ABD'den Türkiye'ye silah satışı zor mu olacak?

Haziran ayında Toronto'da yapılan Erdoğan-Obama görüşmesinin ayrıntılarını, bu kez Financial Times gazetesi manşete taşıdı. Gazete daha önce Türk basınında yer alan iddiaları üst düzey bir Amerikalı yetkilinin ağzından yayınladı. O yetkilinin ifadelerine göre, Obama Erdoğan'a, "Türkiye'ye silah satışının Kongre'den geçmesinin daha zor olacağın...

Haziran ayında Toronto'da yapılan Erdoğan-Obama görüşmesinin ayrıntılarını, bu kez Financial Times gazetesi manşete taşıdı. Gazete daha önce Türk basınında yer alan iddiaları üst düzey bir Amerikalı yetkilinin ağzından yayınladı. O yetkilinin ifadelerine göre, Obama Erdoğan'a, "Türkiye'ye silah satışının Kongre'den geçmesinin daha zor olacağını" söyledi. Görüşmenin ertesinde, Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş Obama'nın bu sözleri söylediğini aktarmış, özel olarak da insansız hava uçağı "predator" satışından bahsedildiğini yazmıştı.

ABD'nin rahatsızlığının sebebi, İran'a yaptırımlar konusunda Türkiye'nin "hayır" oyu kullanması ve İsrail ile bozulan ilişkiler.

Ekonomi dünyasının etkili gazetesi Financial Times'ın görüşmeden 2 ay sonra aynı haberi manşetine taşıması dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Amerikalı üst düzey yetkili, "Türkiye'nin bazı adımları, onlara bir müttefik olarak güvenip güvenemeyeceğimiz konusunda soru işaretleri yaratıyor. Amerika'nın ulusal güvenlik çıkarlarını ciddiye aldıklarını göstermeleri gerekiyor " dedi.

Yetkili, PKK'ya karşı kullanılmak için istenilen silahların satışı konusunda, "Türkiye'nin gidişatının değerlendirileceği" mesajını verdi.