Şenol Güneş: Trabzon, asıl devrimi Avrupa'da yapmalı

Aralık 2009... Trabzonspor, Belçikalı teknik direktör Hugo Broos'la yollarını ayırmanın ardından eski kaptan ve hocası Şenol Güneş ile sözleşme imzalayacak. Kendisi için dü...



Aralık 2009... Trabzonspor, Belçikalı teknik direktör Hugo Broos'la yollarını ayırmanın ardından eski kaptan ve hocası Şenol Güneş ile sözleşme imzalayacak. Kendisi için düzenlenen imza törenine geniş bir katılım olur. Ancak Şenol Hoca'nın gözüne bir ayrıntı takılır. Tören programında kulüp müzesinin gezdirilmesi de vardır. Şenol Hoca kendisine has üslupla, "O kupaların hemen her birinin bir yerinde ben varım zaten. Orayı yabancılara gezdirmek lazım, biz oraya yeni kupa koyalım." der.

Sezon hazırlıklarının ikinci ayağı için Hollanda seyahati öncesi görüşme şansı bulduğumuz Şenol Güneş'le şehri, camiayı, takımı ve yarınları konuştuk. Geldiği günden bu yana çizdiği profilin üstüne aşağıda okuyacağınız cevapları koyunca "Trabzonsporlular gerçekten bir Alex Ferguson'ları olsun istiyorlarsa bu kez Şenol Güneş'e şartlar ne olursa olsun sahip çıkmalılar." demek hiç de yanlış olmayacak gibi.
Göreve geldiğiniz gündeki Trabzonspor'a bakınca; zirve yarışından kopmuş, kaptan dahil 5 futbolcusu kadro dışı bırakılmış, kulüp tarihinin en yüksek borç rakamlarına ulaşılmış ve yönetimle camia arasında güvensizlik oluşmuş... Böylesine bir ortamda teklifi kabul etmek, Şenol Güneş ismini riske etmek demek değil miydi?
Bütün bunlar olmasa beni çağırmazlardı. Ben de gelmezdim. Bunu olumsuz anlamda söylemiyorum. Her seferinde böyle olmuştur. İşler iyi gidiyorsa, bize ihtiyaç yoksa niye gelelim ki? Sadece benim için değil, her Trabzonsporlu için geçerli bu. Burada asıl yanlış olan şu; yapılan çalışmaların doğruluğu değil, sadece saha sonuçları ile kararlar veriyoruz. Olmadı hadi bir yabancı getirelim. O da olmuyor hadi yine başa dönelim. Bu kısırdöngünün son bulması lazım. Yoksa benim ismim ya da diğeri çok önemli değil.
Gerek Başkan Sadri Şener'in gerekse yönetimin açıklamalarına sıklıkla yansıyan bir vurgu var; "Şenol Güneş, her konuda geniş yetkilere sahip" şeklinde. Nedir bu geniş yetki?
(Gülüyor Şenol Hoca) Şimdi bu ülkede başbakan her konuda yetkili, yapabiliyor mu istediklerini? Ben transferde yetkiliyim, diyorum ki; 200 trilyon ayıralım transfere ya da hiç para harcamayalım dedim. Mümkün mü bu? Parayı bulan ben değilim ki. Yetki dediğimiz şey gücünüzle alakalı biraz. Ama dediğiniz doğru. Başkan ve arkadaşlar herhalde beni çok özel bir yere koyduklarını ifade etmek istiyorlar. Öyle diyelim...
Şenol Güneş'e sorsalar lig şampiyonluğu mu, Avrupa Ligi'nde yarı final mi diye hangisini seçerdi?
Kesinlikle Avrupa... Ama Şampiyonlar Ligi asıl önemli olan. Öncelikle Trabzon hedeflerini büyütmezse küçülür. Biz geçmişte devrim yaparak bir ilki gerçekleştirdik. Şimdi evet 26 senedir şampiyonluk görmeyen yeni kuşak var ama bana göre bugün asıl devrim üreten, her anlamda bir futbol şehri olan ve sürekli olarak Avrupa'da yarışan bir Trabzonspor oluşturmak. Bugün Türkiye'de Trabzon deyince akla Trabzonspor gelir. Bunu Avrupa'da da geçerli kıldığımız gün 76'da başladığımız devrim süreci gerçek anlamda tamamlanmış olur.
