Sivas'ta 4 mahalleye 3 yıldır çivi dahi çakılamıyor

Sivas'ta kentsel dönüşüm projesi başlatılan 4 mahallede, son 3 yıldır vatandaş mağdur. Sebebi ise mahallelerin yeniden düzenlenmesi için belediye ve T

Sivas'ta kentsel dönüşüm projesi başlatılan 4 mahallede, son 3 yıldır vatandaş mağdur. Sebebi ise mahallelerin yeniden düzenlenmesi için belediye ve TOKİ arasında yapılan görüşmelerin sonuçlanmamış olması ve buna bağlı olarak bölgede yeni yapılara izin verilmemesi.

Sivas'ta 2007 yılında eski Belediye Başkanı Sami Aydın döneminde Ferhatbostan, Dedebalı mahalleleri ile Kılavuz ve Huzur mahallelerinin bir bölümü, kentsel dönüşüm projesine dahil edildi. Mahallelerdeki çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve bölgede oturan vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan proje 3 yıldır bir türlü hayata geçirilemedi. Hal böyle olunca bölgede oturan vatandaşlar, evleriyle ilgili 3 yıldır yeni bir işlem yapamıyor. Kentsel dönüşüm projesi hazırlanan mahallelere müteahhitler de giremiyor.

Vatandaşlar, sonuçlanmayan projeden ve yeni yapılar yapamamaktan rahatsız. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Sivas Belediyesi arasında başlayan görüşmelerin ise halen devam ettiği öğrenildi. İlk görüşmelerde TOKİ tarafından belirlenen kıymet takdir fiyatlarının düşük olmasına karşılık hak sahiplerine yapılacak yeni konutların yüksek fiyattan satılacak olması nedeniyle görüşmeler kesintiye uğramıştı.

Sivas Belediyesi'nin hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda TOKİ yetkilileriyle görüşmesi sonucu, yeni bir kıymet takdir fiyatı oluşturuldu. TOKİ yetkilileri, bölgeyle ilgili yerleşim planı ve yeni kıymet takdir fiyatlarının belirlendiğini açıkladı. Vatandaşlardan alınacak arsa fiyatlarında artış yapıldığını belirten aynı yetkili, hak sahiplerine yapılacak konutların satışında da yüzde 30 indirim yapıldığı müjdesini verdi. Yetkili kişi, oluşan yeni rakamlar ve şartlar ışığında belediye yetkililerini yeniden görüşmeye beklediklerini söyledi.

Mahallelerdeki hak sahipleri adına TOKİ ile görüşmeleri yürüten Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, vatandaşlara daha fazla imkan sunulması için çaba harcadıklarını söyledi. Mahalle sakinlerinin ikiye bölünmüş durumda olduğunu belirten Çınargil, kendilerinin de TOKİ dışında alternatif bir proje hazırlayacaklarını kaydetti. Şahsi düşüncesinin TOKİ ile devam edilmesi yönünde olduğunu ifade eden Çınargil, "Ağustos ayı içinde TOKİ yetkilileriyle tekrar oturup konuşacağız. Sonuca yakın olduğumuzu söyleyebilirim." diye konuştu.