Göçmenlerinin yaklaşık yarısı kadın

Günümüzde göç şimdiye kadar eşi görülmemiş bir düzeyde. Bugün dünya göçmenlerinin yaklaşık yarısı kadın ve onların da birçoğu çocuklarını geride bırakıyor.

  Modern dü ; nyahiç ; bir tehdit yok ki , kü ; resel gö ; ç ; kadar yaygın ve ihmal edilmiş olsun . Ü ; stelik hem akılcı hem de yıkıcı olan bu kuvvet , dü ; nyayı durmadan yeniden biç ; imlendiriyor . Bazıları sü ; rekli gü ; ndemde olduğu iç ; in gö ; ç ; ü ; n ihmal edildiğine inanmıyor . Ne de olsa Arizona eyaletinin kaç ; ak gö ; ç ; menlere karşı başlattığı kampanya Melbourne ' den Madrid ' e kadar tartışmalara neden oldu . Oysa manşetlere taşınan ve birbiriyle ilgisiz gibi gö ; rü ; nen olayların perde arkasında gö ; ç ; olabiliyor . Yani gö ; ç ; olgusu aslında karmaşık bir ilişkiler ağı oluşturuyor . Hayatını gö ; ç ; konusunda araştırma yaparak kazananlar bile onun etkilerini tam olarak anlamakta zorlanıyor .

Dallas ' taki Southern Methodist Ü ; niversitesi ' nde siyaset bilimcisi James F . Hollifield , ' Gö ; ç ; sorunu siyasi , sosyal , ekonomik ve kü ; ltü ; rel boyutlarıyla her yerde yaşanıyor . Ama ç ; oğu zaman onu fark etmiyoruz bile ' diyor . Devlet sansü ; rü ; yle karşı karşıya olan Google Ç ; in ' den niç ; in ç ; ekildi? Şü ; phesiz bunun birç ; ok nedeni var . Fakat şirketin ortaklarından Sergey Brin ' e gö ; re nedenlerden biri , Sovyetler Birliği ' nden ABD ' ye gö ; ç ; etmeden ö ; nce , ç ; ocukluğunda ailesinin baskıya maruz kalmasıydı . Amerikan işç ; i hareketindeki bö ; lü ; nmeyi gö ; ç ; hızlandırdı .

2005 ' te altı sendika , Amerikan İşç ; i Federasyonu ' ndan ayrılarak ' Kazanmak İç ; in Değiş ' adında rakip bir federasyon kurdu . Dü ; şü ; k ü ; cretli gö ; ç ; menlerin sayısı bu federasyonda ç ; ok daha fazlaydı . Fakat bö ; lü ; nmenin etkileri işç ; i hareketiyle sınırlı kalmadı . New Jersey ' deki Rutgers Ü ; niversitesi ' nde siyaset bilimcisi Janice Fine , Barack Obama ' nın seç ; im kampanyasının ilk aşamalarında ' Kazanmak İç ; in Değiş ' sendikalarının ö ; nemli ( bazılarına gö ; re belirleyici ) bir rol oynadığını belirtiyor .

Profesö ; r Fine , ' Daha geniş bir bü ; rokrasinin iç ; inde olsalardı bu kadar ç ; abuk destek verip paranın yö ; nü ; nü ; ona ç ; evirmeleri daha zor olurdu ' diyor . Bazı kuramcılar bu insan hareketini kü ; reselleşmenin ü ; ç ; ü ; ncü ; dalgası olarak adlandırıyor . Ö ; bü ; r dalgalar 20 ' nci yü ; z yılda başlayan mal ( ticaret ) ve para ( finans ) hareketleriydi . Kü ; resel ticaret ve finansın bozucu etkileri olsa bile bunlar ç ; ok gö ; rü ; nü ; r değil .

Meksika ' da ü ; retilen bir gö ; mlek Amerikalı bir ç ; alışanın işine mal olabilmekte . Bir gü ; n yan kapıya Meksikalı bir işç ; inin taşınması , ç ; ocuklarını devlet okuluna gö ; ndermesi ve onunla İspanyolca konuşulmasının gerekmesi işten bile değildir . Gö ; ç ; ü ; n bu kadar gü ; ç ; lü ; bir etkisinin olmasının bir nedeni de beklenmedik bir şekilde artması . 1970 ' lerde bile gö ; ç ; olayı o kadar ö ; nemsiz gö ; rü ; lü ; yordu ki , ABD Nü ; fus Dairesi insanlara ebeveynlerinin nerede doğduğunu sormaktan vazgeç ; mişti .

