Nazım'ın Çocukluğu Oyuncak Müzesi'nde

Gazetesini almak için kapıya yürüdü, eğildi ve her şey bir saniyede son buldu. Nazım 3 Haziran sabahı, kalp krizi geçirerek bu dünyadan, kalbindeki o vatan hasretiyle, özlemleriyle gitti.

Gazetesini almak için kapıya yürüdü, eğildi ve her şey bir saniyede son buldu. Nazım 3 Haziran sabahı, kalp krizi geçirerek bu dünyadan, kalbindeki o vatan hasretiyle, özlemleriyle gitti.

47 yıldır kelimeleri suskun Nazım Hikmet'in. 58 yıllık vatan hainliği de geçen sene son bulmuştu. Yıllardır Ruslar tarafından düzenlenen anma törenlerini bu yıl ilk kez Moskova'daki Türk Büyükelçiliği düzenledi.

Nazım Hikmet anısına Türkiye'de de başka etkinlikler düzenleniyor. İstanbul Oyuncak Müzesi'nde Nazım Hikmet'in belki de hiç gün ışığına çıkmamış çocukluk eşyaları sergileniyor.

Şairin ölümünün 47. yıldönümü için Nazım Hikmet Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen sergide, sanatçının çocukluk pelerini, hırkası, ayakkabısı, mama kaşığı ve Moskova’daki çalışma odasında bulunan oyuncaklar yer alıyor. Sergi 4 Temmuz'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Nazım Hikmet’in çocukluğunun önemli bir bölümü, Göztepe semtindeki Taşmektep Sokağı’nda geçmiştir. Bu sergiyle şairin çocukluğu koşup oynadığı Göztepe’de yıllar sonra yeniden canlanıyor…

Kadıköy'de ise Nazım'a şarkılar söylenecek. Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin Kadıköy ve Maltepe'deki şubelerinde de hafta sonuna kadar anma etkinlikleri düzenleniyor.

MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI
Haftanın bir diğer önemli etkinliği ise 38’incisi düzenlenen bir İstanbul klasiği “38. Uluslar arası İstanbul Müzik Festivali” 3 Haziran’da başlayan etkinlik Haziran sonuna kadar devam edecek ve yıldız isimler Arvo Pärt, Lang Lang ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni de dâhil olmak üzere 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı yer alacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katılıyor.

ONE LOVE FESTIVAL’E ISININ
19-20 Haziran tarihlerinde herkesin merakla beklediği Efes Pilsen One Love, bu sene Santralistanbul’da gerçekleşecek. Groove Armada, The Ting Tings, Sophie Ellis-Bextor, The Whitest Boy Alive ve Wild Beasts de festivalde sahne alacak isimler arasında.
Haftaya gerçekleşecek bu festival için biletlerinizi şimdiden ayırtın derim.

Festivale ısınmak için ise başka bir etkinlik olacak. One Love Festival öncesi hafta sonu…

Efes Pilsen One Love Festival Pre-weekend
4 ve 5 Haziran’da festivalin temposunu önceden yakalamak isteyenler için Tamirhane’de 2 gece eğlence var. 4 Haziran Cuma akşamı New York’un aranan DJ ve prodüktörlerinden Prince Language’ın Left-field Disco’dan House, Techno ve Rock’a uzanan DJ seti ve 5 Haziran Cumartesi akşamı ise Türk Electronica sahnesinin öncülerinden, Portecho’nun canlı performansıyla izleyenlerini coşturacak. Saat 22:30’da başlayacak gecelerin kombine bilet fiyatı 40 TL.

Manga
Geçen hafta Eurovision şarkı yarışmasında başarıyla temsil ederek 2. olan Manga 4 Haziran Cuma günü İzmirli hayranlarıyla Ooze Venue’de buluşuyor. Saat 23:30’da başlayacak gecenin bilet fiyatı 28,50 TL.

Aydın Esen Group
Balık Ekmek Caz geceleri Haziran’da da tüm hızıyla devam ediyor. 5 Haziran Cumartesi günü, Kuruçeşme’den saat 19:30’da Bosphorus Yatının boğaza hareketiyle başlayan gecede,  caz müziğinin dünya ölçeğinde en büyük besteci ve virtüözlerinden kabul edilen Aydın Esen, grubu ile birliktesahne alıyor. Balık-ekmek, limitsiz şarap ve bira ücrete dahil olduğu gecenin bilet fiyatı 100 TL.

Alim & Fargana Qasimov
Geleneksel Azeri müziği mugamın en büyük ustası olarak kabul gören Alim Qasimov, 16 yaşında beri öğrencisi olan kızı Fargana Qasimov’la birlikte 5 Haziran Cumartesi günü Yerebatan Sarnıcı'nın büyüleyici atmosferinde performans sergiliyor. Saat 21:00’de başlayacak konserin bilet fiyatı 67,50 TL.

Ajda Pekkan - Şef Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası
Geçen sene verdiği muhteşem konserlerle 2009 yazına damga vuran Türk Pop Müziğinin süperstarı Ajda Pekkan, 2010 yazının ilk konserini “Carte d’Or Açıkhava Konserleri” kapsamında 4 Haziran ve yoğun talep üzerine 13 Haziran tarihlerinde Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu`nda vermeye hazırlanıyor.
Konserde sanatçıya kendi özel orkestrasıyla birlikte Behzat Gerçeker şefliğinde Enbe Orkestrası da eşlik edecek.

Ingrid Jensen
Sheraton İstanbul Ataköy Hotel’de 1-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek caz festivalinde dünyaca ünlü caz sanatçıları trompetçi Ingrid Jensen, akordeoncu Richard Galliao, Benny Golson ve Roseanne Vitro sahne alacak.
8 Haziran Salı günü olağanüstü bir caz enstrümantalisti trompetçi Ingrid Jensen müzikseverlerle buluşuyor.

Japon Sanatının 5000 Yılı
“2010 Türkiye’de Japonya Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Japon Sanatının 5000 Yılı” Sergisi, 5 Mayıs-28 Haziran tarihleri arasında Topkapı Sarayı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.


CNN Türk