Rus halkı daha az otoriter yönetim istiyor

Sovyetler Birliği döneminde Josef Stalin gibi diktatör ve baskıcı yönetimlerin idaresinde yaşayan Rusya halkı, artık daha az otoriter yönetimler istiy

  Sovyetler Birliği döneminde Josef Stalin gibi diktatör ve baskıcı yönetimlerin idaresinde yaşayan Rusya halkı , artık daha az otoriter yönetimler istiyor . Levada Araştırma Merkezi ' nin yaptığı çalışmaya göre , halkın yüzde 33 ' ü yönetim erkinin bir kişinin elinde toplanmasına karşı . Aynı çalışmaya göre , otoriter yönetime destek verenlerin oranı geçen yıldan bu yana yüzde 16 azalarak , yüzde 27 ' ye geriledi .

1990 ' lı yıllarda yaşanan belirsizlik ortamından ülkeyi istikrara kavuşturan ve ekonomik gelişiminde önemli başarılar sağlayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' e destek ise yüzde 60 ' ın üzerinde . Halkın yarıdan fazlası iki dönem devlet başkanlığı yapan ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ' in devlet başkanlığı döneminde de Başbakanlık görevini sürdüren Putin ' in siyasi kararlarda belirleyici rol oynadığına inanıyor .

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de halkın yüzde 28 ' i en azından belirli dönemlerde güçlü liderlerin bulunması gerektiğini düşünüyor . Ankete göre ekonomik kriz , uluslararası sorunlar ve bölgesel krizlerde güçlü lider yönetimleri , zayıf yönetimlere göre daha etkili . Bu kategorideki halkın büyük çoğunluğunun eğitim seviyesinin düşük ve ortalama gelirin altında bir rakamla yaşamlarını sürmeleri dikkat çekiyor .

Araştırmaya göre yönetim gücünün sadece Putin ' in elinde toplanmasının ülkenin çıkarına olacağını düşünenlerinin oranında da azalma yaşandı . Putin ' in iktidar kültünün Rusya için zorunlu olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 61 . Putin ' in etkin olmadığı bir süreçte ülkenin kötüye gideceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 22 .

Aynı çalışmada Rusya ' da muhalefetin gerekli olup olmadığı ile ilgili de bir soru halka yöneltildi . Gerekli diyenler yüzde 22 ' yi bulurken , halkın yüzde 16 ' sına göre muhalefet çok da önemli değil . Halkın yüzde 44 ' ü ise muhalefetin olmasını faydalı olarak görüyor . Rusya ' da muhalefetin var olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 11 ' de kalıyor .