Sanayi Bakanı Ergün, anayasa değişikliğini Kütahyalılara anlattı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 12 Eylül'de yapılacak olan referandumda neden evet denilmesi gerektiğini Kütahyalılara anlattı.
Sanay
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Kütahya'ya geldi. Bakan Ergün Kütahya Valiliği önünde Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hüsnü Ordu, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay, İsmail Hakkı Biçer, Hüseyin Tuğcu, ilçe Kaymakamları AK Parti İl teşkilatı adına il Başkanı Kamil Saraçoğlu ve daire müdürleri tarafından karşılandı. Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra Valilik makamına geçen Ergün, ilde yürütülen çalışmalara ilişkin Vali Şükrü Kocatepe'den brifing aldı.
Bakan Ergün Kütahya Belediye Başkanlığını ziyaretinin ardından Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı tesislerde incelemeler yapıp Kütahya Şehit Gazi Dul Ve Yetimleri Derneği'nin düzenlediği iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğinde yaptığı kısa bir konuşma yapan Bakan Ergün daha sonra Kütahya Ticaret Ve Sanayi Odası (KÜTSO) iftar yemeğine katıldı.
Bakan Ergün, KÜTSO'nun düzenlediği iftar yemeğinde ülkede hiç kimsenin çeşitli yollarla siyasi istikrarı bozmaya teşebbüs edememesi, Türkiye'nin ayağına taş değmemesi, içeride ve dışarıda Türkiye'nin tekerine çomak sokmak isteyenlerin bir daha fırsat bulamaması için anayasa değişikliği yapıldığını ifade etti. Bakan Ergün, referandumda oylanacak olan anayasa değişikliğinin neleri kapsadığını ise şöyle anlattı: ''Anayasa değişikliğinden kim istifade edecek; evvela iş dünyası, sanayi, ticaret, ekonomi. Bütün bunlar yatırıma dönüştüğünde, o istikrar ve güven ortamı, istihdam, üretim, ihracat olarak karşımıza çıkacak. Biz ekonomi dünyasına, 'bu işlere ilgisiz kalmayın, bu işler ekonomiyle yakından ilgilidir' diye niye söylüyoruz? Anayasa Mahkemesinin yapısı 11 kişi olsa ne olur, 17 kişi olsa ne olur? Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna taşradan 10 kişi üye seçilse ne olur, seçilmese ne olur? Bu Anayasa değişikliğinin ekonomiyle çok ilgisi var. Bu, artık yüksek yargıda siyasi amaçlı birtakım hareketlenmelerin olmaması anlamına gelecek. Bu, yüksek yargının yerindelik denetimi yapmaya son vermesi anlamına gelecek. Anayasa Mahkemesi'nin, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun demokratikleşmesi anlamına gelecek. Bu, Türkiye'de siyasi risklerin azaltılması anlamına gelecek.''
Ergün, Anayasa değişikliğiyle siyasi parti kapatma davalarında parti kapatılsa bile milletvekilliğinin düşmesinin engelleneceğini, siyasi sonuç elde etmek için siyasi parti kapatma davası açılamayacağını söyledi. ''Anayasa değişikliği gerçekleşince gerçekten hukuki bir sorun varsa onun üzerine gidilebilecek ama siyasi sonuç elde etmek için parti kapatma davası açılamayacak'' diyen Ergün, 2008'de AK Parti'ye açılan kapatma davasının çok ciddi ekonomik ve siyasi sonuçları doğurabilecek bir dava olduğunu hatırlattı. Eğer dava kapatmayla sonuçlansaydı ve Başbakan'ın milletvekilliği düşürülseydi mahkeme kararıyla hükümetin devrilmiş olacağını aktaran Ergün; ''300 milletvekiline siyasi yasak getirilseydi yargı yoluyla parlamento kapatılacaktı. Yargı yoluyla hükümet devrilir mi? Dünyanın neresinde var? Bunlar siyasi risk. Türkiye'nin vadelerini kısaltan riskler bunlar. Siyasi riskleri azaltmadan ekonomik zemini güçlendirme imkanı yoktu. İstediğimiz teşvik sistemini getirelim, bütün arsalar bedava olsun, tüm işçi paralarını biz ödeyelim ama siyasi riskler orada durduğu müddetçe arzu edilen sonucu vermeyecekti'' diye konuştu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün konuşmalarının ardından KÜTSO Başkan Vekili Nihat Delen tarafından günün anısına Şehit Sancaktar Mehmetcik Anıtı heykeli ile Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler'in meşhur Tavşanlı leblebisi hediye etti.