Bakan Kavaf: Askeri anayasayla demokratikleşilmez

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de yapılan 5 anayasadan 2'sinin askeri olduğunu belirterek, "Askerin hazırlamış oldu

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye'de yapılan 5 anayasadan 2'sinin askeri olduğunu belirterek, "Askerin hazırlamış olduğu anayasalarla demokratikleşilmez." dedi.

Bakan Kavaf, AK Parti İstanbul Sosyal İşler Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen iftara katıldı. Kavaf burada; Türkiye Ortopedik Özürlüler Konfederasyonu, Türkiye Sakatlar Deneği Genel Merkezi, Omurilik Felçliler Derneği, Türkiye Beyaz Ay Derneği, Görmeyen Kültür ve Birleşme Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

İftarın ardından konuşma yapan Kavaf, 82 anayasasının 80 maddesinin bu güne kadar değiştirildiğini; fakat hiç birinde özürlülerin düşünülmediğini söyledi.

İlk kez AK Parti iktidarı döneminde özürlülerin ciddi anlamda korunduğunu belirten Kavaf, "Çok uzun değil, 10 yıl öncesine doğru yolculuk yaparsak, gerçekten bugün yaşanılanları hayal bile edilemezdi. O yıllarda özürlülerimiz yok sayılıyordu. Evlerin arka odalarında gizlenen insanlardı. İktidarımızla birlikte özürlü arkadaşlarımızı, çalışan, ürüten, insanlar oldular." diye konuştu.

Özürlülerin hayatını kolaylaştırmak için bir dizi düzenlemeler yapıldığını aktaran Kavaf, bunlardan en önemlisinin evde bakım ücreti olduğunu ifade etti.

160 bin vatandaşa bakım ücreti ödendiğini hatırlatan Bakan Kavaf, "Bunun dışında engellilerimizin eğitimden yararlanabilmesi için çabalıyor. Daha fazla özürlüyü nasıl istihdam edebiliriz diye düşünüyoruz. Bunun için özürlü istihdamının kamu personelinin dışında ayrıca istihdam edilmesi için düzenlemeler yaptık. İlk defa bir anayasa değişikliğinde özürlülerimiz düşünüldü." ifadesini kullandı.

Türkiye'de bu güne kadar 5 anayasa hazırlandığını, bunların 2'sinin askeri anayasalar olduğunu hatırlatan Kavaf, askeri anayasalarla demokratikleşme olmayacağını ifade etti.

Kalkınmanın temel şartının, sivilleşme, yerelleşme ve demokratikleşme olduğunu söyleyen Bakan Kavaf, "Askerin hazırlamış olduğu anayasa ile ne Avrupa Birliği'ne girilir, ne de hukuki sürece uyum sağlanabilir." şeklinde konuştu.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise, anayasa değişiklik maddeleri arasında özürlüleri ilgilendiren 10. maddenin önemine değindi.

Bu maddenin geçmişteki eksiklikleri gidereceğini belirten Yusuf Çelebi, "Özürlülerin sorunları sürekli biriktirildi, hiç çözülmedi. Her zaman arka plana atılan özürlü vatandaşların üzerine son süreçte adeta bir güneş doğdu. Önemli girişimler oldu fakat sorunlar bir kalemde çözülmeyeceği aşikardır. Bu sorunları beraberce çözeceğimize inanıyorum. Referandumda özürlüler kendi haklarına sahip çıkmaları gerekiyor." dedi.

12 Eylül darbesinin mağdurlarından birisi olduğunu aktaran Çelebi, 'Ankara'da işe girmek için yola çıktım. Gaziantep'e geldiğimde ihtilal olmuştu. Bir görevli yolculuk yaptığımız aracı durdurdu, eşyalarımız arandı. Bir şey bulamayınca 'elini aç' dediler. Nedenini sorduğumda ise 'görevimi yapıyorum' karşılığını aldım. Kasatura ile iki elime vurdu. Darbelerin bir daha tekrarlanmaması için referandumda 'evet' kullanalım." diye konuştu.

Konuşmasının ardından Yusuf Çelebi'ye 'evet' rozeti takıldı.