Şimdiyse ABD ' de yaşayan 18 yaş altı grubun dö ; rtte biri ya gö ; ç ; men ya da gö ; ç ; men ç ; ocuğu . Birleşmiş Milletler ' in tahminlerine gö ; re dü ; nyada 214 milyon gö ; ç ; men var . Yani son 20 yılda gö ; ç ; men sayısı yü ; zde 37 artmış . Bu artış Avrupa ' da yü ; zde 41 , Kuzey Amerika ' da yü ; zde 80 dü ; zeyinde . Texas Ü ; niversitesi ' nden Siyaset Bilimci Gary P . Freeman , ' Şu an dü ; nya tarihinin hiç ; bir evresinde gö ; rü ; lmemiş kadar bü ; yü ; k bir hareketlilik var ' diyor .

Bir zamanlar Avrupa ' nın en ç ; ok gö ; ç ; men gö ; nderen ü ; lkeleri ( İrlanda , İtalya , Yunanistan , İspanya ) bir anda gö ; ç ; menlerin hedefi oldu . İrlanda 2007 ' de Nijerya doğumlu ilk siyahî ; belediye başkanını seç ; ti . Amerika ' da gö ; ç ; ne kadar tartışma konusu olsa da , Amerikalıların gö ; ç ; menleri kabul etme kapasitesi Avrupalıları kıskandırmayı sü ; rdü ; rü ; yor . Amerikalıları kıskanmaya pek de istekli olmayanlar da buna dâ ; hil . Fakat bugü ; nkü ; sorunlar geç ; mişin sorunlarından farklı . Şimdiki ç ; ağı ayrı kılan ve gö ; ç ; ü ; n etkilerini artıran en az dö ; rt ö ; nemli fark var .

Birincisi , gö ; ç ; ü ; n menzili . 19 ' uncu yü ; zyıldaki hareketlilik ç ; oğunlukla Atlantik Okyanusu ' nun bir kıyısından ö ; bü ; rü ; ne doğruydu . Oysa bugü ; n Nepalliler Kore ' deki fabrikalarda ç ; alışıyor , Moğollar Prag ' da vasıfsız işler yapıyor . Gurbetç ; i orduları olmasa Basra Kö ; rfezi ' ndeki ekonomiler batar . ABD iç ; inde de gö ; ç ; menler Orlando ' dan Salt Lake City ' ye , onlara hiç ; de alışkın olmayan ' yeni hedeflere ' dağıldılar . Gö ; ç ; ü ; n etkisini artıran ikinci faktö ; r , kadınlar .

Bugü ; n dü ; nya gö ; ç ; menlerinin yaklaşık yarısı kadın ve onların da birç ; oğu ç ; ocuklarını geride bırakıyor . Eve ekmek getiren bireyler olarak kadınların yü ; kselişi , kalkınmakta olan ü ; lkelerde aile dinamiklerini değiştiriyor . Ayrıca insan kaç ; akç ; ılığı , ö ; zellikle kadınlar iç ; in , artık kü ; resel bir sorun haline geldi . Geç ; mişle fark oluşturan bir diğer unsur da teknoloji .

Amerika ' ya gelen ilk gö ; ç ; menlerin cep telefonu veya webcam ' leri yoktu . Oysa artık Manhattan ' daki Meksikalı bir bakıcı , kendi ü ; lkesinin Zacatecas kentindeki ç ; ocuğuyla konuşabiliyor , seç ; imlerde oy kullanabiliyor ve televizyon programlarını izleyebiliyor . Sınırların ortadan kalkması aslında bir kolaylık , ama bunu entegrasyon iç ; in bir engel olarak gö ; renler de var .

Kü ; resel savaşların yaşandığı bir ç ; ağda gö ; ç ; ler gü ; venlik zaafı nedeni olabiliyor . Times Meydanı ' ndaki bombalama girişiminde suç ; unu kabul eden Pakistanlı gö ; ç ; men , bomba yapımı konusunda bilgiyi internet yardımıyla Yemen ' den aldığını aç ; ıklamıştı . Modern gö ; ç ; ü ; n etkisini artıran dö ; rdü ; ncü ; ö ; zellik de , hü ; kü ; metlerin onu kontrol edeceği beklentisi .

ABD 19 ' uncu yü ; zyılın bü ; yü ; k bir bö ; lü ; mü ; boyunca gö ; ç ; menlerin gelişine yasal bir engel koymadı . Bugü ; nse Batılı devletlerden beklenen şey , ticaret ve turizmi canlı tutup etnik haklara saygı gö ; stermekle birlikte sınırları kapalı tutmak . Ve bu konudaki başarısızlıkları , yö ; netimlere olan inancı sarsıyor .

Gö ; ç ; Politikaları Enstitü ; sü ; adlı Washington araştırma grubunun kurucularından Demetri Papademetriou , ' İnsanlar devletin işini yapamadığını dü ; şü ; nü ; yor ' diyor . ' Şu an gö ; rdü ; ğü ; mü ; z devlet aleyhtarı sö ; ylem ve ö ; fke de burada doğuyor ' diye ekliyor .


Kaynak : New York Times / Sabah