Denizli'den 'superior seedles' üzümü ihracı başladı

Denizli'de sultaniyenin ardından anavatanı Şili olan ve Türkiye'de son yıllarda yetiştirilen "superior seedles" cinsi üzüm ihraç edilmeye başlandı. Va

Denizli'de sultaniyenin ardından anavatanı Şili olan ve Türkiye'de son yıllarda yetiştirilen "superior seedles" cinsi üzüm ihraç edilmeye başlandı. Vali Yavuz Erkmen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Entegre Kontrollu Ürün Yönetimi Projesi kapsamında Pınarkent beldesinde 80 dekarlık alanda üzüm yetiştiren bir üreticiyi ziyaret ederek, bağında incelemelerde bulundu. Ziyarete Erkmen'in eşi Nevhilal Erkmen, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Pınarkent Belediye Başkanı Ali Taşdemir ile Tarım İl Müdürlüğü görevlileri de katıldı.

Vali Erkmen, superior seedles üzüm yetiştirilen alanda çalışanlarla sohbet ederek, birlikte üzüm kesti. Yetkililerden üretim hakkında bilgi alan Erkmen, daha sonra Tarım İl Müdürlüğü denetiminde üretilen ve hasat edilen, bu sebeple mavi bayrak almaya hak kazanan bağın sahibi Nejat Saldıraycan adına, kardeşi Cafer Saldıraycan'a sertifika verdi. Bağda hasat edilecek üzümün yüzde 80'inin ihraç edileceği açıklandı. Üreticiyi tebrik eden Vali Erkmen, "Üreticimize destek olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizden ihracat yapılması çok önemli. Üzüm deyip geçmeyelim. İnsan, yabancı bir ülkeye gidip de ister tarım ister sanayi ürünü olsun Türk malları görünce gurur duyuyor." dedi. Erkmen, Denizli'de üreticiler birliğinin hayata geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Entegre Kontrollu Ürün Yönetimi Projesi kapsamında Denizli merkez, Sarayköy, Honaz, Buldan ve Çal ilçelerinde yaklaşık 5 bin dekar alanda, 104 üretici tarafından üretim yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün denetim ve gözetimindeki bu üretimde bağlarda hormon kullanımına izin verilmiyor, ilaçlama da denetim ve gözetim altında yapılıyor. Üzüm hasat edilmeden önce Denizli İl Kontrol Laboratuvarı'nda tahlil ediliyor, temiz çıkarsa kesimine izin veriliyor.