Millet, 'anayasa davası'na müdahil olmak istiyor

Sivil toplum kuruluşlarının Yüce Mah-keme'ye verdikleri dilekçede reform paketiyle ilgili davada esasa girilemeyeceği vurgulandı. Referandum sandığının halkın önünden kaçır...

 

Sivil toplum kuruluşlarının Yüce Mah-keme ' ye verdikleri dilekçede reform paketiyle ilgili davada esasa girilemeyeceği vurgulandı . Referandum sandığının halkın önünden kaçırılmaması istendi . Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' la yaptığı telefon görüşmesi yasal dinlemeye takılan mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun da davadan çekilmesi gerektiği belirtildi .

Anayasa Mahkemesi ' nin , reform paketinin iptaline yönelik açılan davayı önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor . Demokratikleşme açısından büyük önem taşıyan karar öncesi sivil toplum kuruluşları ( STK ) tarihî bir girişimde bulundu . Dün 402 STK , davaya müdahil olma talebiyle Yüce Mahkeme ' ye başvurdu . Sivil Dayanışma Platformu ( SDP ) öncülüğünde bir araya gelen kuruluşlar ' millet adına ' böyle bir adım attıklarını açıkladı . Başvuru dilekçesinde sivil toplum kuruluşlarını temsilen 5 avukatın davaya müdahil olarak kabul edilmesi istendi . Anayasa Mahkemesi ' ne de ' eğitim özgürlüğü ' yle ilgili yasa değişikliğinde olduğu gibi yetkisini aşarak esasa girmemesi ve referandumu engellememesi çağrısı yapıldı . Mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun yasal dinlemelerde eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' la yaptığı görüşmenin ihsas-ı rey anlamına geldiği belirtildi . Bu yüzden davadan çekilmesi gerektiği vurgulandı . Ayrıca vatandaşların da davaya müdahil olmak için Anayasa Mahkemesi ' ne bireysel başvuru yapabilecekleri belirtildi .
Başvurunun gerekçesini , Anayasa Mahkemesi ' nin daha önce , ' eğitim özgürlüğü ' yle ilgili yasa değişikliğinde yetkisini aşarak ' esastan inceleme ' yapması oluşturdu . Bu davada da benzer bir ' ihlal ' den endişe eden sivil toplum önderleri , ' millet adına davaya gözcülük ' yapmak istiyor . Platform Başkanı Ayhan Ogan , " Yaşanan gelişmeler karşısında insanımızın , halkımızın önünden demokrasi paketinin kaçırılacağı endişesi ile Türk milleti adına böyle bir girişimde bulunduk . " sözleriyle bu gerekçeyi özetledi .
Aralarında Mazlum-Der , Hukukçular Derneği , Hukukun Üstünlüğü Platformu üye ve yöneticilerinin bulunduğu grup , sundukları dilekçede hukuki öneriler sıraladı . ' Şekil incelemesi ' adı altında ' esasa ' giremeyeceği hatırlatılan Mahkeme ' ye , " Referanduma kadar pakete dokunamazsın " çağrısı yapıldı .
Platform adına açıklama yapan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek , Anayasa ' yı en çok koruması gereken Anayasa Mahkemesi ' nin , son yıllarda adeta yasama organının yetkilerini üstlendiğine dikkat çekti . Ayrıca Mahkeme ' nin , yetki gasbında bulunmak suretiyle kararlar verdiğini savundu . Petek , hiç kimsenin hukuku kendi siyasî ve felsefî amaçları doğrultusunda araç olarak kullanmaması gerektiğinin altını çizdi . Emekli Başsavcı , " Anayasa Mahkemesi 411 milletvekilinin ' evet ' dediği anayasa değişikliğini bütün milletin gözüne baka baka ' şekil denetimi yapıyoruz ' diyerek esastan inceleyip reddetmiştir . Bir hukukçu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak göz göre göre yapılan bu hukuksuzluğu kabullenmemiz mümkün değildir . ' ' diye konuştu .
Dilekçede , Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' na da ayrı bir bölüm ayrıldı . Kantarcıoğlu ' nun , Ergenekon kapsamında yapılan yasal dinlemelerde eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı görüşme kayıtlarının ihsas-ı rey anlamına geldiği kaydedildi . " Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nin kararlarına göre , bir hâkim önyargılı olmasa bile önyargılıymış gibi bir görüntüsü varsa o davadan çekilmesi gerekir . " denilen dilekçede , Kantarcıoğlu davadan çekilmediği için 2949 sayılı Anayasa Mahkemesi ' nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ' un 47 . madde çerçevesinde reddi gerektiği belirtildi .
Dilekçenin , önemli bir bölümü de hukukî gerekçelere ayrıldı . Anayasa değişikliği paketinin halk oylaması aşamasında , henüz hukuken kanunlaşmadığına dikkat çekildi . Anayasa Mahkemesi ' nin ' şekil denetimi ' adıyla da olsa incelemeye almasının hukuk ihlali olduğu savunuldu . Bunun yanı sıra anayasa paketinin esastan incelemeye alınarak hukuk dışına çıkılıp siyasi karar verileceği izlenimi doğduğu aktarıldı . Dilekçede , " 11 yargıç Anayasa ' dan almadığı bir devlet yetkisini kullanarak zümre hâkimiyeti tesisine doğru gitmektedir . " eleştirisi getirildi .
