Sanık bile olsalar TSK'nın tüm personeli görevinin başında

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, son iki ayda 64 şehidin verildiği bölgeden sorumlu Balyoz davası sanığı Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gü...



Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, son iki ayda 64 şehidin verildiği bölgeden sorumlu Balyoz davası sanığı Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı överken ilginç ifadeler kullandı.
Gürak, "Yargı sürecinde sanık bile olsalar, masumiyet karinesi ayaklar altında çiğnenerek suçlu gösterilseler dahi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün personeli görevinin başındadır." dedi. Genelkurmay Karargahı'nda yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Gürak, devam eden yargı sürecinde adı geçen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin durumlarına değindi. Gürak, YAŞ'ta terfi bekleyen komutanlar hakkında nasıl işlem yapılacağının, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65'inci maddesinde yazılı olduğunu söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı Kararga-hı'nda yapılan basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Metin Gürak, YAŞ'ta terfi bekleyen ancak darbe soruşturmalarında isimleri geçen paşaların durumuna değindi. Gürak, devam eden yargı sürecinde adı geçen Türk Silahlı Kuvvetleri personeline nasıl bir işlem yapılacağının, "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65'inci maddesinde yazılı olduğunu" belirtti. Ardından şöyle konuştu: "Bu kanun gizli değildir. Her yerde bulunup okunabilir. Çok net olan bu kanun okunmadan yapılan yorumlar ve ortaya atılan iddialar gayri ciddidir. Yasadaki sınırlamalar dışındaki tüm diğer konular, Yüksek Askerî Şûra'nın takdirinde olan konulardır.''
Tuğgeneral Gürak'ın gündemindeki bir diğer konu ise Heron skandalıydı. Bu konudaki eleştirilere cevap veren Gürak, olayda ne isim, ne rütbe ne de kimliğini belli edecek hiçbir bilgi olmadığını iddia etti. Soruşturmanın belirsiz kişiler arasında geçen konuşma metninin bütün uğraşlara rağmen delillendirilememesi sebebiyle uzun sürdüğünü savundu. Tuğgeneral Gürak, Kara Kuvvetleri ile Hava Kuvvetleri arasında gidip gelen dosyanın Genelkurmay Askerî Savcılığı'nda olduğunu, konu üzerindeki delil tespiti işlemlerinin çok yönlü olarak sürdüğünü kaydetti.
Bugün Gazetesi'nin ortaya çıkardığı ihanet konuşmalarında, Üsteğmen Fırat Ç., Yarbay Selami Selçuk Ç.'den Heronların düşürülmesi ya da koordinatlarının değiştirilmesini istiyor. MİT'in tespit ettiği konuşmanın ardından soruşturma açıldı. Ancak yakın sürede herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Üstelik ihanet konuşmasını yapan subaylar açığa alınmak bir yana, terfi ettirildi. PKK'lılar için "bizim adamlar" diyen ve, "Çok zayiat veriyoruz, Heronları düşürün." şeklinde konuşmaları dinlemeye takılan Üsteğmen Fırat Ç. yüzbaşı rütbesine, "Çaresine bakarız." diyen Yarbay Selami Selçuk Ç. ise albaylığa yükseltildi.
Üsteğmen Fırat Ç.'nin PKK'lıların yerini tespit eden Heron'ların karartılması için ABD ile görüntülü istihbaratın paylaşıldığı karargahtaki merkezde görevli Tuğamiral Alaettin Sevim'den de yardım istediği ortaya çıkmıştı. Taraf Gazetesi'nin haberine göre üsteğmenin Sevim ile görüştüğü kriminal testlerle de kesinleşti. Halen Boğaz ve garnizon komutanı olan Tuğamiral Sevim'in ismi, azınlıklara suikast planlarını içeren Kafes Eylem Planı'nda geçiyor. Sevim, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasının ardından ABD'ye gerçekleştirdiği ziyarette yer almıştı. Gül, dönemin ABD Başkanı George Bush'la "PKK ile mücadele" konusu konuşulacağı için Genelkurmay'dan askerî yetkili talebinde bulunmuş; Genelkurmay da, üç yıl Washington'da askerî ataşelik görevinde bulunan ve o dönem Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı olan Tuğamiral Alaettin Sevim'in ismini vermişti.

Zaman