Doğuş, satışlarını artırdı stoğunda araç bırakmadı

Doğuş Otomotiv, bu yılın ilk yarısında toplam pazarda yaşanan beklentilerin üzerindeki hareketlenmeyle bi...


Doğuş Otomotiv, bu yılın ilk yarısında toplam pazarda yaşanan beklentilerin üzerindeki hareketlenmeyle birlikte satışlarını yüzde 45 oranında artırırken, yılın başlarında sipariş ettiği araçların tamamını sattığını bildirdi. Bayiler dışında elinde sadece dört araçlık stok kalan Doğuş Otomotiv, yıl sonu hedefini 75 bin araca çıkarttı.
Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, otomotiv pazarındaki güçlü talebin desteğiyle satışlarını yüzde 45 oranında artırdıklarını ve 36 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdiklerini söyledi. Yılın ilk 6 ayında net kârlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 261 oranında artarak 72.5 milyon TL olarak gerçekleştiğini anlatan Bilaloğlu, yıl sonunda kadar 2.7-2.9 milyar TL arasında ciro hedeflediklerini bildirdi. Yıl sonuna kadar toplam pazarın 680 bin adet civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Bilaloğlu, güçlü talebin etkisiyle bu yılı 75 bin adetlik satışla tamamlamayı öngördüklerini söyledi.
Bilaloğlu, ikinci el araç satışında da benzer bir hareketliliğin yaşandığını, satacak ikinci el araç bulmakta zorlandıklarının altını çizerken, "İkinci el satışlarımızda hedefimiz 13 binin üzerinde araç pazarlamak" dedi. 

Stokta tarihi seviye
Doğuş Otomotiv CEO'su Bilaloğlu, 2010 yılında sağlamlaştırdıkları maliyet yapılarının tanıdığı esneklik sayesinde sektörden hızlı büyüdüklerini ifade etti ve "Hedefimiz kadar sattık, hedefimiz kadar büyüdük. Pazarı iyi analiz ederek doğru öngörülerde bulunduk" diye konuştu.
Yılın başında talep ettikleri araçların tamamını sattıklarını, şirketin elindeki stokların tarihi düşük seviyede olduğunu belirten Bilaloğlu, "Şu anki sıkıntımız daha çok tedarik anlamında. O yüzden ağustos ayında muhtemelen toplam pazarın altında bir büyüme gerçekleştirme riskimiz var. Bayilerin de 2-4  hafta arasında stokları oluyor. Biz bunu aşmaya çalışıyoruz. Stoğumuzda sadece 4 tane ticari araç kaldı" ifadesini kullandı. Pazarın çok üzerinde bir büyüme kaydettiklerini hatırlatan Bilaloğlu, "Yine Ocak-Haziran döneminde Doğuş Otomotiv lüks sınıfta yüzde 51 büyüme kaydederken, hafif ticari araçta yüzde 60, ağır ticari araçta da yüzde 59 büyüme sağladı" diye konuştu.

Bu yıl 17 milyon TL yatırım
Doğuş Otomotiv CFO'su Berk Çağdaş da, şirketin ilk yarıdaki net kârının 21.5 milyon TL'lik bölümünün Skoda, Krone, Meiller, vdf, LeasePlan gibi iştiraklerden geldiğini söyledi. Çağdaş, bu yıl bayi ve tesislerin tamamlanması amacıyla toplam 17 milyon TL'lik yatırım planlandığını hatırlatırken, şirketin son beş yıldaki toplam yatırım miktarının 250 milyon TL olduğunu bildirdi.



 

Türkiye'yi parmakla gösteriyorlar 
Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, "İlk 6 ay genel anlamda ekonomik veriler açısından pozitif geçti. Kalan dönemde de bu pozitif yapının süreceğini düşünüyoruz" dedi. Türkiye'nin kriz dönemindeki başarısının, yabancı ortakları tarafından da dile getirildiğini söyleyen Acar, "LeasePlan şirketinin yetkilileri, geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda Türk ekonomisine övgü yağdırdılar. Yabancılar, performans ve kararlılık anlamında Türkiye'yi parmakla gösteriyor" dedi.
Ekonominin genel yapısının kuvvetli olduğunu, ikinci yarıda da mevcut pozitif yapının süreceğine inandıklarını kaydeden Acar, "Referanduma çok az bir süre kalmış olmasına rağmen ekonomik yapıyı çok etkilediğini söyleyemeyiz. Referandumdan çıkacak sonuçlara göre oturup bir kere daha tartmak lazım. Eğer temel ekonomik değerler ve yönetimde bir problem yoksa, dışarıdan gelecek faktörler ekonomik yapıyı çok kolay bozmaz" diye konuştu.  

"İçeride büyümeye odaklandık"
Afrika'ya da açılmak amacıyla girdikleri Mısır'dan tamamen çıktıklarını, 5-6 milyon dolar zararın söz konusu olduğuna değinen Acar, "Öncelikle Türkiye'de büyümeye odakladık. Zürih'teki Porsche showroom'umuz başarıyla devam ediyor. Uygun fırsat çıkarsa, Avrupa'nın başka ülkelerine de bakarız" dedi.