Türkiye'den Kırgızistan'a 21 milyon dolar hibe

Türkiye, Kırgızistan'a 21 milyon dolar hibe etti. Hibe ile ilgili anlaşma, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atamb...

 

Türkiye , Kırgızistan ' a 21 milyon dolar hibe etti . Hibe ile ilgili anlaşma , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev tarafından imzalandı .

Kırgızistan ' ın başkenti Bişkek ' e Roza Otunbayeva ' nın cumhurbaşkanlığı görevine başlama törenine katılmak ve temaslarda bulunmak üzere gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Kırgızistan ' ın geçici yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev ile görüştü .
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , önce Atambayev ile ikili görüşmede bulundu . Yaklaşık 25 dakika süren görüşmenin ardından yapılan toplantıda , Türkiye ' nin Kırgızistan ' a , 10 milyon dolar değerinde parasal yardım , 11 milyon dolar da Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi ( TİKA ) aracılığıyla ülkenin güneyinde konut inşaatı yatırımı öngörüldüğü belirtildi .
Davutoğlu , Kırgızistan ' da 7 Nisandaki olayların başlamasının ardından Türkiye ' nin bir acil eylem planı çerçevesinde , ilk olarak 35 ton yardım malzemesi ve 1 adet ambulansla ülkenin güneyindeki olayların ardından 27 ton acil malzeme taşıyan üç uçağı Kırgızistan ' a gönderdiklerini kaydetti .
Türk hükümetinin Kırgızistan ; a acil eylem planı kapsamında ayrıca , 21 milyon dolar tutarının hibe edilmesini öngören anlaşmaya imzaların atılacağını bildiren Davutoğlu , " Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgız ve Özbek kardeşlerin evlerine bir an önce kavuşması için gayret sarfedeceklerini " söyledi .
- " ÖZBEKİSTAN ' IN TUTUMUNU TAKDİR EDİYORUZ " -
Bakan Davutoğlu , Kırgızistan ; ın güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında henüz tam belirlenemeyen bir sebeple çıkan kavganın 5 günlük çatışmaya dönüşmesine değindi .
Davutoğlu , dost ve kardeş Özbekistan ; ın Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ; un Kırgızistan ; nı güneyindeki geriliminin azaltılması doğrultusunda sağduyulu yaklaşımını takdirle karşıladıklarını ifade etti .
Fergana vadisindeki kentlerin iç içe olması ve bölgede barışın ve istikrarın sağlanması konusunda Kırgızistan ile Özbekistan ; ın işbirliği içinde olmalarını çok önemsediklerini kaydeden Davutoğlu , başta Birleşmiş Milletler ( BM ) Güvenlik Konseyi üyesi olarak Özbekistan ; ın örnek davranışını takdir ettiklerini vurguladı .
- " ORTA ASYA ' DA BARIŞ İSTİYORUZ " -
Dışişleri Bakanı Davutoğlu , Türkiye ; nin Kırgızistan ; ın her an yanında olacağını belirtti ve Kırgızistan ; ın bu zor günlerini aşacağına , tekrar güvene ve istikrara kavuşacağına olan inancını dile getirdi .
Ahmet Davutoğlu , " Hem Türkiye olarak hem de CİCA Dönem Başkanı olarak Asya ' da özellikle Orta Asya ' da kardeş devletlerin arasında istikrarın kökleşmesi için her türlü katkıyı sağlayacaklarını " bildirdi .
Davutoğlu , bu çerçevede , AGİT Dönem Başkanı Kazakistan ve CICA ( Asya ' da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı ) Dönem Başkanı Türkiye olarak uluslararası platformlarda Kırgızistan ; ı desteklemek için ortak karar aldıklarını söyledi .
Kırgızistan ' ın yönetimine kabul edilen yeni anayasa çerçevesinde ilan edilen tarihte genel seçimin yapılması ve halkın desteğini alınması gerektiğini ifade eden Davutoğlu , " Böylece Kırgızistan hem siyasi hem de ekonomik olarak ayağa kalkacak . Halkın hak ettiği güveni uluslararası toplum nezdinde yeniden kazanacak . Biz gerek Kırgızistan ; da iç huzurun sağlanmasında gerek uluslararası desteğin sağlanması hususunda destek vermeye devam edeceğiz ' ' dedi .
Davutoğlu , Kırgızistan ' a Türkiye ' deki 72 milyon kardeşlerinin selamını getirdiğini , iyi ve kötü gününde daima Kırgızistan ; ın yanında olacağını kaydetti .
-TÜRKİYE BİZİ YALNIZ BIRAKMADI " -
Kırgızistan geçici yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev , konuşmasında , Kırgızistan ' da bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı yemin törenine , dış ülkelerden sadece Türkiye ' yi temsilen Davutoğlu ' nun geldiğini vurguladı .
Türkiye ' nin Kırgızistan ' ın daima yanında olduğunu belirten Atambayev , " Türkler Kırgızların hakiki kardeşidir . Bizleri yalnız bırakmadılar . İyi ve kötü günlerimizde yanımızda oldu . Bizi desteklediler . Yardımlar gönderdiler . Bugün de 21 milyon dolar tutarında maddi yardım yaptılar . Size çok teşekkür ederiz " diye konuştu .
Atambayev , Kırgızistan ' ın Türkiye ' ye yaklaşık 50 milyon dolarlık borcunun bulunduğunu ve bu borcunun silinmesi konusunun görüşülmesinin yanı sıra komşu ülke Kazakistan ile sınırdaki sorunların çözümlenmesinde Türkiye ' nin destek vermesini istediklerini kaydetti .
Atambayev , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Kırgızistan ' a ziyarette bulunmasını istediklerini belirtti .
- " KIRGIZİSTAN ' A 21 MİLYON DOLAR HİBE " -
Toplantının ardından , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kırgızistan yönetiminin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev , 21 milyon dolar hibeyi öngören anlaşmaya imza koydu .
TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev de program ve projeyi öngören mutabakat zaptını imzaladı .
Böylece , Türkiye , Kırgızistan ' a en yakın zamanda 10 milyon dolar mali yardımda bulunacak , 11 milyon dolar da ülkenin güneyinde konut inşaatına yatırım yapılacak .

Zaman