Bu arada Anayasa Mahkemesi heyetinin , dava görüşülmeden önce Fulya Kantarcıoğlu ile ilgili reddihakim talepleri konusunda bir karar vermesi gerekiyor . Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ' a göre , başkan ve üyeler hakkında tarafsız hareket edemeyecekleri kanısını haklı kılan hallere , ret talebinde bulunulabiliyor . Bu hallerde , Anayasa Mahkemesi , reddedilen üye katılmaksızın ret konusu hakkında kesin karar veriyor .
81 ilden Mahkeme ' ye dilekçe yağdı Kantarcıoğlu ' nun istifası istendi
Sivil Dayanışma Platformu ( SDP ) öncülüğündeki kuruluşlar , dün Türkiye çapında harekete geçti . SDP ve diğer sivil toplum önderleri Başkent ' te Anayasa Mahkemesi ' ne dilekçe verirken diğer illerden de valiliklere müracaat edildi . Sivil toplum temsilcileri ile sade vatandaşlar da 81 ilden posta yoluyla doğrudan mahkemeye dilekçe gönderdi .
Diyarbakır ' da Memur-Sen ve Gönül Köprüsü Derneği bünyesinde bulunan çok sayıda sivil toplum kuruluşu , Suriçi ilçesindeki PTT işletmesi önünde basın açıklaması yaptıktan sonra altına imza attıkları dilekçeleri taahhütlü olarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ' na gönderdi . STK ' lara yoldan geçen vatandaşlar da destek verdi . Sivil toplum kuruluşları adına bir açıklama yapan Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Ahmet Ay , milletin yetkisini alan yasama organının anayasa değişikliğini yaptığını ve sözü halka bıraktığını hatırlattı . Ay , " Biz ülkemizin yeni bir sıkıntı yaşamaması ve sürecin sağlıklı yürümesi için davaya müdahil olma talebinde bulunduk . Mahkemenin aydınlık yarınlar için onurlu ve eşitlik için karar vereceğine inanıyoruz . " dedi . Ardından Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Yasin Yıldız da kısa bir konuşma yaptı . Daha sonra STK ' lar , ' Davaya katılma talebi ve üye Fulya Kantarcıoğlu ' nu istifaya davet ' başlığıyla yazdıkları dilekçeleri PTT ' ye teslim etti .
Kahramanmaraş ' ta da bir grup avukat ve sivil toplum kuruluşu , davaya müdahil olmak için Valilik kanalıyla başvuruda bulundu . Burada bir de basın açıklaması yapan Avukat Yusuf Bülbül , " Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay arasında geçen konuşma nedeniyle Fulya Kantarcıoğlu ' nun davadan çekilmesi yönünde talepte bulunuyoruz . ' ' diye konuştu . Kahramanmaraş Barosu Başkanı İsmail Kahveci de , iptal davasının ancak yasa yürürlüğe girdikten sonra açılabileceğini kaydetti .
Kayseri ' de de benzer görüntüler vardı . Çok sayıda sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Kayseri Gönüllü Kültür Teşekkülleri de diğerleri gibi hem müdahillik talebinde bulundu hem de Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun davadan çekilmesini talep eti . Teşekkülün sözcülüğünü yapan Ahmet Taş , dilekçeyi Kayseri Valiliği ' ne teslim ettikten sonra yaptığı açıklamada , davaya millet adına müdahil olduklarını ifade etti .
Oktay ' la görüşmesi dinlemeye takılmıştı
Sivil toplum kuruluşlarının , iptal davasından çekilmesini istediği Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu , Ergenekon soruşturması kapsamında yasal telefon dinlemelerine takılmıştı . Kantarcıoğlu , gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' a , mahkeme ve iptal davası ile ilgili bilgiler veriyordu . Oktay da bu bilgileri , davayı açan CHP ' nin o dönemki lideri Deniz Baykal ' a aktarıyordu .
Bu görüşmelerin birinde Oktay , Kantarcı-oğlu ' na , anayasa değişikliğinin geçmemesi için şehir şehir dolaştığını söylüyordu . Mahkeme Üyesi de , " Büyük hizmet yapıyorsunuz . " sözleriyle kendisine destek çıkıyordu . İzmir , Uşak ve Almanya ' da konferanslar verdiğini anlatan eski Bakan ' a , " Deneyimi olan insanların bunları aktarmasını ben çok büyük bir hizmet olarak nitelendiriyorum . " diyordu . Oktay da konuşma metnini kendisine ulaştıracağını söylüyordu . Kantarcıoğlu ' nun karşılığı , " Tabii çok memnun olurum . Paylaşmak lazım , eleştiri bile alınsa onun bir faydası var , bir yeni ufuk açıyor . Kendimizi de yenilemiş oluyoruz . " şeklindeydi .
Oktay , kritik kararı verecek Kantarcıoğ-lu ' ndan , mahkemenin muhtemel bir davada iptal kararı verip vermeyeceğini de öğrenmek istiyordu . O da , davada vereceği oyla ilgili ' ihsas-ı rey ' niteliği taşıyan bilgiler veriyordu . İSTANBUL ZAMAN
Herkes davaya müdahil olmak için başvurabilir
Sivil Dayanışma Platformu ( SDP ) , temel hak ve özgürlükleri önemseyen herkesi Anayasa Mahkemesi ' ndeki davaya müdahil olmaya çağırdı . İsteyenlerin www . sivildayanismaplatformu . org isimli internet adresinden dilekçe örneğine ulaşabilecek . Bu dilekçe ile birlikte kaymakamlık ve valiliklere başvurarak Yüksek Mahkeme ' deki davaya müdahil olunabilecek .
DİYARBAKIR , KAHRAMANMARAŞ , KAYSERİ CİHAN

Zaman