İnsan Hakları Alt Komisyonu Raporunu Açıkladı

Van Valiliği İnsan Hakları Alt Komisyon üyesi avukat Rasim Saygın, kanalizasyon olmadığından dolayı yurttaki odalara pis kokunun sindiğini belirterek, "Ayrıca kız yurdu olması özelliği dikkate alındığında buranın güvenliksiz bırakılması çok ciddi bir zaaf ve ihmaldir" dedi

İnsan Hakları Alt Komisyonu Raporunu Açıkladı
Van Valiliği İnsan Hakları Alt Komisyon üyesi avukat Rasim Saygın, kanalizasyon olmadığından dolayı yurttaki odalara pis kokunun sindiğini belirterek, "Ayrıca kız yurdu olması özelliği dikkate alındığında buranın güvenliksiz bırakılması çok ciddi bir zaaf ve ihmaldir" dedi.
İnsan Hakları Alt Komisyonu üyesi avukat Resim Saygın, Haşim Talay, Yurdagül Aygül ve avukat M. Reşat Bozkurt tarafından bu ay Türkiye Yardım Severler Derneği Lisesi Kız Öğrenci Yurdu ve Belediye Başkanlığı İmar İşleri Müdürlüğü'nde yapılan inceleme raporu açıklandı. Valilik toplantı salonunda hazırlanan raporu açıklayan avukat Rasim Saygın, kız yurdun bağlı olduğu Türkiye Yardım Severler Derneği Lisesi'nin (TSYD) yurt ile arasındaki 2 kilometrelik yolu öğrenciler yürüyerek gittiğini ve bu durumun trafik, can güvenliği ve taciz gibi sorunlar ortaya çıkardığını söyledi. Bunun önüne geçmek için okula bir servis tahsis edilmesi gerektiğini ifade eden Saygın, "185 öğrencinin bu yurtta kaldığı tespit edilmiştir. Bu öğrencilerin kaldığı yurt odaları ve eklentileri çok kötü koşullarda bulunuyor ve içerisi pis kokmaktadır. Yatakhaneler çok küçük olup, 18-20 öğrenci istiflenmiş görünümde yataklarla dolu yatakhaneler kalmaktadır. Kanalizasyon olmadığından pis koku odaların içine sinmiş durumdadır. Revir bulunmamakta, ambulansı her olayda çağırmak mümkün olmuyor. Yurtta sosyal alan, kafe ve televizyon yoktur. Yine hem öğrenci hem de belletmenler için internet bulunmamaktadır. Belletmen odaları da çok kötü durumdadır. Yemekhaneler temiz olmamakla beraber, yemek ihale usulü ile bir şirkete verildiğinden, şirket yemekleri kalitesiz ve az vermektedir. Öğrenciler aç kaldıklarını beyan etmişler. Gece bayan belletmenler nöbetçi kalmakta, erkek belletmenler gün içerisinde nöbetçi kalmaktadır. Yurtta güvenlik yok, öğrencilerle yapılan görüşmelerde özelikle akşam saatlerinde dışarıdan sözlü tacizlere maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir. İsteyen kötü niyetli birinin çok rahat elini kolunu sallayarak içeri girebileceği ve olası bir saldırı durumunda bunu engelleyebilecek bir tedbirin bulunmadığı tespit edilmiştir. Kız öğrencileri kendilerini güvende hissetmediklerini ve tedirgin olduklarını, kız yurdu olması özelliği dikkate alındığında buranın güvenliksiz bırakılması çok ciddi bir zaaf ve ihmaldir. Buraya acilen bir önemli alınması gerekmektedir" dedi.
İmar İşleri Müdürlüğü'nde de inceleme yaptıklarını ifade eden Saygın, vatandaşlarla yapılan görüşmelerde işlemlerin geç yürütülmesinde şikayetçi oldukları tespit edildiğini kaydetti.