43 yıllık turizmci Martı borsaya 'pik' yapıyor

Turizm alanında 43 yıldır faaliyet gösteren Martı Otel İşletmeleri, yüzde 94'üne sahip olduğu Martı GYO'n...


Turizm alanında 43 yıldır faaliyet gösteren Martı Otel İşletmeleri, yüzde 94'üne sahip olduğu Martı GYO'nun yüzde 49'unu halka açtı. Türkiye'nin turizm odaklı ilk gayrimenkul yatırım ortaklığı olma özelliği taşıyan Martı GYO, tamamı 'bakiye yüklenim metodu'yla gerçekleşecek halka arz için 16 -17 Eylül 2010 tarihlerinde 1.42 TL -1.60 TL fiyat aralığında talep topluyor. Arzın konsorsiyum liderliğini ise Oyak Yatırım Menkul Değerler üstlendi. Borsanın ilk turizm odaklı GYO'su olan Martı'nın net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi 56 milyon TL olarak açıklandı.
Turizm ve gayrimenkul alanında faaliyet gösteren ve portföyündeki karma yapısıyla dikkat çeken Martı GYO, halka arzdan sonra İMKB'nin ilk turizm odaklı GYO'su olacak. Düzenli kira getirisi, turizm yatırımları, Çerkezköy'de inşa edilen 7 bin konutluk Narinpark projesiyle dikkat çeken Martı GYO, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) kurul kaydını 7 Eylül 2010 tarihinde almıştı. 

Arzla büyüme ivme kazanacak
Martı GYO ve halka arz süreciyle ilgili detaylı bir sunum yapan Martı GYO Genel Müdürü Emre Temelli de konuşmasında elde edilecek kaynağın tamamının şirketin sermayesine aktarılacağını söyledi. Temelli, şunları kaydetti:
"Bu gelirle büyümemiz hız kazanacak. Portföyümüzde bulunan ve prim yapacağına inandığımız taşınmazların düzenli kira getirisiyle yatırımcılara güven verecek. Ayrıca  kriz dönemleri de dahil olmak üzere her yıl katlanarak büyüyen turizm ve gayrimenkul sektörlerinde gerçekleştirilecek yatırım ve projelerle de büyüyeceğiz."


Ufukta iki yeni yatırım daha görünüyor

Martı GYO'nun portföyünde Antalya Kemer'deki Martı Myra ve Marmaris Orhaniye'deki Martı Marina'nın yanı sıra, Çerkezköy'deki Narin Park projesi bulunuyor. Şirket, ayrıca Muğla Marmaris ve Dalaman'da yeni yatırımlar planlıyor.

NARİNPARK: Proje özel hastane ve okulu da kapsayan bir konut ve alışveriş merkezi projesi. 610 bin metrekare inşaat emsal değeri olan 405 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 2008 yılının ilk çeyreğinde birinci faz inşasına başlanan Narin Park'ın bu bölümde satışa sunulan dairelerin yüzde 70'inden fazlasının satışı gerçekleşti.
MARTI MYRA: Antalya Kemer'de 1995'ten beri faaliyette olan turizm tesisi 1.209 adetlik yatak kapasitesine sahip. Otel, 100 dönüm arazi üstünde 285 metrelik 'Mavi Bayraklı' sahil şeridinde konumlanıyor. Martı Myra'nın portföy değeri 96.9 milyon TL olarak hesaplanıyor.
MARTI MARİNA: Marmaris Orhaniye'de1996 yılında itibaren işletmeye alındı. 370'i denizde, 150'si karada olmak üzere 520 adetlik tekne kapasitesine sahip. '5 Altın Çıpa' ve 'Mavi Bayrak' sahibi olan Martı Marina, Türkiye'de denize girilebilen tek marina olarak nitelendiriliyor.. Martı Marina'nın portföy değeri 25.8 milyon TL olarak hesaplanıyor.
MARTI SARIGERME: 2051 yılına kadar kullanım hakkına sahip olduğu denize sıfır konumdaki 79 bin metrekarelik arazinin portföy değeri 14 milyon 450 bin TL olarak hesaplanıyor. Şirket, Muğla Dalaman'daki arsada yasal süreçlerin tamamlanmasından sonra birinci sınıf tatil köyü temasıyla gerçekleştirilecek bir yatırım öngörüyor.
MARTI GIOVA:  Yatırım aşamasında olan projelerden. Ortaklık portföyündeki 5 otel binası ve 1 restoran binasından oluşan ve Marmaris Gökova Körfezi'nde 99 bin 500 metrekare arazi üzerinde gerçekleştireceği yatırımla lüks müşteri segmentini hedefliyor. Martı Giova'nın portföy değeri 9 milyon 100 bin TL. 


