Bm İran İçin Tekrar Toplanacak Birleşmiş Milletler

-BM İRAN İÇİN TEKRAR TOPLANACAK BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 08.06.2010 - ÖZLEM ŞAHİN ŞAKAR - TÜRKİYE VE BREZİLYA'NIN İSTEĞİYLE BM GÜVENLİK KONSEYİ BU

 

-BM İRAN İÇİN TEKRAR TOPLANACAK

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Özlem Şahin Şakar - Türkiye ve Brezilya ' nın isteğiyle BM Güvenlik Konseyi bugün tekrar toplanarak , İran ' ın nükleer programıyla ilgili danışma toplantıları yapacak .

Konseyin , İran ' a yeni yaptırımlar getirilmesi çabalarının öncesinde Türkiye ile Brezilya ' nın öncülüğünde yapılan danışma toplantısı sona erdi .

Toplantının sonunda yabancı gazetecilere açıklama yapan Türkiye ' nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan , İran ' la ilgili nükleer sorunun tartışılmaya devam edeceğini , şu anda başka bir yorumda bulunmasının doğru olmayacağını belirtti .

Türkiye ' nin bu meseleye yönelik görüşlerinin iyi bilindiğini ifade eden Apakan , ' Bu danışma toplantıları bizlere konunun her yönüyle ele alınması imkanını sağladı ' dedi . Bu konuda basına açık bir toplantı yapılıp yapılmayacağını soran bir gazeteciye ise Apakan , bu konunun görüşülmekte olduğunu söyledi .

Apakan , Gazze ' ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan İsrail saldırısı konusunda BM tarafından başlatılması beklenen soruşturmaya yönelik bir soru üzerine ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ' un bu yöndeki çabalarının devam ettiğini belirtti .

-BREZİLYA BÜYÜKELÇİSİ-

Brezilya ' nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maria Luiza Ribeiro Viotti de gazetecilere yaptığı açıklamada , İran ' a yönelik yaptırım tasarısı üzerinde bugüne dek teknik düzeyde danışma toplantılarının düzenlendiğini belirterek , ' Şimdi bu konuda siyasi tartışmanın yapılması gerekmektedir , yarın bu tartışmayı yapacağız , sonra da nereye gideceğimizi göreceğiz " dedi .

Viotti , bu danışma toplantılarının İran ' a yönelik yaptırım kararını geciktirmeye yönelik olup olmadığının sorulması üzerine ise " Biz bir şeye engel olmak ya da geciktirmek istemiyoruz , biz sadece siyasi bir tartışma yapılsın istiyoruz . Bu tartışmanın yaptırım konusuna odaklanmasını istemiyoruz . Biz daha geniş kapsamda konuyu görüşmek istiyoruz " diye konuştu .

-DİĞER GÖRÜŞLER-

Konseyin dönem başkanı Meksika ' nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller de yaptığı açıklamada , Konseyde bu hafta içinde İran ' a yeni yaptırımlar getirilmesini isteyen karar tasarısını oylamaya sunulması konusunda değişiklik olmadığını , oylamayı bu hafta içinde beklediklerini ifade etti .

ABD ' nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da yaptığı açıklamada , ' Danışma toplantımız devam edecek , yeni bir tur danışma toplantısı yapılacak ' dedi . Rice , gazetecilerin oylamanın bu hafta yapılıp yapılmayacağı sorularını ise ' evet ' anlamında başını sallayarak yanıtladı .

Batılı diplomatlar oylamanın en erken Çarşamba günü yapılabileceğini düşündüklerini belirtti . Ancak diplomatlar , tasarının ekinde yer alan , İran ' ın nükleer programıyla ilişki içinde olan , İran Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen firmalara ve diğer kişilere yönelik yaptırımlar listesi konusunda henüz tam anlaşma sağlanamadığını da belirtti . Yaptırım listesinde yer alacak kişiler ve firmalar , ' mallarının dondurulması ve uluslararası seyahat yasağı ' gibi yaptırımlara maruz kalacak .

BM kulislerinde tasarıda , İran ' ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik yeni yaptırımlar getirildiği , tüm İran bankalarıyla olan alım-satım işlemlerinin sıkı denetiminin ve BM ' nin Tahran ' a karşı silah ambargosunun genişlemesinin de öngörüldüğü konuşuluyor .

Konseyin beş daimi üyesi olan ABD , İngiltere , Fransa , Çin , Rusya ile Almanya arasında beş aydır müzakere edilen ve İran ' ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya karşı Türkiye , Brezilya ve Lübnan ' ın soğuk baktığı iyi biliniyor .

Karar tasarısının 15 üyeli Konsey ' den geçmesi için beş daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin ' evet ' oyunu alması gerekiyor .

08 . 06 . 2010 07 : 12 : 51