Hataylı muhtar eli çapa tutanlara yer kirazı ektiriyor

Kökeni Güney ve Orta Amerika olan ancak son 2 yıldır Türkiye'de Antalya, Denizli ve Mersin olmak üzere birçok çiftçinin alternatif ürün olarak ekmeye

Kökeni Güney ve Orta Amerika olan ancak son 2 yıldır Türkiye'de Antalya, Denizli ve Mersin olmak üzere birçok çiftçinin alternatif ürün olarak ekmeye başladığı yer kirazı Hatay'da da bahçeleri süslemeye başladı.

Antakya merkeze bağlı Karşıyaka Köyü Muhtarı Süleyman Pekmez yer kirazını ektikten sonra aldığı ilk ürünle büyük bir kar elde edince köy halkına yer kirazı ekmeleri noktasında tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda özellikle yüksek gelir getirdiği iddiası ile devlet arazilerine dahi ekimi gerçekleştirilen hint kenevirinin tahtını yer kirazının sarsacağına inandığını belirten Muhtar Pekmez eli çapa tutan herkesi bu ürünü ekmelerini tavsiye etti.

Hatay'da son yıllarda PKK terör örgütü kontrolünde ekildiği varsayılan uyuşturucunun ham maddesi olan hint keneviri üretimin arttığına dikkat çeken Muhtar Pekmez, "Her ne olursa olsun biz daha iyi yaşayacağız diye kimseleri zehirlemeye hakkımız yok. 1 dönümlük alana dahi Hatay'da hint keneviri ekiyorlar. Yakalandıklarında parası iyiydi ondan yaptım diyorlar. Son yıllarda çiftçinin durumu belli. Alternatif ürünlere yöneldiler. Yer kirazı Hatay için bir nimet. Parası iyi diyenlere de yeni bir kapı aslında. Hint kenevirinden daha temiz, daha zahmetsiz ve daha çok para getirecek, yasal ekimi olan Yer Kirazı'nın ekilmesi, Hatay ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bugün Hatay, uyuşturucuyla ismi anılıyorsa, Yer Kirazı'nın ekimiyle bu kez Hatay sağlık dağıtan iller arasında adını duyuracaktır" dedi.

Uyuşturucudan her insan gibi kendisinin de nefret ettiğini belirten Pekmez, "Bu nefretim ve gençlerimizin zehirlenmelerinden duyduğum rahatsızlık üzerine yer kirazı fidanı elde ettim. Aynen Hint keneviri gibi büyüyen ve kilosu şu aşamada 200 liradan satılan bu ürünü keşfettim. Bir defada, bir ağacı 5-6 kilo veriyor. Hem zahmetsiz, hem enerji deposu, hem sağlıklı meyve, hem de yasal bir meyvedir. Ben herkesi bu meyveyi ekmeye çağırıyorum." dedi.

Muhtar Pekmez, sulak bir yerde ve 3 günde bir sulanabilen yer kirazının ekimiyle Hatay'ın ekonomisinin canlanacağını ve Hint keneviri ekimiyle anılmaktansa, sağlık deposu yer kirazının ismiyle anılmasını istediğini sözlerine ekledi.