Çalışanın Gözü Bu Hafta Meclis'te Tbmm

NIN GÖZÜ BU HAFTA MECLİS'TE

TBMM (A.

  NIN GÖZÜ BU HAFTA MECLİS ' TE

TBMM ( A . A ) - 11 . 07 . 2010 - Meclis tatile girmeden önce , gündemdeki 4 önemli tasarının yasalaştırılması planlanıyor .
TBMM Genel Kurulu , tasarılar yasalaşana kadar aralıksız çalışacak . Bu kapsamda , geçen hafta görüşmeleri yarım kalan , 8 yeni üniversitenin kuruluşuna ilişkin kanun tasarısı üzerindeki çalışmalar tamamlanacak .
Genel Kurulda tatil öncesinde ele alınması planlanan tasarılardan biri , ağırlıklı olarak vergi kanunlarında düzenlemeler içeren ' torba kanun ' tasarısı .
Tasarıya göre , ücretlilerin gelir vergilerindeki yüzde 27 ' lik dilimin üst sınırı 50 bin liradan 76 bin 200 liraya yükseltilecek . Böylece , üst gelir grubundaki ücretlilere 2 bin 100 TL ' ye kadar vergi iadesi yapılacak .
Elektronik ortamda tebligat yapılabilecek . Tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna tutulacak . Milli Piyango ' nun şans oyunları özel sektöre yaptırılabilecek . TBMM hesaplarının denetimini Sayıştay yapacak .
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri , odaların banka hesaplarına ulaşabilecek .
Futbol kulüplerinin de aralarında olduğu GSM aracı kuruluşları , satışları üzerinden vergi ödemeyecek .
Hurda kamyonların teslimi durumunda , vergi silinmesine ilişkin uygulama süresi uzatılıyor ve kapsamı genişletiliyor .

-MALİ KURAL KANUNU TASARISI-

Mali Kural Kanunu Tasarısı da TBMM Genel Kurulunda ele alınacak tasarılar arasında yer alıyor .
Tasarıya göre , Mali Kural ; genel yönetim , KİT ' ler ve bağlı ortaklıklar ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ile fonları kapsayacak . Belediyeler ve il genel meclisleri , büyük oranda borçlanmayı Hükümet onayıyla yapabilecek .
Sayıştay Başkanlığı , mali kural uygulamasında denetim görevi yapacak . Sayıştay , Mali Kural İzleme Raporunda yer alan verilerin doğruluğu , güvenilirliği ve önceden belirlenmiş standartlara uygunluğunu değerlendirecek ve sonuçları , raporun yayımından itibaren 45 gün içinde TBMM ' ye gönderecek ve kamuoyuna duyuracak .
KİT ' ler , Hazine Müsteşarlığının görüşünü alarak DPT Müsteşarlığınca hazırlanacak usul ve esaslar çerçevesinde stratejik planlarını hazırlayacak .
Genel Kurulda , Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu ' da nükleer güç santrali kurulması ve işletilmesine ilişkin anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısının da görüşülmesi bekleniyor .
Meclis , tatile girmeden gündemdeki bu 4 önemli tasarı yasalaşana kadar aralıksız çalışacak .

-TAŞ ATAN ÇOCUKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Kamuoyunda ' taş atan çocuklarla ilgili düzenleme ' olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu ( TMK ) kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarının da bu hafta görüşülmesi bekleniyor .
Tasarı , TMK kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili TMK ve bazı kanunlarda değişiklik öngörüyor .
Buna göre , toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında işledikleri propaganda suçundan mahkum olan çocuklar cezalarını cezaevinde değil , çocuklara özgü güvenlik önlemleri çerçevesinde çekecek .
İhtara ve zor kullanmaya rağmen toplantı ve gösteri yürüyüşünde dağılmayanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek . Böylece yargılama asliye ceza mahkemelerinde yapılabilecek . Mevcut düzenlemede bu ceza 1 , 5 yıldan 3 yıla kadar uygulanıyordu .
TMK kapsamında suçlanan 15 yaşından büyük çocuklar da çocuk mahkemesinde yargılanacak .
11 . 07 . 2010 10 : 30 : 00