3 milyon TL'lik otomobil Türkiye'de

İsveçli süper spor otomobil markası Koenigsegg, Türkiye'de satılan en pahalı otomobil oldu.

3 milyon TL'lik otomobil Türkiye'de
  Zaman ' ın haberine gö ; re , vergilerle birlikte 1 , 6 milyon Euro ' ya ( 3 milyon TL ) satılan Koenigsegg CCX modeli araç ; , bugü ; ne kadar Tü ; rkiye ' deki en pahalı otomobil unvanına da sahip oldu . Dü ; nyada sadece 80 mü ; şterisi bulunan , geç ; en yıl 18 adet satılan Koenigsegg , tıpkı Bugatti gibi tamamen ö ; zel mü ; şterilere yö ; nelik ü ; retim yapıyor . Marka , Ferrari , Porsche , Bentley ve Lamborghini ' nin de ü ; zerinde konumlandırılıyor . Geç ; en hafta sonu Tü ; rkiye ' ye gelen İsveç ; li markanın patronu Christian Von Koenigsegg , bugü ; ne kadar Amerika , Ortadoğu , Avustralya , İngiltere ve Rusya gibi ü ; lkelerden mü ; şterileri olduğunu , şimdi yü ; ksek vergiler sebebiyle fiyatların ikiye katlandığı Tü ; rkiye ' nin de bu listeye dahil olmasından bü ; yü ; k mutluluk duyduğunu sö ; yledi . Eşiyle ilk kez geldiği İstanbul ' dan ç ; ok etkilendiklerini belirten Koenigsegg , ' Ben otomobil satmıyorum , mü ; şterilerimiz talip olup sipariş veriyor . Biz de onlar iç ; in ö ; zenle kullanıp saklayacakları otomobili ü ; retiyoruz . ' dedi .

Sü ; per spor olarak adlandırılan bu sınıfta Bugatti ve Pagani Zonda gibi markalarının yer aldığını belirten Koenigsegg , Ferrari , Porsche , Mercedes gibi markaların ancak 10 yılda bir ö ; zel modellerle bu sınıfa kısa sü ; reli giriş yaptığını sö ; yledi . ' Bu sınıfta aslında kimse kimsenin rakibi değil , ç ; ü ; nkü ; bu kadar para ö ; deyen mü ; şteri zaten koleksiyon amacıyla alıyor bu otomobili . Beğeniyorsa gidip bir de diğer markayı dahil edebiliyor garajına . ' diyen Koenigsegg , mü ; şterilerin , bu tarz otomobilleri ö ; zel ü ; retim olduğu iç ; in tercih ettiğini kaydetti . Toplam 50 kişinin ç ; alıştığı butik fabrikada bir otomobili ü ; retmek iç ; in 3 bin 500 saat gerektiğini ve sadece parlatma işleminin bile 300 saat sü ; rdü ; ğü ; nü ; dile getiren Koenigsegg , şunları sö ; yledi : ' Dü ; nyanın kilo başına en fazla gü ; ç ; dü ; şen otomobilini ü ; retiyoruz . Bu bir mü ; hendislik harikası . Tü ; m otomobili olduğu gibi motoru ve şanzımanı da biz tasarladık , ö ; zel bir yere ü ; rettiriyoruz . Lastiği bile sadece bizim iç ; in geliştirip ü ; retiyorlar . '

Christian Von Koenigsegg , tıpkı Enzo Ferrari , Henry Ford , Ferdinand Porsche gibi soyadını otomobil markasına dö ; nü ; ştü ; ren isimler arasında yer alıyor . Koenigsegg , spor otomobiller sınıfındaki kö ; klü ; markalara karşı hangi cesaretle yola ç ; ıktığı sorusunu şö ; yle cevapladı : ' Ailemin temeli 12 . yü ; zyıl Roma sarayına kadar gidiyor . Bü ; yü ; kbabam , İsveç ; ' te sulama sistemleri tasarlayan biriydi , annem ise İsveç ; sarayı iç ; in şapka dizayn ediyordu . Hiç ; bir zaman bir yere girip ç ; alışayım demedim . Canım ne isterse yaptım ; en bü ; yü ; k hayalim otomobildi ve 20 yıl sonra nerede olmak istediğimi dü ; şü ; ndü ; m , hayata kalıcı bir şeyler bırakmam gerektiğine inanıyorum . '

