Montrö'yü kullanmak istiyorlarsa riskleri paylaşmaları gerekiyor

Alternatif olarak 2 by-pass projesi var




Petrol şirketleriyle boğazlar konusunda bir araya gelen Bakanlar Yıldız ve Eroğlu, çözüm için gönüllülük esas olacak dedi ama ekledi: Montrö'den kaynaklanan geçiş hakkını kullanacaklarsa tüm riskleri de paylaşmalılar
İstanbul Conrad Otel'de düzenlenen 'Tanker ile Petrol Taşımacılığın Marmara - Boğazlar Açısından Çevresel Riskleri ve Bu risklerin Önlenmesi' başlıklı toplantı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanısıra petrol şirketleninin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla dün gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Bakanlar, artık boğazların petrol taşımacılığı için kullanılmasının sürdürülebilir olmadığını belirterek, 'İstanbul'da bir problem var ve bunun çözülmesi lazım' görüşlerini ifade ettiler. Bakanlar ayrıca, genel olarak görüşmelerin olumlu geçtiğini ve şirketlerin de Boğazlar'la ilgili kendi düşüncelerini paylaşıyor olmalarının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Alternatif olarak 2 by-pass projesi var
Konuşmasında Bakü- Tiflis - Ceyhan'ın (BTC) 50 milyon ton, Kerkük - Yumurtalık'ın ise 70 milyon ton kapasiteye sahip olduğunu hatırlatan Yıldız şöyle devam etti: Boğazları genişletemeyiz. Bu boğazın 90 derecelik 8 virajı, 7 mile kadar hızla seyreden tanker ve gemilerden oluşan haliyle sürdürülebilir olmadığını hepimiz görüyoruz.' Bakan Yıldız, alternatif olarak iki by-pass boru hattı projesi olduğunu, bunların Burgaz - Dedeağaç ve Samsun - Ceyhan olduğunu belirterek, 'Mutlaka gönüllülük esasına göre beraberce çözüm bulacağımıza, uluslararası ilişkilerden arındırılmamış bir ortamın oluşacağına inanıyorum' dedi.

Gemi sayısına sınırlama getirilmeli
TOPLANTININ çok yararlı geçtiğini söyleyen Eroğlu, 'Mutabakat sağlandı denildi, fakat ayrıntılar nelerdir' sorusu üzerine şunları açıkladı: 'Bakanlık olarak kanaatimiz şudur: İstanbul Boğazı artık bu tanker riskini kaldıramaz. Boğazlardan geçen gemi sayısının mutlaka sınırlandırılması, tonaj açısından sınırlama getirilmesi, köhnemiş tankerler yerine mutlaka daha ileri teknolojiyle donatılmış gemilere izin verilmesi gerekir. Çevresel risklerin maliyetinin taşımacılar tarafından paylaşılması da esastır. Bunun yük taşıyıcıları tarafından görülmesi de memnuniyet vericidir. Montrö'den kaynaklanan geçiş hakkını kullanmak istiyorlarsa riskleri her bakımdan paylaşmaları gerekir.'

Independenta'da sıçrayarak uyandım
EROĞLU, İstanbul Boğazı'nda son 15 yılda 115 bin ton petrolün denize döküldüğünü, son 10 yılda 11 büyük kaza meydana geldiğini anımsattı.1979'da meydana gelen Independenta kazasını hatırlatan Eroğlu, ''O yıl hakikaten Kadıköy, Haydarpaşa ile Avrupa yakası arasında deniz ulaşımında da büyük aksamalar oldu, temizleme maliyetleri korkunçtu. Şahsen ben yaşadığım için bugünkü gibi hatırlıyorum. Gerçekten sıçrayarak uyandığım bir felaketti'' dedi.

Her gün 2 milyon varil petrol geçiyor
İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihe ve güzelliklere sahip olduğunu, bunu söylemek için ille de bir Türk vatandaşı olmak gerekmediğini, buna herkesin şahit olduğunu ve bu değerin korunması gerektiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, 'Burada 20'ye yakın petrol üreticisi ve taşıyıcı firmalar var. Beraber bu sorunu çözelim istiyoruz. Çözülmezse ne olur? Mutlaka tedbirler paketi olmak zorunda kalacak. O nedenle ticari olarak çalışan firmalarımızın, bu çözümün bir parçası olacağına inanıyorum. Günde 2 milyon varil ham petrolün geçtiği boğazlarda güvenliğin önemli olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.


Akşam