Borsaya açılan turizm odaklı   ilk GYO oldu
Halka arzla ilgili olarak gerçekleşen basın toplantısında konuşan Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin ise 1967 yılında adım attıkları turizm sektöründe her zaman ilkleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Ülkemizin ilk resort tatil köyünü kurduk ve başarıyla işlettik.
Turizmden aldığımız ivme ile 1989 yılında Martı Otel İşletmeleri'ni halka açtık ve İMKB'de halka açılan ilk turizm şirketi olduk. İMKB'de bir ilke daha imza atarak borsanın turizm odaklı ilk GYO'su olmak için uzun süredir çalışıyoruz. Martı GYO'nun net aktif değeri 156 milyon TL. Ödenmiş sermayesi ise 56 milyon TL. Son bir yıllık dönemde ise 10 milyon TL'lik satış gerçekleştirerek 1 milyon 800 bin TL kar elde ettik" diye konuştu. 


Milli Emlak, yeni ihalede de fiyat çizgisini  yüksek tuttu
Milli Emlak Genel Müdürlüğü İstanbul Defterdarlığı Beykoz, Fatih, Kartal ve Tuzla'da dört taşınmazı kiraya vermek üzere ihale düzenledi. Milli Emlak'ın kiralamaya çıkardığı gayrimenkuller daha öncekiler de olduğu gibi düşük metrekarelere rağmen, yüksek fiyat çizgileriyle dikkat çekti.
İhaleye çıkarılan ilk taşınmazı Beykoz İncirköy'de bulunan 80 metrekare büyüklüğündeki hastane kantini oluşturuyor. Bu kantini 2 yıllığına kiraya vermeyi planlayan Defterdarlık, ihaleyi 18 Ekim 2010 tarihinde yapacak. Kantinin iki yıllık kiralanmasının tahmini bedeli ise 225 bin TL olarak belirlendi.
İhaleye çıkan ikinci taşınmaz ise Fatih Kasapilyas Mahallesi'nde bulunan bir büfe. Toplam büyüklüğü 21 metrekare olan büfenin üç yıllığına kiralanması için Defterdarlık tahmini bedel olarak 150 bin TL istiyor. Bu büfenin kiralama ihalesi ise 11 Ekim 2010 tarihinde gerçekleşecek.
Kiralanacak üçüncü taşınmaz ise Kartal Yenimahalle'de bulunuyor. Toplamda 204 bin 244 metrekare alan üzerine yapılan hastanedeki kantin 66 metrekare büyüklüğe sahip. Üç yıllığına kiraya verilmesi planlanan hastane kantini için Defterdarlık 60 bin TL tahmini bedel tayin etti. Bu kantinin ihalesi ise 7 Ekim 2010 tarihinde gerçekleşecek.
İstanbul Defterdarlığı'nın kiraya vereceği dördüncü taşınmaz Tuzla'da bulunuyor. Hazine'ye ait 4 bin 50 metrekarelik boş tarla imar planlarında ağaçlandırılacak alan olarak gösteriliyor. Üç yıllığına kiraya verilmesi planlanan arsa için 60 bin 750 TL tahmini bedel tayin eden Defterdarlık, ihalenin 7 Ekim 2010 tarihinde yapılacağı açıkladı.