Koenigsegg ' in Tü ; rkiye temsilcisi Erk Otomotiv ' in ortağı Mehmet Buğra Yü ; ce ise otomobilin Tü ; rkiye ' de satılabilmesi iç ; in 6 ay ç ; alıştıklarını belirterek , ' Bu sü ; reç ; te birkaç ; kez İsveç ; ' e fabrikaya gittik . CCXR olan aracı Trevita modeli gibi modifiye ettirdik ve birkaç ; hafta ö ; nce Tü ; rkiye ' ye getirttik . Gü ; mrü ; kten alıp şehir merkezine gelene kadar polis 5 kez durdurdu . Tü ; rkiye ' de satılan bu fiyatta başka bir otomobil yok . İkinci bir mü ; şterimiz olabilir , kendisiyle gö ; rü ; şmelerimiz devam ediyor . ' aç ; ıklamasını yaptı . Bugü ; ne kadar İngiltere ' de 14 , ABD ' de 12 , Katar ' da 7 adet Koenigsegg satılırken Tü ; rkiye ile birlikte toplam 16 farklı ü ; lkede markanın temsilciliği yer alıyor .


Christian Von Koenigsegg ' in kendi adını verdiği spor otomobilin CCXR modeli 1 . 250 kilogram ağırlığına ve 1 . 018 beygir gü ; cü ; ne sahip . Araç ; , 0 ' dan 100 km/saat hıza sadece 3 , 1 saniyede ulaşıyor . Almancada ' kralın kö ; şesi ' anlamına gelen Koenigsegg ' in otomobillerin ü ; zerine uyguladığı logo , ailenin 12 . yü ; zyılda şö ; valye olan temsilcisinden beri kullandığı armanın kalkan haline dö ; nü ; ştü ; rü ; lmü ; ş halini ifade ediyor . Koenigsegg , tasarladığı CCXR ve Agera modellerinde hayvanların yapılarından esinlendiğini , ancak en ç ; ok yunus balığını ö ; rnek aldığını sö ; yledi . İsveç ; Angelholm ' deki fabrikada ü ; retilen araç ; lar , yakınlardaki askerî ; uç ; ak pistinde deneniyor . Mü ; şteriler sipariş vermeye ve araç ; larını almaya ö ; zel jetleriyle geliyor .

Koenigsegg geç ; en yıl General Motors ' un bir sü ; redir satmaya ç ; alıştığı Saab ' ı almak iç ; in şirketle anlaşmaya varmıştı . Ancak satın alma gerç ; ekleşmedi . ' Saab , İsveç ; iç ; in bir değerdir . Arkadaşlarımızla markayı alalım istedik . Ç ; ü ; nkü ; ü ; retim tesisi var , inanılmaz bir bilgi birikimi ve teknolojiye sahipler . Neden kapansın , ilginç ; bir fırsattı . ' diyen Christian Von Koenigsegg , yılda 100 bine yaklaşan araç ; ü ; retimiyle Saab ' ın kendisinin tam olarak alanına girmediğini ancak markanın ayakta kalması iç ; in bu girişimde bulunup bir plan ç ; ıkardıklarını sö ; yledi . Koenigsegg , ' Ama iş bir noktaya geldi , bizi aştı . Ancak Hollandalı Spyker şirketi aldı . ' dedi . Koenigsegg , İsveç ; li Volvo ' nun Ç ; inli Geely ' ye satılmasını da anlamlı bulmadığını dile getirdi .