Bunu gerçekleştirebilmek adına gerekli desteğe ayrıca da muhtemel kazalara karşı yeterli dirence sahip misiniz?
Bu tek başına benim gerçekleştirebileceğim bir hedef değil. Destek var mı? Var. Direncim de eskiye göre çok fazla ama bunu daha geniş bir katılımla gerçekleştirebiliriz. Benim gibi düşünen eskilerden de, yenilerden de var. Bunu biliyorum, beraber yapacağız bunu.
Şampiyon olduğunuz yılları anlatırken kullandığınız bir cümle var "Biz her evin oğluyduk" şeklinde... Bugün hâlâ mümkün mü bu?
Değil tabii, o zaman kimsenin maddi anlamda bir beklentisi yoktu. Biz sürekli toplumun içindeydik. O zaman kulüp herkesin bir şey kattığı bir kurum iken sonra herkesin bir şey beklediği bir kuruma dönüştü. Şimdi sadece futbolcu değil, taraftarın bile profesyoneli oluştu. Taraftarın çok bilinçlendiğini söyleyebilirim. Mesela bugünkü taraftar profili 96'da olsaydı her şey çok daha başka olabilirdi.
Trabzon'da en büyük çekişmeler Trabzonspor üzerinden olur. Ve saha içi başarının saha dışı huzurla çok doğru orantılı olduğu bir camia Trabzonspor. Bu anlamda yaklaşan kongrenin bu sezon adına bir handikap olduğunu düşünüyor musunuz? Aşılabilir mi bu?
Söylediğiniz doğru, hatta bu tartışmaların şimdiden başladığını da basından takip ediyorum. Yıpratmadan yarışmayı öğrenebilmemiz lazım. Trabzonspor'a hizmet etmek için illaki resmi görev almak şart değil. Ama aşacağız bunu, aşmak zorundayız.
UEFA Başkanı Platini'nin, "Almanya, İspanya ve Hollanda altyapıya yaptıkları yatırımın karşılığını alıyor." şeklinde bir ifadesi oldu. Ne görüyorsunuz altyapıya bakınca?
2002'de Dünya Kupası'nda 3. olduğumuzda bir şey söyledim ben. O gün kimse dinlemedi. Dinlemek istemedi belki de. "Biz" dedim "Dünya Kupası'nda 3. olduk ama dünya futbolunda 3. olamadık." O başarı o kadronun başarısı idi. Ama bunun arkası çok da dolu değildi. Halen daha saha sonuçları ile ya çok mükemmel oluyoruz ya da çok kötü. Hep söylüyorum, doğruları yaptığınız sürece sonuç er ya da geç gelir. Doğruları yapmaktan vazgeçmemelisiniz.
Takıma gelecek olursak, hiç transfer olmasa da bu takım yarışır diyebilir misiniz?
Yarışmak başka bir şey tabii ama eksiklerimiz var ve transfer yapmak zorundayız.
Geç kalmadınız mı biraz transferde?
Sezon bittiğinde öncelik olarak yabancı bir stoper ve forvet oyuncusu alma hedefi belirledik. Stoperde istediğimiz oyuncu ile anlaştık ve aldık. Ancak forvet konusunda öncelikli olarak belirlediğimiz isimler ya gelmek istemedi ya da makulün çok üstünde bir rakamla karşılaştık. Şimdi bana göre 2 milyon bonservis bedelinin uygun olduğu bir adama 6 milyon istenince 'nasıl olur?' derim. Geç kaldık. Bu doğru ama böyle oldu diye panikle birini alıp maddi manevi zarar etmek mi telafi eder bu geç kalmayı?
Fatih Tekke masada mı peki?
Masada diyemem. Çünkü yeni bir sözleşme imzaladı. Ama Fatih, Trabzon için özel bir isim ve şartlar değişirse her zaman düşünebiliriz Fatih'i...
Başka transfer düşündüğünüz bölge var mı?
Var. Uygun bulabilirsek yerli olmak üzere sağ ve sol bek düşünüyoruz. Hatta takımdaki sakatların durumuna göre bunlardan biri yabancı dahi olabilir.
Saha içinde ve dışında Avrupa kulübü olacak Trabzonspor'un ilk ışıklarını ne zaman görmeyi umuyorsunuz?
Bunun için bir yıla daha ihtiyacım var diyebilirim.

Zaman