başkanı Mustafa Deryal, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Halil Kumsar, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Levent Kandiller, Çankaya Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi Meral Sayın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Uzmanı ve Danışmanı Murat K. Gürsoy, MPM Uzmanı Faruk Yıldırım, Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Bülent Uygun, Kaymakamlar, KOBİ temsilcileri ve davetliler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Memişoğlu, Denizli'de çeşitli dallarda kümelenme çalışmaları başlatıldığını, bazı ilçelerde doğal kümelenmelerin oluştuğunu ifade ederek Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) düzenleyeceği toplantıların kendileri açısından yol gösterici olacağını söyledi.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de, şirketlerin gelişmesi ve yaşaması için kurumsallaşmanın önemine dikkat çekti. Kendisinin de kurumsallaşmış bir şirketin başında olduğunu ve kurumsallaşma çalışmalarının da çeşitli zorlukları olduğunu ifade eden Keçeci, "MPM bize yol gösterici olmuştur. MPM Denizli'yi bu yıl pilot il seçti ve çok farklı sektörlerde ve yerlerde önemli bilgiler aktardılar. Denizli'deki işletmeler için özellikle kümelenmede kurumsal bir yapıya dönüştürülerek daha çok katma değer yaratılmasında MPM'ye ihtiyaç vardır" diye konuştu.
Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Başkanı Mustafa Deryal da, kurumun yapısı ve kuruluşu hakkında bilgiler vererek, kurumun gerek kamu gerekse özel sektöre yönelik eğitim, araştırma ve danışmanlık konusunda destek verdiğini söyledi. 55 ilde verimlilik artırma projesi yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda geriye kalan illerde de bu çalışmaların yapılacağını sözlerine ekleyen Deryal, "Rekabetin küresel boyutta yapıldığı ortamda kıt kaynaklarımızı kullanarak küresel güçlerle rekabet etmemiz gerekiyor. Bu da ancak verimliliği artırarak olur. Verimlilik yaptığımız işe ilave bir kaynak ya da kadro aktarımı yapmadan katma değeri artırmaktır" ifadelerini kullandı.
Panel Yöneticisi Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, 80'li yıllardan sonra Denizli'nin tekstil sektörü ağırlıklı bir kent olarak göze çarptığını ve bu konuda doğal bir kümelenmenin olduğunu belirterek, "Ama teknik olarak baktığımız zaman bizi bir yığın olarak görüyorlar. Kümelenmenin kendine has özel şartları olduğunu görüyoruz. Bu anlamda Denizli olarak biz 6 küme oluşturduk. Bundan sonra sektörlerin kendi temsilcileriyle beraber bu çalışmaları daha ileri bir noktaya götüreceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından panele konuşmacı olarak katılan Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Levent Kandiller, -Kümelenme Sürecindeki Kritik Aşamalar, OSTİM İŞİM Küme Örneği-, Çankaya Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi Meral Sayın, -Kümeler ve İnovasyonun Yönlendirilmesi-, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Uzmanı ve Danışmanı Murat K. Gürsoy, -Kümelenme ve Bölgesel Kalkınma-, MPM Uzmanı Faruk Yıldırım, -Kümelenme ve Rekabet Elmas Modeli- ve Denizli Sanayi Odası Genel Sekreteri Bülent Uygun da -Bir Protocluster Örneği Olarak Denizli Enerji Kablosu Sektörü- konularında katılımcılara geniş kapsamlı bilgiler verdi.
Katılımcıların sorularını ve görüşlerini aktardıkları soru-cevap bölümünün ardından panelin kapanış konuşmasını yapan Vali Yavuz Erkmen, valilik olarak Milli Prodüktivite Merkezi ile birlikte Denizli'deki odaların da içinde bulunduğu, Denizli'deki verimliliğin arttırılmasına yönelik bir protokol yaptıklarını ifade ederek, "Bu çerçevede bir takım çalışmalar yürütülüyor. Biten projeler hakkında arkadaşlarımız bize raporlar ulaştırıyorlar. Kümelenme konusunu da Denizli'nin şu an ki verimliliğine çok önemli katkılar yapacak ve insanlarımızın yaşantısına olumlu değişiklikler yapacak projeler arasında görüyoruz. Şu anda bu işi başarma konusunda bir konsensüs oluşmuş durumda. Bizim yaptığımız toplantıları Sanayi Bakanlığı da yakından takip ediyor. Onlar da bizim ne yapmak isteğimizi, nereye doğru gitmek istediğimizi ve sonuçta ne elde etmek istediğimizi çok rahatlıkla izliyorlar ve biliyorlar. Burada yapmamız gereken olay; Denizli'de tespit ettiğimiz kümelenmeleri belli bir temele oturtup, yol haritası şeklinde nereye doğru gittiğimizi iyi bir tespitle ortaya koymak. O zaman Sanayi Bakanlığı'nın bu ortaya koyacağı proje misyonu içerisinde biz öncelik alacağımızı düşünüyoruz ve bugüne kadar belki de Denizli'de çok kez dile getirilen 'Teşvikten yararlanamadık, organize sanayimiz boş' gibi pek çok konunun bu yeni bakış açısı ile giderileceğini düşünüyorum. Hepimize düşen görev bunu canı gönülden sahiplenmemiz" diye konuştu.