Hollanda'da 13 milyon seçmen yarın sandık başına gidiyor

Hollanda'da 13 milyon seçmen, Temsilciler Meclis Üyelerini seçmek için yarın sandık başına gidiyor. Halk, 150 kişiden oluşan Hollanda Temsilciler Mecl

  Hollanda ' da 13 milyon seçmen , Temsilciler Meclis Üyelerini seçmek için yarın sandık başına gidiyor . Halk , 150 kişiden oluşan Hollanda Temsilciler Meclisi ' nde görev yapacak yeni üyeleri belirleyecek .

Hollanda vatandaşlığına sonradan geçmiş seçmenlerin de oy kullanacağı milletvekilliği seçimlerine katılacak Türk adaylar ise şöyle : Hıristiyan Demokrat Parti ' den ( CDA ) Çoşkun Çörüz , İşçi Partisi ' nden ( PvdA ) Nebahat Albayrak , Metin Çelik , Keklik Yücel , Gülhan Akdemir ve Demokratlar 66 Partisi ' nden ( D66 ) Fatma Koşer Kaya .

Seçimlerde 140 bin Türk kökenli Hollanda vatandaşı da oy kullanabilecek . 2006 seçimlerinde 65 bine yakın Türk kökenli seçmen oy kullanmıştı . Bu seçimlerde sivil toplum kuruluşlarının teşviki ile bu sayının ikiye katlanması bekleniyor .

Seçmenler oylarını kendilerine daha önce gönderilen oy pusulaları ile siyasi partilerin belirlediği listelerde yer alan adaylar için kullanabilecek . Herhangi bir nedenle sandığa gidemeyecek olanlar ise , aynı sandıkta oy kullanacak olan bir kişiye vekalet verebiliyor . Seçmenler en fazla iki kişiye vekalet edebiliyor .

11 eyaletten meydana gelen Hollanda ' daki siyasi rejim , Parlamento esasına dayanan anayasal bir monarşi . Bakanlar parlamentoya karşı sorumlu . Parlamento iki meclisten oluşuyor . 75 üyeli Senato , vilâyet meclisleri kanalıyla dereceli olarak seçiliyor . Millet Meclisi ise , halk tarafından doğrudan seçilen 150 üyeden oluşuyor . Her eyalet içişlerinde bağımsız , dışişlerinde ise merkezî hükümete bağlı . Eyalet Meclisi , Eyalet Temsilciler Meclisi ve Kraliçe ' nin Komiseri denilen Vali tarafından yönetiliyorlar . Eyalet Meclisi üyeleri halk tarafından , Eyalet Temsilciler Meclisi ise Eyalet Meclisi üyelerinden seçiliyor . Her eyalet , senatoda nüfusu oranına göre üye bulunduruyor .