ÖSYM LYS Tercih Klavuzu (tercih rehberi) ve önemli bilgiler

ÖSYM LYS Tercih Klavuzu (tercih rehberi) ve önemli bilgiler.ÖSYM 2010 LYS Tercih Kılavuzu dönemi 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olacak.

ÖSYM LYS Tercih Klavuzu (tercih rehberi) ve önemli bilgiler
  Ö ; SYM LYS Tercih Klavuzu ( tercih rehberi ) ve ö ; nemli bilgiler . Ö ; SYM 2010 LYS Tercih Kılavuzu dö ; nemi 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olacak .

Ö ; SYM LYS Tercih ve taban puanları aç ; ıklandı! 2010 LYS Tercih Klavuzunu hemen indirebilirsiniz . Ö ; SYM LYS Tercih ve taban puanları aç ; ıklandı! 2010 LYS Tercih Klavuzunu hemen indirebilirsiniz .

LYS TERCİH REHBERİNDE HATA MI VAR?

LYS ' ye giren milyonlarca ö ; ğrencinin heyecanla beklediği 2010 tercih kılavuzunun dağıtımına başlandı . Diğer yıllarda 237 sayfa adeti olan kılavuz , sü ; rprizleri de beraberinde getirdi . Yeni aç ; ılan 7 adet Teknoloji ve Turizm fakü ; lteleri ve bu fakü ; ltelere giriş şartları 211 . sayfadaki 6-2 B tablosunda yer alıyor . Adaylar iç ; in bü ; yü ; k sü ; rpriz yaratan bu gelişme , tercih dö ; nemi sonuna kadar gü ; ndemdeki yerini koruyacağa benziyor . 2010 tercih Kılavuzunda yaklaşık 100- 150 bö ; lü ; mü ; n başarı sıralamasında hata yapıldığı tespit edildi . Ö ; rneğin , en ç ; ok yığılmanın yaşandığı bö ; lü ; mlerden biri olan Ankara Ü ; niversitesi Hukuk Fakü ; ltesi 2009 başarı sıralaması 2 . 426 iken , 2010 kılavuzunda 28 . 800 olarak gö ; zü ; kü ; yor . Konu ile ilgili 19 Temmuz- Pazartesi gü ; nü ; Ö ; SYM tarafından aç ; ıklama yapılması bekleniyor . Akıllı Tercih Sistemi Koordinatö ; rü ; Alev Nallar , ' adayların , Ö ; SYM ' den yapılacak aç ; ıklama sonrasına kadar , tercihlerinde temkinli olmaları konusunda uyarıda bulundu . Kılavuzun dağıtımı , bugü ; n başlayarak 22 Temmuz 2010 tarihine kadar tamamlanacak .

2010-Ö ; SYS Yeni Yü ; ksekö ; ğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Ö ; SYM Başkanı Prof . Dr . Ü ; nal Yarımağan , ' ' 2010 Ö ; SYS Yü ; ksekö ; ğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ' ' nda hata olduğu iddialarına ilişkin aç ; ıklama yaptı . Ö ; SYM Başkanı , ' ' Belirgin bir hata yok ' ' diye konuştu .

Bu konuyla ilgili olarak 19 Temmuz Pazartesi gü ; nü ; aç ; ıklama yapacaklarını bildiren Yarımağan , ' ' Kü ; ç ; ü ; k bir hata var ve engellilerle ilgili . Engellilerin yerleştiği bazı programların minimum puan ve başarı sırası , engelli adaylar nedeniyle biraz dü ; şü ; k yazılmış ' ' dedi . Adayların bu yıl geç ; en yıla gö ; re daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan , ' ' Geç ; en yıl en ç ; ok 24 tercih yapabiliyorken , bu yıl YÖ ; K ' ü ; n aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek ' ' dedi .

SÜ ; RPRİZ MESLEK LİSELİLERE MÜ ; JDELİ HABER

110 bin meslek liseli ü ; niversite adayının merakla beklediği sorunun cevabı 2010 tercih kılavuzunda netleşti . 2010- Nisan kılavuzunda yer almayan ' Eğitim Fakü ; lteleri ' nin akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyordu . Aç ; ılan Teknoloji ve Turizm Fakü ; lteleri , Meslek Lisesi Ö ; ğrencileri iç ; in bü ; yü ; k fırsatlar doğuruyor . Afyon Kocatepe Ü ; niversitesi , Fırat Ü ; niversitesi , Gazi Ü ; niversitesi , Karabü ; k Ü ; niversitesi , Marmara Ü ; niversitesi , Sakarya Ü ; niversitesi , Sü ; leyman Demirel Ü ; niversitesi Teknoloji Fakü ; lteleri ve Nevşehir Ü ; niversitesi Turizm Fakü ; ltesi adlarıyla aç ; ılan yeni fakü ; lteler iç ; inde ; bilgisayar Mü ; hendisliği , elektrik Mü ; hendisliği , elektrik- elektronik mü ; hendisliği , enerji sistemleri mü ; hendisliği , metalurji ve malzeme mü ; hendisliği , otomotiv mü ; hendisliği ve yazılım mü ; hendisliği olmak ü ; zere toplam 3 . 420 kontejyanlık bö ; lü ; mler yer alıyor . 2009 yılında 10 bin civarında olan Eğtim Fakü ; lteleri kontejyanlarında , yeni aç ; ılan fakü ; ltelerde dü ; şü ; ş olduğu gö ; ze ç ; arpıyor .

Tercih dö ; neminin 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olduğunu bildiren Yarımağan , en geç ; 22 Temmuz ' a kadar Tü ; rkiye ' deki tü ; m okullara kılavuzun ulaşmış olacağının belirtti .

Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan , ' ' Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu . Puan tü ; rleri , puan aralıkları , katsayı değerleri değişti . Bu yeni değerlere gö ; re hesaplanan geç ; en seneki ö ; ğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor . Başarı sıraları da yer alıyor . Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu iç ; in adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması ö ; nerilmekte ' ' diye konuştu .

Adayların bu yıl geç ; en yıla gö ; re daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan , ' ' Geç ; en yıl en ç ; ok 24 tercih yapabiliyorken , bu yıl YÖ ; K ' ü ; n aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek ' ' dedi .

Tercih sü ; resinin uzatılmayacağının altını ç ; izen Yarımağan , ' ' Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç ; belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını ö ; ğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz . Sınav sonuç ; belgesi bu yıl oldukç ; a kapsamlı . Sonuç ; belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir . Yani ö ; nü ; mü ; zdeki pazartesi gü ; nü ; postalanmaya başlayacak ' ' dedi .

Yarımağan , tercih aşamasında tü ; m adaylara başarılar diledi .

YERLEŞTİRME SONUÇ ; LARI 20 AĞUSTOS DOLAYLARINDA

Adaylar , tercih ç ; alışmalarında destek almak iç ; in Ö ; SYM ' nin web sitesinden yararlanabilecek . Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet ü ; zerinden Ö ; SYM ' ye gö ; nderebilecek . Bankaya tercih iç ; in herhangi bir ü ; cret yatırılmayacak .

Adayların tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla gö ; ndereceklerse , zamanında randevu almaları gerekiyor . Tercihlerin internet ü ; zerinden bireysel olarak gö ; ndereceklerin ' ' Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir ' ' uyarısını mutlaka gö ; rmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekiyor .

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve 20 Ağustos 2010 dolaylarında sonuç ; ların aç ; ıklanması planlanıyor .

MESLEK LİSELİ ADAYLARA MÜ ; HENDİSLİK YOLU AÇ ; ILIYOR

Yeni aç ; ılan Teknoloji ve Turizm Fakü ; lteleri iç ; indeki mü ; hendislik bö ; lü ; mlerinde 2 . 052 ' si sadece meslek liseli adaylara ayrılmış . ( METOK- Mesleki teknik Orta Ö ; ğretim Kurumları iç ; in ayrılmış kontejyanlar ) 2010 Tercih Kılavuzunda yaşanan bu beklenmedik gelişmeyi Akıllı Tercih Sistemi Akademik Danışmanı Burak Kılanç ; şö ; yle yorumluyor . ' Meslek lisesi mezunları , kendi alanlarında ilerlemek istiyorlarsa ve sınavda iyi bir puan almışlarsa mü ; hendislik formasyonu almaları mü ; mkü ; n olacak . Yeni Teknoloji Fakü ; ltelerinin iç ; inde sadece meslek lisesi mezunlarının gireceği kontejyanlar ve hem dü ; z lise hem de meslek lisesi mezunlarının seç ; ebileceği kontejyanlar var . Dü ; z lise mezunları ile yarışta yine meslek lisesi mezunlarına avantaj verilmiş . Burada da 0 , 15 katsayı ile yani alan iç ; i olarak giriyorlar . Mesela makine mü ; hendisliğini ele alalım . Artık makine mü ; hendisliklerinde ü ; ç ; farklı kontenjan karşımıza ç ; ıkıyor . 1- Mü ; hendislik fakü ; ltelerindeki makine mü ; hendisliği ; buraya genel lise mezunları 0 , 15 katsayıyla meslek lisesi mezunları 0 , 12 dü ; şü ; k katsayıyla girebiliyorlar . 2- Teknoloji fakü ; ltelerine makine mü ; hendisliği- 1 . tü ; r ; sadece meslek liselilerin yerleştirileceği kontejyanlar3- Teknoloji Fakü ; lteleri makine mü ; hendisliği- 2 ; Hem dü ; z , hem de meslek lisesi mezunlarının yerleştirileceği kontejyanlar . Burada da Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liseleri mezunları , genel lise sayısal mezunları gibi 0 , 15 katsayı ile girebiliyorlar . ' Tercihlerin gidişatını değiştirecek bu gelişme ile ilgili tü ; m detaylar , 2010 tercih kılavuzu 211 . sayfa- Tablo 6-2B ' de yer alıyor .

GENEL BİLGİLER

TABLO 3A

TABLO 3B

TABLO 4

TABLO 3A , TABLO 3B VE TABLO 4 ' TE YER ALAN YÜ ; KSEKÖ ; ĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇ ; IKLAMALARI

TABLO 5

TABLO 5 ' TE YER ALAN YÜ ; KSEKÖ ; ĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇ ; IKLAMALARI

TABLO 6A

TABLO 6B-1

TABLO 6B-2

TABLO 6B-3

TABLO 6B-4

TABLO 6C

TABLO 7

TABLO 8

2 EK SAYFA İLE HATA DÜ ; ZELTİLDİ

2010-Ö ; SYS Yerleştirme Kılavuzunda En Kü ; ç ; ü ; k Puanı ve Başarı Sırası Değişen Programlar


Aday İşlemleri Sistemi ' ne ulaşmak iç ; in lü ; tfen http : //ais . osym . gov . tr adresine tıklayınız .

Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi ' ne ulaşmak iç ; in lü ; tfen http : //bmis . osym . gov . tr adresine tıklayınız .

Sınav Merkezleri İşlemleri Sistemi ' ne ulaşmak iç ; in lü ; tfen tıklayınız .