Türk domatesleri için Rusya'ya sebze meyve hali

Türk-Rus ortaklığıyla Rusya'nın Rostov şehrinde yapılan yaş sebze meyve halinin temeli atıldı. 35 milyon dolarlık yatırımla soğuk hava depoları olan h

Türk-Rus ortaklığıyla Rusya'nın Rostov şehrinde yapılan yaş sebze meyve halinin temeli atıldı. 35 milyon dolarlık yatırımla soğuk hava depoları olan halde, sebze ve meyveler dört mevsim taze kalacak. Şubat 2011'de açılması planlanan hal bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Hal sayesinde Türk domateslerinin Rusya'dan geri dönmesinin önüne geçilecek.

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Rostov şehrinde yapılan temel atma törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F.O.R.T firmasının yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünyaya yaptığı yaş sebze meyve ihracatının 3'te 1'ini oluşturan Rusya'ya çok önemli bir tesis açıldığını dile getirdi. Türk-Rus ortaklığıyla imza atılan modern yaş sebze meyve halinin açılmasının Türk ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Rusya ile 2000 yılında toplam ticaretimiz 4,5 milyar dolar iken bugün 38 milyar dolar seviyesine gelen dış ticaretimiz açısından önemlidir. 5 yıl içinde Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefi açısından son derece önemlidir. Bu yatırımı ülkemizde yatırım kadar önemsiyoruz. 100 milyon doların üzerinde toplam yatırım yapması Türk firmalarının Rusya'ya vermiş oldukları önemi gösteriyor." diye konuştu.

2010 yılı ilk 6 ay itibariyle iki ülke arasındaki ticaretin 12,5 milyar dolara ulaştığının altını çizen Çağlayan, "Ticaretimizin 2009'dan daha fazla olacağını rakamlarımız teyit ediyor. Türk iş adamları sadece girişimci değil aynı zamanda aynasıdır. 35 milyon dolarlık tesisisin hayırlı olmasını diliyorum. 1.500 insanın çalıştırılacak olması ayrı bir önem taşıyor." dedi. Rostov Valisi Vasili ise yatırımın iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğine dikkat çekti.

MİNİK RUS, BAKAN ÇAĞLAYAN'I HAYRAN BIRAKT

Bakan Çağlayan, Rostov'da ekmek ve tuzla karşılandı. Ardından Rus çocuklar Bakan Çağlayan'a 'hoş geldiniz' dedi. Rus miniğin 'Rostov'a hoşgeldiniz sayın bakanım' demesi Çağlayan'ı mutlu etti. Çağlayan minik Rusun sözlerini üç kez tekrarlattı. Kucağına alıp sevdi.