'Beceri 10' Projesi Antalya'da Da Uygulanacak

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında imzalanan protokol ile istihdamı arttırmaya yönelik olarak hayata geçirilen 'BECERİ 10' projesinin Antalya'da da uygulanacağını bildirdi

'Beceri 10' Projesi Antalya'da Da Uygulanacak
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında imzalanan protokol ile istihdamı arttırmaya yönelik olarak hayata geçirilen 'BECERİ 10' projesinin Antalya'da da uygulanacağını bildirdi.
20 Temmuz 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından başlatılan, 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi' işgücü piyasasına beceri kazandırma ve iş edindirme amacı taşıyor.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, 'BECERİ 10' olarak adlandırılan 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi' ile mesleki eğitim ihtiyaçlarının odaların aktif katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirleneceğini belirterek, "Proje, ülke genelinde belirlenen 19 pilot ilde başlayacak. Antalya'da bu pilot illerden bir tanesi. İstihdam, Türkiye'nin uzun süredir üzerinde çözüm aradığı konuların başında geliyor. Bu projeyle, aktif işgücü politikasının ilk adımı atılarak, meslek eğitiminde yeni bir model başlatılmış olacak" dedi.
AMAÇ BECERİ KAZANDIRMA VE İŞ EDİNDİRME
Projenin amacının beceri kazandırma ve iş edindirme olduğuna dikkat çeken Budak, "BECERİ 10 projesinde amaç nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umududur. Aynı zamanda bu proje, nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için rekabet gücü kazanma umududur" şeklinde konuştu. Proje kapsamında 111 okula 106 milyon liralık makine-teçhizat yatırımı yapılacağını kaydeden Budak, 6 binin üzerinde eğiticinin modern tekniklere göre de eğitileceğini belirtti. Budak şunları kaydetti:
"Beş yıl sürecek projede, her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandırılacak. Böylece 5 yılda 1 milyon kişinin beceri kazanması ve iş bulmasının önü açılacak. Bütün bunların yanı sıra katılımcılara eğitim dönemleri süresince günlük 15 lira (aylık 360 lira) ödenecek, ayrıca katılımcıların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken iş kazası ve meslek hastalığı sigorta prim giderleri de İŞKUR tarafından karşılanacak."
PROJE NASIL İŞLEYECEK?
Proje ilk yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Konya, Tekirdağ, Mersin, Manisa, Kayseri, Gaziantep, Denizli, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Malatya ve Erzurum illerinde uygulanacak. Kamu-özel sektör işbirliği ile yürütülecek projeye TOBB ETÜ analiz kapasitesiyle destek verecek. Milli Eğitim Bakanlığı proje ile meslek teknik liselerinin eğitim altyapısını mesleki eğitim kurslarına daha uygun hale getirecek. Proje çerçevesinde ticaret ve sanayi odaları işgücü piyasalarında yerel ihtiyaçların belirlenmesi için anketler yapacak, toplantılar düzenleyecek ve ilgili taraflarla mülakatlar yapacaklar. Bunun sonucunda da sektörlerin ihtiyaçları ortaya çıkacak. Kurslar teorik ve pratik olarak iki aşamalı olarak başlatılacak. Teorik eğitimler Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezlerinde, pratik eğitimler ise eşleştirme yapılan özel sektör kuruluşlarında gerçekleştirilecek. Proje ile yılda 9 bin 858 kursta 197 bin 160 işsiz eğitilebilecek. Başaralı kursiyerlerin yüzde 90'ı istihdam edilecek.