Coşkunöz'den Hollandalı Savunma Firmasıyla Dev Ortaklık

Bursa'da, Coşkunöz Holding Savunma ve Havacılık A.Ş., Airbus gibi bazı uçak firmalarına doğrudan ürün tedariği sağlayan Hollanda'nın KMWE firmasıyla yarı yarıya ortaklık anlaşması imzaladı.

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Coşkunöz Holding Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tören öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney, Coşkunöz firmasının otomobil dışındaki ilk ortaklığını Hollandalı KMWE firmasıyla yaptığını söyledi. Yeni bir ortaklık antlaşmasına imza atmanın sevindirici olduğun kaydeden Yöney, "Ortaklıkların en yenisine imza attık. Bu birliktelik Hollanda KMWE firmasıyla gerçekleşiyor. Philips'in önemli yatırımlarının yer aldığı Eindhoven kentinde havacılık ve savunma sektörü olmak üzere birçok alanda yüksek teknolojilerle dizayn, montaj ve üretim yapan firmayla ortaklık yapmak çok güzel. Hali hazırda, 2007 yılında kurulan Eskişehir'deki fabrikasında 4 bin 500 metrekarelik kapalı alanda TAİ'nin stratejik ortaklığını yapıyoruz. Çok önemli uçak sivil ve askeri havacılıkta önemli yatırımları olan Hollandalı firma, Türkiye'de bizi partner olarak tercih etti" dedi.
Hollandalı şirketin Lockheed Martin ve Airbus gibi uçak firmalarına doğrudan tedarikçisi konumunda olduğunu kaydeden Yöney, "Coşkunöz olarak Boeing, Airbus, Augusta-Westland, Eurocopter gibi uçak ve helikopterlerin yapısal parçasını üretiyoruz. Hollandalı firmayla ortaklık sayesinde daha geniş satış ağına kavuşacağız. Savunma ve havacılık alanında önemli adımlar attık. Eskişehir'deki yatırımımız bunun gösterisidir. Ortaklık yaptığımız Hollandalı firma, Airbus'a direk üretiyor. Biz de Türkiye olarak Savunma ve havacılık alanında yol kat etmek istiyoruz. Sektörün üretim yapısı hassas olmak zorundadır. Titiz çalışmak önemli. Bu sektörde bir oyuncu hale gelmek zor. Burada geldiğimiz pozisyon önemlidir. Çok sayıda firma akreditasyon almak için onlarca yıl uğraşmakta" diye konuştu.
"2012 HEDEFİMİZ 10 MİLYON EURO"
Hava ve savunma sektöründe 2012 yılında 10 milyon euro ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Yöney, "Hedefimiz 2012 yılında 10 milyon euro ciroya ulaşmak. Savunma ve havacılık alanındaki bu miktar, holding için çok küçük miktar. Şu an sektörün dinamikleri gereği, sadece işçilik yapıyoruz. Sektörde önemli adımlar atmayı istiyoruz. Otomotiv sektöründe riskleri bertaraf etmek için hava ve savunma alanında gelişmeyi hedefliyoruz. Bunu, yumurtaları ayrı ayrı sepete koymak gibi düşünebilirsiniz" şeklinde konuştu.
"KRİZİN KARAMSAR HAVASI GERİDE KALDI"
2008 yılında başlayan krizin karamsar havasının sona erdiğini kaydeden Yöney, "Karamsar hava geride kaldı. 2008'de krizden çok fazla etkilendik. Her dakika için tedbirler aldık. Krizin karanlıkları geride kaldı. Sektör yaralarını sarmaya başladı. Bunlar sektör adına olumlu gelişmelerdir. Otomotiv sektöründe birçok şey değişti. Dinamik olan bazı durumlar da değişti. Düşünün Çin, Amerika'dan fazla araba üretti. Bu bile başlı başına farklı bir durum. Otomotiv sektöründeki bazı riskleri dikkatli olmak lazım. Holding olarak ilk 6 aydaki hedeflerimiz yerinde gidiyor" dedi.
KMWE firması Genel Koordinatörü Edward Voncken, Türkiye'deki ortaklıkla güçlerine güç kattıklarını belirterek, "Gördükki, ortak çabayla büyük adımlar atabiliyoruz. Yeni ortaklık yapısıyla güçlerimizi birleştiriyoruz. Avrupa ve dünya pazarında daha hızlı büyüme rakamlarına ulaşacağız. İki şirket için de güzel bir antlaşma oldu" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yöney ve Voncken, iki firma arasındaki yüzde 50-50 eşit ortaklık antlaşmasına imzayı attı. Yöney, Voncken'e Hollanda lalesi desenlerinin yer aldığı porselen bir tabak hediye etti.