Chp'nin Seçim Barajının Yüzde 7'ye İndirilmesi Teklifi

AK Parti kurmayları CHP'nin seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi teklifini değerlendirdi.

AK Parti MYK toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, CHP'nin seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi teklifinin popülist bir yaklaşım olduğunu söyledi. Bozdağ, "Samimi bir yaklaşım değil. CHP bunun yasalaşmayacağını bildiği için teklif verdi. Seçime dönük gayri samimi bir yaklaşım" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de, bunu samimi bir adım olarak görmediklerini çünkü bu konuda TBMM'de bir irade oluşmadığını söyledi. Böyle bir yasa teklifinin kabul edilmesi için bir ittifakında söz konusu olmadığını söyleyen Canikli, "CHP'nin, muhalefetin oyları böyle bir düzenlemenin Meclis'ten geçmesi yeterli değil. Bunu bile bile CHP'nin teklif vermesi sadece kamuoyunu etkilemeye, göz boyamaya yöneliktir. Samimi bulmuyoruz" şeklinde konuştu.
Canikli, 12 Eylül'de yapılacak referanduma ilişkin parti stratejisinin sorulması üzerine de bunun MYK toplantısında biraz daha netleşeceğini bildirdi. Muhalefetin bugüne kadar bu konuda kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştığını vurgulayan Canikli, "Bu paketin neler getirip götürdüğünü kamuoyuna anlatılması gerekiyor. Ama muhalefet bundan hep kaçındı. Çünkü bu düzenlemenin vatandaş tarafından benimseneceği biliniyor. Vatandaş 'Bunun neresini beğenmiyorsun?' diye soracak. Bu yüzden kendi siyasi hedefi
doğrultusunda yanlış yönlendirdiği için bu güne kadar sadece genel değerlendirmeler yapıldı. Getirilen düzenlemenin yargıyı baskı altına almak projesi olduğu, yasamanın yargıya müdahale amacı taşıdığı gibi gerçek dışı açıklamalarda bulunuldu. Anayasa Mahkemesi kararında gördük ki hiçbir düzenleme Anayasa'nın hassas maddelerine aykırı değil" şeklinde konuştu.
Canikli, Başbakan'ın terörle mücadele konusunda liderlerle görüşmesi konusunun da MYK'da gündeme gelebileceğini kaydetti.
Ak Parti Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz da CHP'nin teklifinin muhalefetin iktidarı zayıflatma çalışması olarak nitelendirdi.