Balyoz Darbe Planı'nda 8 suikast timi çıktı

Cuntacıların Balyoz darbe planında darbeye direnecek kesimler için ayrı ayrı suikast timi kurduğu belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mahkemeye teslim ettiğ...



Cuntacıların Balyoz darbe planında darbeye direnecek kesimler için ayrı ayrı suikast timi kurduğu belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mahkemeye teslim ettiği iddianamede, azınlıklar, sivil toplum örgütleri, sağcı, solcu, muhafazakar ve liberal kesimler için Yumruk, Kürek, Tırpan, Ermeni Orak, Döküm, Urgan ve Sakal adıyla 8 plan yaptığı kaydedildi. Star gazetesinin haberine göre sekiz eylem planında 19 kişi ve 1 grup hedef alınırken, görev için 34 profesyonel askeri tim belirlenmiş. Timlerin komutanlarından birinin faili meçhul cinayetler davasının sanığı Albay Cemal Temizöz olduğu iddia ediliyor.
İddianamede "Diğer tedhiş planları" başlığı altında işlenen bu eylem planları için "Balyoz Harekat Planı kapsamında 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı bir ast birlik gibi çalışan Jandarma unsurlarının, darbe zemini oluşturmak için hazırladıkları Sakal ve Çarşaf eylem planlarının ve sekiz farklı eylem daha belirledikleri, bu eylemlerle bir yandan Sakal ve Çarşaf ile ulaşılmak istenen sonucu hızlandırmayı diğer yandan darbe karşıtı kesimi etkisiz hale getirmeyi planladıkları görülmektedir.'' ifadeleri kullanıldı.
Eylemlerin hedefindeki kişilere yönelik planların operasyon olarak belirtildiği iddianamede, savcılar darbe planları ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: ''Ulaşılmak istenen amacın ise antidemokratik müdahalelere karşı toplumu ve özellikle üniversite öğrencilerini bilinçlendireceğini değerlendiren akademisyenlerin engellenmek istendiği, ayrıca darbe karşıtı aşırı sağ kesimde yer alan hedeflerin tamamının, darbe karşıtı liberaller ve darbe karşıtı Ermeni basında yer alan hedeflerin bazılarının Balyoz Harekat Planı kapsamında 'gözaltına alınacak medya mensupları' arasında da yer aldığı. Urgan eylem planıyla darbe karşısında harekete geçecek toplumsal refleksin engellenmek istendiği görülmüştür.''
İddianamede, 'Tırpan' eylem planı hariç diğerlerinde hedef kişilerin isim isim tespit edildiği ve bu operasyonlarda hangi personelin görevli olduğunun belirlendiği kaydedildi. Suikastları yapacak kişilerin 'tahrip ve bomba imha' ile 'gayri nizami harp-özel harekat' konularında uzman oldukları vurgulandı ve 'doğrudan 1.?Ordu'ya bağlı olmayan Hava, Deniz ve Jandarma unsurlarının Balyoz Harekat Planı kapsamında Çetin Doğan'ın liderliğindeki örgütlenmenin birer hücresi gibi hareket ettiklerinin anlaşıldığı" anlatıldı.
İşte suikast timleri ve hedefleri
YUMRUK: Operasyonda 5 jandarma personeli görevli. Planın hedef tanımının karşısına 'darbe karşıtı aşırı sağ kesim' tanımlaması yapılmış.
DÖKÜM: 4 jandarma personeli görevli. Hedef alınan kişi dini grup lideri A.K.
TIRPAN: 4 jandarma personeli görevli... Hedef kısmı boş bırakılırken, hedef tanımının 'darbe karşıtı akademisyen kadro' olarak belirlenmiş.
KÜREK: 4 jandarma görevli. Hedef kişiler ve hedef tanımı 'darbe karşıtı aşırı sol kesim' olarak yapılmış.
SAKAL: 4 jandarma görevli. Hedef, gayrimüslim cemaat önderi ve işadamları.
ORAK: 3 jandarma personeli görevli. Hedef, darbe karşıtı Ermeni basını.
TESTERE: 5 jandarma görevli. Hedef, liberaller.
URGAN: 5 jandarma personeli görevli. Hedef 'Arı Grubu' ve darbe karşıtı STÖ ve oluşumlar.
Timlere komuta görevi Temizöz'de
Sanıkları arasında 20 faili meçhul cinayeti azmettirdiği iddiasıyla 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Albay Cemal Temizöz de yer alıyor. İddianamede Balyoz planında yer alan "Özel Görevlendirmeler" başlığı altında, darbede görev alacak jandarmaların vazifeleri tek tek sıralanmış. Bazı isimler ve görevlendirmeler şöyle sıralandı:
Operasyon Komutanı Cemal Temizöz, İstanbul'da operasyon timleri tarafından icra edilecek faaliyetlere emir komuta edecek.
Tuğgeneral B. Ömer Mimiroğlu görevden alınması ya da atılması gereken personeli tespit edecek.
Albay Hüseyin Özçoban kamuoyu oluşturulması için ihtiyaç olan konuları belirleyecek ve planlama yapacak.
Toplama Timleri Koordinatörü Mustafa Koç, yakalanan kişilerin sorgu timlerine ulaşımını planlayacak.
Zeki Bingöl hassas görevlerde kullanılmak üzere cezaevlerinden çıkarılacak kişileri tespit edecek.
Oğuz Türksoyu ve Kahraman Dikmen sakıncalı/şüpheli durumda olan personeli belirleyecek.
Hüseyin Polatsoy cezaevi olarak kullanılması planlanan yerlerle ilgili koordinasyonu sağlayacak.

Zaman