Ankara'nın Harlem'i Çinçin tarihe karışıyor

Yıllardır adı yasadışı işlerle, kavgalarla ve asayiş sorunlarıyla anılan, ünü tüm Türkiye'ye yayılmış, "polisin bile zor girdiği" mahalle olarak adı ç

Yıllardır adı yasadışı işlerle, kavgalarla ve asayiş sorunlarıyla anılan, ünü tüm Türkiye'ye yayılmış, "polisin bile zor girdiği" mahalle olarak adı çıkan Çinçin Bağları Mahallesi, gecekonduları ve geçmişte yaşanmış tüm kötü anılarıyla birlikte tarihe karışıyor. Çinçin Mahallesi'ndeki derme çatma gecekondular yerini konforlu ve yüksek bloklara bırakıyor.

Altındağ Belediyesi, Çinçin'i gecekondulardan ve sağlıksız yapılaşmadan arındırıp daha sağlıklı bir görünüme kavuşturacak olmanın yanı sıra, Çinçin'in hafızalarda kalan kötü imajını da silmek için çalışmalarını sürdürüyor. Altındağ Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliğiyle yapılan toplu konutlarda 1. etap tamamlandı, 2. etabın inşaatı hızla devam ederken, 3 etap için de düğmeye basıldı. 3. etap yıkımlarını okulların tatil olması ile hızlandıran Altındağ Belediyesi'ne bağlı yıkım ekipleri, Çinçin'i bambaşka bir görünüme kavuşturmak için durmaksızın çalışıyor.

Altındağ Belediyesi, bölgede yılmadan çalışıyor. Aşılan pek çok zorluğun ardından başlatılan başarılı çalışmalar hızla ilerledi ve dönüşüm çalışmalarında sona yaklaşıldı. 3 etaptan oluşan kentsel dönüşüm çalışmalarında 784 konutun bulunduğu birinci etap çalışmaları tamamlandı. İkinci etap çalışmalarının ise bu yılın sonunda bitmesi bekleniyor.

Çinçin'deki görünümü değiştirecek, bölgenin hem görünümünü hem de tarihini aydınlatacak olan dönüşüm çalışmalarının son etabı için ise çalışmalar başladı. Çalışmalar kapsamında bugüne kadar 100 gecekondu yıkıldı. 3. etap çalışmalarının bitmesiyle birlikte "Çinçin Dönüşüm Projesi" tamamlanacak, bölge yepyeni ve tertemiz bir görünüme kavuşacak. Son etap çalışmalarında, TOKİ işbirliğiyle yapımı gerçekleştirilecek olan konutlar dışında cami, spor alanları ve ticaret merkezlerinin de yapılması planlanıyor. Dönüşüm gerçekleştirildikten sonra, Çinçin'de yepyeni bir dönem başlayacak.

Yıllarca Ankara polisinin güvenliğini sağlamak konusunda zaman zaman zorlandığı Çinçin'in orta yerine Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü de taşınacak. İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının inşaatında da son aşamaya gelindi.

"ALTINDAĞ'IN 'BAŞKENTİN ORTASINDA BİR KÖY' OLMASINA İZİN VEREMEZDİK"

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Çinçin'in artık gecekondularla, suçla ve düzensizlikle anılamayacağını söyledi. Tiryaki, "TOKİ ile bu alanda güzel bir işbirliği gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. 1. etap çoktan tamamlandı, hak sahipleri uzun zamandır evlerinde oturuyorlar. Ankara'nın başka semtlerinden farklı mesleklerden insanlar da buradan ev satın aldılar. 1. etaba özellikle emniyet mensuplarının ilgisi yoğun oldu. 2. etabın inşaatları ise bitmek üzere. Biz bu arada 3. etap için kolları sıvadık ve yıkımlara başladık. Yıkım çalışmalarımız 3. etapta çok daha kolay ilerliyor. Çünkü insanlar yıllardır çektikleri çilelerin sonunda nasıl evlerde oturacaklarını gördükleri için bizimle işbirliği yapıyorlar." diye konuştu.

"Altındağ'ın 'Başkentin ortasında bir köy' olmasına müsaade edemeyiz" diyerek sözlerini sürdüren Başkan Tiryaki, bugüne kadar 16 binden fazla gecekonduyu kavgasız gürültüsüz yıktıklarının da altını çizdi.