CHP'li Batum'dan Arınç'a 'Zerdüşt' benzetmesi
Ünlü sanatçı Sezen Aksu'ya 'Sazan Aksu' yakıştırması sonucu büyük tepki toplayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) MYK Üyesi Süheyl Batum, şimdi de Başbak
Arınç'ın ulusal bir gazeteye "12 Eylül'de neden 'evet' denmesi gerektiği" konusunda yazdığı yazısını eleştiren Batum, "Söyledikleri doğru değil, uydurmuş. Herkesin hayatını ilgilendiren haklarmış. Öyle buyurdu Zerdüşt. Pardon, Bülent Arınç." dedi.
Anayasa değişikliği için 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referandumda 'hayır' oyu verilmesi için ayrı ayrı mitingler düzenleyen muhalefet, bu sefer Eskişehir'deki bir seminerde bir araya geldi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP MYK Üyesi Süheyl Batum, DP Genel Başkan Yarımcısı Ufuk Söylemez ve Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği panelde referandumda 'hayır' oyu istediler.
"ÖYLE BUYURDU ZERDÜŞT, PARDON ARINÇ"
Konuşmasına, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın ulusal bir gazetede yayınlanan 12 Eylül'de neden 'evet' diyeceğini anlatan mektubunu eleştirerek başlayan Batum, ilginç sözler sarf etti. Geçtiğimiz hafta referandumda 'evet' diyeceğini açıklayan ünlü sanatçı Sezen Aksu'ya 'Sazan Aksu' yakıştırması sonucu büyük tepki toplayan Batum, bu kez Arınç'ı için 'Zerdüşt' ifadesini kullandı.
Eline aldığı gazeteden Arınç'ın açıklamalarını okuyan Batum, "Arınç, neler söylemiş neler? Eskiden olsa, tabi çok değerli bir politikacı olduğu için (Başkası olsa neler yumurtlamış derdik). Ama çok ayıp olur. Tabi Arınç açıklamasını ağlarken vermiş. Gazetedeki pozu da öyle. Bunların hiçbirisi soyut bir takım hukuk düzenlemeleri değilmiş Arınç'a göre. Bütün vatandaşlarımızın hayatını doğrudan ilgilendiren haklarmış. Öyle buyurdu, Zerdüşt. Pardon, Bülent Arınç." diye konuştu.
Arınç'ın anlattıklarının 'uydurma' olduğunu ileri süren Batum, şöyle devam etti:
"Yeni düzenlemede Arınç, (Kadın erkek eşitliği konusunda sağlanan haklar, dul yetim, malul ve gaziler içinde geçerli. Bu sayıda pozitif ayrımcılıkla mevcut eşitsizliklerin giderilmesi hızlanıyor) diyor. Aman Ya Rabbi! Arınç söyleyince ben de önce bir ağladım sonra açtım maddeye baktım. Arınç'ın anlatımıyla bu yasayı okuduğunuz zaman neden 'hayır' demeniz gerektiğini çok net anlıyorsunuz. O yüzden ben Arınç'a bir kere daha teşekkür ederim. Çünkü Arınç'ın açıklamasını okuyanların fazla bir şey yapmasına gerek yok. Neden? Bu anayasaya 'hayır' denileceğini çok net anlıyor. Neden? Çünkü Arınç'ın söylediği şeylerin bir tanesi doğru değil, madde metin de yok. Uydurmuş. Allah'tan Arınç gibi muazlarımız, karşı taraflarımız var. Bir de Arınç gibi değil de, şöyle işi bilen, söylediğini dinletebilen, ciddi, önemli kişiler olsaydı biz ne yapacaktık? Bu referandumda nasıl 'hayır' çıkarttıracağız."
DOÇ. DR. KABASAKAL, BAŞÖRTÜLÜLERLE ADETA ALAY ETTİ
Doç. Dr. Ümit Kabasakal ise, AK Parti'nin kendi burjuvazisini oluşturduğunu iddia ederek, "Kendi burjuvazisini oluşturdu derken orada bir sembol var. Nedir? 4x4 cipe binen, başı kapalı, ama yüzünde 17 kilo boya olanlar. Bunlar Armani markalı başörtüsü giyenler." dedi.
VURAL: HANGİ KARYOLANIN ALTINDA SAKLANIYORDUN?
MHP'li Vural ise, Başbakan Erdoğan'a yüklendi ve üzerinden 30 yıl geçen 12 Eylül'den hesap sormanın inandırıcı olmadığını iddia etti.
"12 Eylül'e karşı mısınız, değil misiniz? diye soruyorlar." diyen Vural, şöyle dedi:
"Bak 12 Eylül olduğu zaman sen nerede yatıyordun? Hangi karyolanın altında saklanıyordun? Ama 12 Eylül'ün üzerinden 30 geçtikten sonra hesap sormaya kalkıyorsan, hesap soracağına iddia ediyorsan, buna kimse de inanmaz. Hele hele 12 Eylül'ün acıları üzerinden istismar ederek, gözyaşları kullanarak milletin acısını istismar ederek oy istiyorsan. Biliyorsun ki, artık mızrak çuvala sığmıyor. Şimdi ülkeyi sevmek nasıl bir şey biliyor musunuz? Milletimiz daha fazla bedel ödemesin diye 'hayır' kullanmaktır."
Paneli; CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez, MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, DSP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da takip etti.
Öte yandan, panel öncesi dinleyiciler, toplantının geç başlamasını alkış ve ıslıklarla protesto etti. Panelin duyurulan saatten 20 dakika geçmesine rağmen başlamaması, davetlilerin protestosuna sebep oldu. Dinleyiciler, bir süre alkış tutup ıslık çalarak protesto gösterisinde bulundu. Daha sonra konuşmacıların salona gelmesiyle panel başladı.