Darfur'da korsanlar Rus helikopteri kaçırdı

Sudan'ın Darfur bölgesinde korsanlar, dört Rus kabin görevlisi ve beş Sudanlı'nın bulunduğu Rus havayolu şirketi UTair'e ait bir sivil helikopter kaçı

Sudan'ın Darfur bölgesinde korsanlar, dört Rus kabin görevlisi ve beş Sudanlı'nın bulunduğu Rus havayolu şirketi UTair'e ait bir sivil helikopter kaçırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya vatandaşlarının sağ olarak kurtarılması için gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi.

Ria Novosti haber ajansına göre, Rus pilotun durumunun belirsizliğini koruduğunu ve diğer üç Rus kabin görevlisinin yaşamlarının iyi olduğunu duyurdu. BM Darfur barış misyonu yetkililerinden İbrahim Gambari üç Rus kabin görevlisi ve bir BM yetkilisinin Sudan hükümetinin kontrolünde bir bölgede tutulduğunu söyledi.

Hortum'da bulunan Rusya Büyükelçiliği yetkilisi Yuri Vidakas durumun kontrol altında olduğunu, olayın bir fidye olayı olmadığını, helikopterin yanlış bir bölgeye iniş yapması nedeni ile olayın gerçekleştiğini ifade etti.

Rus UTair havayoluna ait helikopterin Sudan'da Birleşmiş Milletler'le imzalanan anlaşma çerçevesinde görev yaptığı belirtiliyor. Helikopter, BM Afrika Barış Gücü Birliği'nin Darfur misyonunu yerine getirirken kaçırıldı.

Darfur bölgesinde 2003'den bu yana patlak veren iç savaşta 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Sudan yönetimi ölü sayısını 10 bin olarak açıklarken, BM verilerine göre 2,7 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bazı isyancı gruplar Sudan yönetimi ile anlaşma sağlasa da Sudan Bağımsızlık Ordusu gibi bir kısım ayrılıkçı gruplar çatışmayı sürdürüyor. Rusya, Nisan 2006'dan bu yana Sudan'da BM çatısı altında sürdürülen barış gücünde yer alıyor.