Somalili korsanlar Frigia gemisini 128 gün sonra serbest bıraktı

Hint Okyanusu'nda Somalili korsanlar tarafından kaçırıldıktan 128 gün sonra serbest bırakılan Malta bandıralı ''Frigia'' isimli yük gemisinin, Türk do

Hint Okyanusu'nda Somalili korsanlar tarafından kaçırıldıktan 128 gün sonra serbest bırakılan Malta bandıralı ''Frigia'' isimli yük gemisinin, Türk donanmasına ait Gelibolu fırkateyniyle buluşmak üzere yola çıktığı bildirildi.

İşletmecisi Karya Denizcilik'in avukatı Nilgün Yamaner, korsanlar tarafından kaçırılan geminin bu sabah Türkiye saatiyle 07.25 itibarıyla serbest bırakıldığını belirtti. Yürütülen görüşmeler sonucunda korsanların gemiden ayrıldığını bildiren Av. Yamaner, bu gelişmenin ardından Kaptan Ümit Savaş'la telefon görüşmesi yaptıklarını bildirdi. Yamaner, ''Kaptan, 19'u Türk ve ikisi Ukrayna'lı 21 kişilik mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğunu, gelişme üzerine hepsinin sevinç ve heyecan içinde olduklarını söyledi. Gemi, Somali açıklarında tutulduğu yerden, açıkta bekleyen Gelibolu fırkateyniyle buluşmak üzere yola çıktı. Buluşmanın iki üç saat içinde gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi. Buluşmanın ardından geminin, belirlenecek tahliye limanına gideceğini ve mürettebatın ülkelerine gönderileceğini ifade eden Yamaner, ''Şirket yetkilileri de gelişmeden büyük memnuniyet duydu. Bu zor günlerde, gösterdikleri güven ve sabır için gemi mürettebatına ve ailelerine teşekkür ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

İsrail'den Tayland'a gübre taşıyan Malta Bandralı 35 bin grostonluk M/V Frigia gemisi, Birleşmiş Milletler güçlerinin oluşturduğu güvenlik koridorundan askeri gemiler eşliğinde geçtikten 1,5 gün sonra, 23 Mart 2010'da Hint Okyanusu bölgesinde tehlike sinyali göndermiş ve irtibat kesilmişti. Geminin işletmeciliğini yapan Karya Denizcilik, uydudan yapılan izlemede Somali'ye doğru ilerlediğinin tespit edildiğini, deniz haydutları tarafından kaçırıldığını değerlendirdiklerini ifade etmişti.