Kırgızistan'a Gelecek Olan Agit Polislerine Karşı Protestolar Sürüyor

Kırgızistan'da etnik çatışmaların yaşandığı Oş ve Celalabad bölgelerine güvenliği sağlamak amacıyla gönderilmesi beklenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) polislerine karşı protestolar sürüyor

Kırgızistan'da etnik çatışmaların yaşandığı Oş ve Celalabad bölgelerine güvenliği sağlamak amacıyla gönderilmesi beklenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) polislerine karşı protestolar sürüyor.
Başkent Bişkek'te bulunan bir meydanda toplanan göstericiler, polis gücünün girmesiyle ülkenin 2'ye ayrılacağı konusunda endişeli olduklarını belirtiyor. AGİT karşıtı sloganlar atan ve ellerinde "Kosova senaryosuna yol yok", "Otunbayeva ülkeni satma", "Kırgız halkı dış güçlere karşı" gibi pankartlar açan göstericilerden Ulan Sodenbekov, ülkeye polis gücünün gelmesinin bölgedeki çatışmaları arttıracağını ifade etti. Sodanbekov, "Polis gücü silahsız olsa bile, daha sonra silahlı güçler de bölgeye
gelecektir. Polis gücünün Kırgızlarla Özbekler arasında olması da, 2 taraf oluşmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.
Göstericilerden Yuruslan İslamov ise Oş'tan gelen 3 kişinin Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile bu konuda görüştüklerini belirterek, "Otunbayeva olayların çıktığı Oş bölgesini ziyaret ettikten sonra konuyu düşüneceğini söyledi. Açıkçası biz Cumhurbaşkanı'nın verdiği cevaba inanmadık" diye konuştu.
AGİT polis gücünün ülkeye girmesine karşı olduklarına dair sloganlar atan göstericiler, bir polis üniformasını da ateşe verdi. Geçtiğimiz aylarda ülkenin güneyinde Özbeklerle Kırgızlar arasında yaşanan etnik çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından AGİT'in ülkeye 52 kişiden oluşan silahsız polis gücü göndereceği belirtilmişti. Ülkede 4 ay görev yapması beklenen polis gücünün misyonu, ülkenin güneyindeki barışı tesis etmek ve yerel güçleri eğitmek olacak.