Kırkağaç Kavunu Hastalık Kurbanı Oldu

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetiştirilen dünyaca meşhur kavun, Mayıs ayında aşırı yağan yağmurlar nedeniyle mantar (Mildiyu, Vertisilyum) hastalığına yakalandı ve üretim yarı yarıya düştü.

Kırkağaç Kavunu Hastalık Kurbanı Oldu
Kavun tarlalarında inceleme yapan Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "Kırkağaç ovasında bu yıl yaklaşık 10 bin dekar kavun ekimi yapıldı ancak ortaya çıkan mantar hastalığından dolayı bu yıl hasat edilen kavun miktarı yüzde 50 civarında gerçekleşti. Daha önceki yıllarda depolara asılarak Şubat ve Mart aylarına kadar muhafaza edilen kavun bu yıl daha az miktarda depolanabilir. Üretim az olduğu için tüketici bu sene kavunu daha yüksek fiyatla almak zorunda kalacaktır." diye konuştu.
Kırkağaç ovasında 45 dekarlık kavun ekimi yapan ve mahsulünün 43 dekarının kuruduğunu belirten kavun yetiştiricisi Alaaddin Menemenli ise, "Mayıs ayında yağan yağmurlardan dolayı topraktaki nem oranı fazla olduğu için bu hastalığın meydana geldiğini düşünüyorum. Tarladaki kavunu sürüp yerine ıspanak ekerek zararımı telafi etmeye çalışacağım." dedi. 5 yıldır Kırkağaç kavununu tarlalardan ve depolardan alarak pazarlayan İzmirli kabzımal Ramazan Doğan da, "Mantar hastalığından dolayı kavun miktarında önemli oranda azalma var. Mal az olduğu için fiyatı da geçen yıllara göre daha yüksek olacaktır. Bu günlerde tarladan kavunun kilosunu 0,45 -0,50 TL'den alıyoruz."diye konuştu.