Erdoğan, HSYK'yı tezgah kurmakla suçladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan HSYK'da yaşanan atama krizi ile ilgili olarak Kocaeli'ndeki referandum mitinginde konuştu. Erdoğan "HSYK'da yine ideolojik yaklaşımlar devreye girdi" dedi ve kurulu tezgah kurmakla suçladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan HSYK'da yaşanan atama krizi ile ilgili olarak Kocaeli'ndeki referandum mitinginde konuştu. Erdoğan "HSYK'da yine ideolojik yaklaşımlar devreye girdi" dedi ve kurulu tezgah kurmakla suçladı. Erdoğan, partisinin Kocaeli'de düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, mübarek ramazan ayının tüm millete, tüm İslam dünyasına, insanlığa barış, huzur ve kardeşlik getirmesini temenni etti.

Erdoğan, 17 Ağustos 1999 depreminde bütün ülkenin bir araya geldiğini hatırlatarak "İşte bu anlamlıydı. Tüm Türkiye varını yoğunu ortaya koydu. Tüm Türkiye o gün kenetlendi, birlik oldu, buraya yardıma koştu. Gelemeyenler elbise gönderdi, battaniye gönderdi, ekmek gönderdi. Hayır dualarını gönderdiler. İşte biz böyle bir milletiz. Bizim sevincimiz bir, hüznümüz bir, türkülerimiz bir, ağıtlarımız bir" diye konuştu.

Pakistan için bir yardım kampanyası başlattıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığının bu hafta sonu itibarıyla bu kampanyayı daha da yoğunlaştıracağını söyledi.

Dün gündemi belirlenen bir Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, bugün ise dünyada gündem belirleyen bir Türkiye'nin bulunduğunu vurguladı.

Eskiden milyonere zengin dendiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz bunların iktidarında tuvalete gidişin bedelini gördük. Tuvaletin fiyatı ne olmuştu? Bir milyon. Hale bak, bir milyona tuvalete gidiyorduk. Eskiden biz bir liraya gidiyorduk. Nasıl oldu da bir liradan bir milyona çıktı. Hala bununla övünüyorlar. Sizin millete bakacak yüzünüz var mı? Bol bol karşılıksız para bastılar."

Bazılarının işsizliğin düşmediğini dile getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Git Amerika'ya bak beyefendi. Dünyanın bir numaralı ülkesi ne halde. Avrupa'nın ülkelerine bak, ne halde. Hepsinde işsizlik artıyor, Türkiye'de azalıyor. Nankör olma nankör, ihsan sahibi ol. Ama idraki meali bu küçük akla gerekmez, zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez. Olay bu. Slovakya'da işsizlik yaklaşık yüzde 3.5 arttı, yüzde 14.6 oldu. Bulgaristan'da işsizlik 3.4 arttı."

Başbakan Erdoğan, Mevlana'nın "İnsan bir ağaca benzer, kökü, ahdinde durmaktır' sözüne atıfta bulunarak, şunları söyledi:

"Biz söylediğimiz sözün arkasındayız. Biz ahdimizin arkasındayız. Yine diyor ki Mevlana; 'Her şeye doğru demek ahmaklıktır'. Fakat her şeye 'yanlış' demek de zorbalıktır. AK Parti yapıyor diye hazmedemiyorlar. AK Parti başarıyor diye kabullenemiyorlar. AK Parti'nin milletin sevgisine mazhar olmasını içlerine sindiremiyorlar. 'AK Parti kaybetsin de millete ne olursa olsun' diyorlar."

