İshal Vakalarında Büyük Artış

Hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Muş'ta, ishal vakalarında büyük oranda artış yaşandığı bildirildi.

İshal Vakalarında Büyük Artış
Konuyla ilgili makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammet Arap, geçen yılın aynı ayına oranla 2 binden fazla çocuğun muayene edildiğini söyledi. Yaz aylarında hava sıcaklığında görülen artış nedeni ile vaka sayısında geçen yıla göre yükselme olduğunu söyleyen Muhammet Arap, hava sıcaklığı nedeni ile sağlık çalışanları olarak böyle bir yükselişi beklediklerini dile getirdi.
Sıkıntılı bir sezon içerisinde olduklarını ifade eden Dr. Arap, havaların aşırı sıcak olması nedeni ile Muş dahil olmak üzere ülke genelinde sıkıntı yaşandığını belirtti. Sıcaklığın beklenin üzerinde olması nedeniyle özellikle çocukların ciddi oranda sıcaklıklardan etkilendiğini ifade eden Dr. Muhammet Arap, hava sıcaklıklarının birçok hastalığa davetiye çıkardığını vurguladı. Çocuk hekimleri olarak yapılan değerlendirmede sıcaklığın çocuklar üzerinde ciddi risk oluşturduğunu ifade eden Dr. Arap, "Çocuk hekimleri olarak yapmış olduğumuz değerlendirme sonucunda sıcaklıkların çocuklar üzerinde ciddi boyutlarda risk oluşturduğu sonucuna vardık. Aşır sıcaklar beraber çocukların tüketmiş olduğu birçok gıda da sıkıntı oluşturabiliyor. Bu konuda biz ebeveyn olarak çocuklarımıza örnek olacak şekilde el ve gıda hijyenine çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
İshal vakalarında hastalık belirtilerin ise yüksek ateş, iştahsızlık, huzursuzluk, sıvı ve aşırı kilo kaybı olduğunu dile getiren Dr. Arap, ailelere yönelik uyarılarda bulunarak gıda ve el hijyenine dikkat edilmesi ve çocuklara bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan sıcaklar nedeni ile çocukların suyu kirli olan akarsu ve nehirlere girmesinin de çok tehlikeli olduğunu ifade eden Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammet Arap, ailelerin bu konuda da çocuklara engel olmalarını istedi. Başhekim Dr. Arap, kirli sulara girmenin enfeksiyon hastalıkları acısından çok tehlikeli olduğunu belirterek, yaz aylarında enfeksiyon hastalığına yakalanmamak için hijyen konusuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.