Vizenin kaldırılması, Gürcü öğrencilere Türkçenin kapılarını açtı

Türkiye ile Gürcistan arasındaki vize uygulamasının kaldırılması, Gürcistanlı üniversite öğrencilerine Türkçeyi öğrenme fırsatı tanıdı. Uluslararası T

  Türkiye ile Gürcistan arasındaki vize uygulamasının kaldırılması , Gürcistanlı üniversite öğrencilerine Türkçeyi öğrenme fırsatı tanıdı . Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ' nın da etkisiyle Gürcü öğrenciler , Türkçeyi öğrenmek için gruplar halinde Türkiye ' ye geliyor .

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Gürcistan ' daki 7 üniversite arasında imzalanan dil protokolü çerçevesinde 10 öğretim elemanı ile 31 öğrenci Türk dilini öğrenmek amacıyla Samsun ' a geldi . 1–21 Temmuz tarihleri arasında OMÜ ' nün Yabancı Diller Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ( OYDEM ) Yabancılara Türkçe Öğretimi Birimi ' nde gerçekleştirilecek eğitim programına katılacak olan Gürcü öğrenciler , teorik derslerin yanı sıra , gezi , gözlem ve uygulamalardan oluşan program ile Türkçeyi yaşayarak öğrenmeye çalışacak .

Türkçe eğitim programı öncesinde OYDEM ' de tanışma toplantısı düzenlendi . Toplantıya OMÜ Rektörü Prof . Dr . Hüseyin Akan , üniversitenin Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof . Dr . Yunus Bekdemir , OYDEM Müdürü Prof . Dr . Zeki Karakaya ile Gürcü öğrenciler katıldı .

Tanışma toplantısında konuşan öğrenciler , Türkçe ' nin iki ülkenin kültürel yakınlaşmasına katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi . Öğrencilerden Nata Tsereteli ' nin mini bir keman resitali verdiği toplantıda , Batum Devlet Üniversitesi ' nden Prof . Dr . Emzar Makaradze Rektör Akan ' a kitap hediye etti .

OMÜ Rektörü Prof . Dr . Hüseyin Akan , yaptığı konuşmada kursun ülkelerin ve milletlerin komşuluğu ileri noktalara taşıyacağını kaydetti .

Rektör . Prof . Dr . Akan , " Mayıs ayında Gürcistan ' a yaptığımız ziyaret sırasında böyle bir fikir doğdu . Protokol imzalandı ve hayata geçirildi . Eminim ki burada alacağınız eğitimden çok memnun kalacaksınız ve pratiğinizi geliştireceksiniz . Türkiye ' de Gürcü kökenli pek çok vatandaşımız var . Ayrıca iki ülkenin komşu olmasından kaynaklanan bir yakınlık da söz konusu . Bu projenin , iki ülkenin dostluğuna katkıda bulunmasını diliyorum . " ifadelerini kullandı .