Devlet Bakanı Yılmaz: 'Huzura İhtiyacımız Var' Şırnak

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Ülkemizi kalkındıracaksak mutlaka huzura ihtiyacımız var' dedi.

  Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz , ' Ülkemizi kalkındıracaksak mutlaka huzura ihtiyacımız var ' dedi .
Bakan Yılmaz , Şırnak ' ta GAP Kalkınma Platformu toplantısında yaptığı konuşmada , hükümetin hiçbir şekilde demokratik açılımdan vazgeçmeyeceğini söyledi .
Demokratik açılım sürecini sonuna kadar götüreceklerini ve bu konuda kararlı olduklarını kaydeden Bakan Yılmaz , ülkenin geleceğini burada gördüklerini belirtti .
Bir topluma kalkınmış diyebilmek için o toplumun demokrasi alanında da gelişmiş olması gerektiğini ifade eden Yılmaz , ' Gerçek anlamda kalkınma demokrasiden bağımsız düşünülemez . Ülke genelinde olsun , yöremizde olsun ülkemizi kalkındıracaksak mutlaka huzura , barışa , kardeşliğe , birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var . Fakat aynı zamanda fikir özgürlüğüne ve farklılıklara da saygıya ihtiyacımız var ' dedi .

- ' GAP ' IN BÜTÇEDEN ALDIĞI PAY YÜZDE 14 ' Ü GEÇMİŞTİR ' -

Devlet Bakanı Yılmaz , GAP Kalkınma Platformu ' nun , bölgeye yapılacak yatırımların teşviki , yatırım ortamının iyileştirilmesi , bölgedeki yatırımcılar arasında sinerjinin sağlanması , yatırımların artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçladığını anlattı .
GAP yatırımlarına 1990-2007 döneminde bütçeden yılda ortalama yüzde 7 pay ayrılırken , 2008 yılında oranın yüzde 12 ' e yükseldiğini kaydeden Yılmaz , şöyle konuştu :
' 2009 yılında GAP ' a 3 . 1 milyar lira , 2010 yılında da 4 milyar lira ayrılmıştır . Böylece GAP ' ın devlet bütçesinden aldığı pay yüzde 14 ' ü de geçmiştir . GAP Eylem Planı ' nda ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi , sosyal gelişmenin sağlanması , altyapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi olmak üzere 4 ana eksen altında 73 ana eylem bulunmaktadır . Ana eylemler çerçevesinde yer alan proje ve faaliyetlerin sayısı ise 300 ' ün üzerindedir . '
GAP ' ın temel eksenini oluşturan sulama yatırımlarında çok önemli gelişmelerin sağlandığını kaydeden Bakan Yılmaz , 2012 yılı sonuna kadar 1 milyon 60 bin hektarlık alanın sulanabilir konuma getirilmesinin hedeflendiğini söyledi .
Bu amaçla 2009 yılında toplam uzunluğu 386 kilometre olan 3 ana kanalın inşaatına başlandığını ifade eden Yılmaz , çalışmaların hızla devam ettiğini anlattı .

-SODES UYGULAMASI-

Sosyal Destek Projesi ( SODES ) uygulamaları kapsamında istihdam , kültür , sanat ve spor alanlarında 2008 yılında toplam bütçesi 42 milyon lira tutarında olan 398 adet projenin finanse edildiğini ifade eden Yılmaz , ' 2009 yılında ise 92 milyon liralık 778 adet projenin finansmanı uygun bulunmuş , yıl sonu itibariyle öngörülen kaynak projelere aktarılmıştır . Programın 2010 yılı ödeneği 155 milyon liradır ' dedi .
Bölgesel kalkınmayı yalnızca kamu kaynaklarıyla gerçekleştirmenin imkansız olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz , yerel dinamikleri harekete geçirmek , kaynakları daha etkin ve verimli kullanmak ile özel sermaye birikimini sağlamanın şart olduğunu sözlerine ekledi .

-ŞIRNAK TSO BAŞKANI GELİŞ-

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de son 30 yılda bölgeler arası ekonomik kakınmışlık farkını gidermek için hükümetler tarafından yaklaşık 17 teşvik paketinin açıldığını hatırlatarak , ' Ama maalesef sorunlar yüzünden hiçbir sonuç alınamamıştır . Bizler artık ekonomik teşvik paketleri , vergi , enerji indirimi , para ve kredi istemiyoruz . Biz artık huzur istiyoruz . Huzurlu bir bölge huzurlu bir Türkiye demektir . Huzur beraberinde kardeşliği de iş ve aşı da getirecektir ' dedi .
Toplantıya Vali Vahdettin Özkan , CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran , AK Parti milletvekilleri Yusuf Coşkun , Kutbettin Arzu , Afif Demirkıran , Abdullah Veli Seyda da katıldı .

02 . 07 . 2010 18 : 46 : 53