Alanda bulunan vatandaşlardan, muhalefetin 'Hayır' derken neye 'Hayır' dediğini, kendilerinin 'Evet' derken neye 'Evet' dediğini değerlendirmesini isteyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnanın bunlar anlatamıyorlar, anlatamayacaklar da. Şimdi kardeşlerime diyorum ki 'Kime oy verirsen ver, parti olarak neyi tutuyorsan tut, halk oylamasında gel, bu 26 madde nedir buna bak'. Şimdi anayasa değişikliğini oyluyorsunuz. Biz AK Parti olarak dedik ki 'Türkiye bu anayasayla yoluna devam edemez. Türkiye bu anayasayla dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alamaz. Türkiye bu anayasayla 1 trilyon dolar ticaret hacmine ulaşamaz. Türkiye bu anayasayla bölgesinde, dünyada güçlü bir ülke olamaz. Anayasayı değiştirmemiz gerekiyor' dedik. Bize herkes 'Evet' dedi. 'Bu anayasa darbe anayasasıdır' dediler. İşte dün, 'Bu anayasa darbe anayasasıdır' diyenler şimdi sesini çıkarmıyor. Benim de garibime giden o."

Üstatlarından "başarının korkuyu korkuttuğunu" öğrendiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları ifade etti:

"Biz bu yola böyle çıktık. Onun için de bizi bunlarla ürkütemezsiniz. Sizler, bize 'Muhtar bile olamazsınız' dediniz. Ne oldu? Hani bize 'Muhtar bile olamazsın' diyenler nerede? O başlığı atan medya nerede? Burası verecek o kararı, burası. Millet, millet... Siz bu millete saygı duymadınız. Kendinizi bu milletin üstünde gördünüz. Biz ise en büyük saygıyı milletimize duyarız. Bizler çalışmayı yaparken baktık ki CHP kapısını kapatıyor, MHP kapısını kapatıyor, arkadaşlarımız buna rağmen gitti ve netice alamadı. Bunun üzerine parlamento dışındakilerle görüşmelerimiz oldu. Üniversite, akademisyen, bunlarla  görüşmelerimiz oldu" diye konuştu.

Partisinin Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuşan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'Anayasa içinde niye ceviz yok, niye fındık yok, niye çay yok?' anlayışıyla yaklaştığını kaydederek, "muhalefet liderinin istikametini şaşırdığını" söyledi.

"Biz Anayasa değişikliği yapıyoruz, yemek kitabı hazırlamıyoruz" diyen Erdoğan, Anayasa değişikliğinin 30 yıldır ihmal edilen sendikal hakları getirdiğini, Anayasa değişikliğine karşı çıkanların pek çoğu gibi muhalefetin de derdinin "üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek" olduğunu kaydetti.

HSYK'yı da unutmadı

Türkiye'deki hukuk sistemini de değiştireceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi daha güçlü bir hukuk sistemine kavuşturuyoruz. Anayasayı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını değiştiriyor, hukukta artık kast sistemine, kapalı devre sistemine son veriyoruz. Çok enteresan, şu anda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu çalışmalara ara veriyor. Yine ideolojik yaklaşımlar devreye giriyor. Bir anda bakıyorsunuz bir mahkemenin  tamamını neredeyse lağvetmiş. Bununla bir yere varamazsınız. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna biz atama yapmıyoruz. Kim yapıyor biliyor musunuz? Kocaeli'den tutun da ta Karadeniz'e kadar, Van'a kadar buradaki hakim ve savcılarımız oy kullanacak. Oy kullanırken değerli kardeşlerim, 10 tane adayı onlar tespit ediyor. Meclisle ve bizimle hiç alakası yok. Ya bunlar savcı ve hakim arkadaşlarına bile inanmıyor ve güvenmiyorlar. Çünkü tezgahı kurmuşlar. Şimdi tezgah bozuldu."

"Her kutlu doğum sancılı olur"

Bir de zafer türküleri olduğunu belirten Erdoğan, "Her kutlu doğum sancılı olur, inşallah bunu yaşayacağız" dedi. Başbakan Erdoğan, katılımcılarla birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber yandık bu yakıcı güneşte, şimdi dinlediğim tüm şarkılarda, bana her şey sizi hatırlatıyor" sözlerini söyledi.