Özbekistan'ın Rusya'ya olan otomobil ihracatı yüzde 17 arttı

Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin önde gelen otomotiv üreticisi olan Özbekistan'ın Rusya'ya olan otomobil ihracatı arttı yüzde 17 oranında

Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin önde gelen otomotiv üreticisi olan Özbekistan'ın Rusya'ya olan otomobil ihracatı arttı yüzde 17 oranında arttı.

Devlet İstatistik Komitesi (DİK) Özbekistan'ın bu yılın ilk altı ayında Rusya'ya binek otomobil ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında arttığını açıkladı. Son artışla Özbekistan'ın 2010'nun ilk altı ayında Rusya'da sattığı otomobil adeti 32 bin 316 olarak gerçekleşti.

Özbekistan'ın Andican vilayetindeki Asake GM Özbekistan Otomobil Fabrikası'nda geçen yılın aynı döneminde Rusya'ya 27 bin 642 adet ihraç edilmişti.

Özbekistan, bu miktardaki otomobil satışıyla, Rusya'ya giren yabancı otomobiller arasında yedinci sırada bulunuyor. Özbekistan'dan Rusya'ya giden otomobiller arasında ilk sırada Nexia markasını yer alıyor.

Öte yandan Özbekistan'ın Ocak-Haziran dönemindeki otomobil üretimi oranı ise geçen yıla göre yüzde 13.6 oranında artarak 102 bin 597 adet olarak gerçekleşti.

Sıfır otomobil fiyatlarının modeline göre 7 bin ile 40 bin dolar arasında değiştiği Özbekistan'da, Matiz, Nexia, Damas, Lacetti ve Chevrolet markasıyla "Captiva", "Epica" ve "Tacuma" modellerinden araçlar üretiliyor.

Diğer yandan Özbekistan'ın üretimine yeni başlayacağı 'Chevrolet Spark' modelindeki yeni binek aracı ise 25 Ağustos'ta piyasaya sürülecek.

Asake GM Özbekistan Otomobil Fabrikası, yıllık 250 bir adet araç üretim kapasiteli.

Özbekistan, 2009'da, global ekonomik krize rağmen otomotiv sektörünü canlı tutmayı başarmış ve bir önceki yıla(2008) oranla yüzde5.1'lik artışla 205 bin 11 adet binek otomobil üretmişti.