Gayrimenkulden nasıl zengin olunur
Dünyada 49 ülkede 3 bin 600 franchise ofisi  ve120 bini aşkın gayrimenkul danışmanı ile  emlak danışmanlık hizmeti veren Coldwell Banker, 23 Eylül'de üçüncü kez düzenleyeceği 'Gayrimenkulden Nasıl Zengin Olunur' seminerinde gayrimenkul sektörüne girmek isteyen ve yeni iş fırsatları arayan girişimcilerle buluşacak.
 Coldwell Banker Türkiye ve KKTC master franchise'ı olarak 2007'de çalışmalarına başladı. Temmuz ayında başlattığı 'Gayrimenkulden Nasıl Zengin Olunur?' projesine devam eden Coldwell Banker, seminerde sistemli bir gayrimenkul danışmanlık hizmeti vererek yüksek bir kazanç edinmenin ve dünya çapında başarılı  kariyere sahip profesyonellerin aralarına katılmanın yollarını anlatacak. 


Talep çok olunca  başvuru süresi uzadı
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı,tarafından düzenlenen 'Toplu Konut ve İnsan' konulu ulusal fotoğraf yarışmasında, son katılım tarihi 23 Kasım 2010 tarihine kadar uzatıldı. Daha önceki açıklamasında yarışmaya son katılım tarihini 27 Eylül 2010 olarak açıklayan TOKİ, yaptığı açıklamada, bazı kişi ve kurumlar, ama özellikle üniversitelerden TOKİ'ye ulaşan bilgiler sonucunda tarihi uzatma kararı aldığını belirtti. Gelen yoğun talep üzerine son katılma tarihinin 23 Kasım 2010 olarak belirlendiği açıklamada, jüri toplantısının tarihi 28 Kasım, sonuç bildirimi ise 1 Aralık 2010 olarak ifade edildi.
Bu arada çalışmaların 13 ve 19 Aralık 2010 tarihlerinde Ankara ve İstanbul'da sergileneceği açıklamada altı çizilen noktalar arasında yer aldı.

İHALE GÜNLÜĞÜ

Afyon'da üç parkın satışı için geri sayım
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, İhsaniye Gazlıgöl Kasabası'nda bulunan üç arsayı satışa çıkardı. İmar planlarında ikisi kür parkı olmak üzere satışa çıkan üç parkın büyüklükleri 39 bin 100 metrekare, 101 bin 600 metrekare ve 124 bin 400 metrekare olarak açıklandı.
Afyon İl Özel İdaresi 2 milyon 997 bin 797 TL, 7 milyon 563 bin 104 TL ve 9 milyon 330 bin TL tahmini bedel tayin ettiği arsalar için 89 bin 934 TL, 279 bin 900 TL ve 226 bin TL geçici teminat istedi. Arsaların ihalesi 22 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.



Ümraniye'deki 'ünlü bina' satışa çıkarıldı
Gayrimenkul yatırımcılarına, sahiplerine ve kullanıcılarına danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, Ümraniye'de ismi 'Ünlü' olan binayı satma kararı aldığını açıkladı. 13 bin 470 metrekare kapalı alana sahip binanın 11 bin 370 metrekaresi ofislere ayrılan binada her bir kat 1.895 metrekare kullanım alanına sahip bulunuyor. Brüt arsa alanı 3 bin 337 metrekare alan üzerine inşa edilen bina bodrum, giriş, dört ofis katı ve çatı katından oluşuyor.


Darülaceze'de kira fiyatı 7 bin TL oldu
Darülaceze, Beşiktaş ve Kadıköy Feneryolu'ndaki iki konutunu kiraya vermek üzere harekete geçti. Beşiktaş'taki 150 metrekare yüzölçümüne sahip konutu için aylık 7 bin TL tahmini bedel ve 2 bin 520 TL geçici teminat isteyen Darülaceze, Kadiköy Feneryolu'ndaki konutu için daha uygun bir kiralama bedeli tayin etti.  Feneryolu'ndaki 151 metrekare büyüklükteki konut için aylık 2 bin 200 TL tahmini bedel isteyen Darülaceze, geçici teminatı da 792 TL olarak belirledi. Her iki konutun ihalesinin de 23 Eylül 2010 saat 14.00'de açık artırma usulü ile Darülaceze'de yapılacağı duyuruldu.