Gaziantep'te Engelli Hakları Konferansı

Gaziantep'te, Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdulkadir Anaç'ın eğitim verdiği, "Özürlülük Hakları" konulu konferans düzenlendi.

  Gaziantep Ticaret Odası ( GTO ) konferans salonunda düzenlenen konferansa , Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul , Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın , İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz , GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan , İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hatice Kutsal , Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Emin Korkmaz , Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender , engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı .
Açılış konuşmasını yapan GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk projeyi , GTO kurumsal sosyal sorumluluk projesi adı altında , Türkiye Sakatlar Derneği , Büyükşehir Belediyesi , Şahinbey Belediyesi , Hacı Sani Konukoğlu ve Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirdiklerini söyledi .
Çeliktürk , " Bu projemiz devlet planlama teşkilatı ve Gaziantep Valiliği organizasyonuyla yürütülen SODES programının parçası olarak gerçekleştirilen bir proje . Sizlerin de bildiği gibi SODES çok çeşitli ekonomik ve sosyal odaklı kurum ve kuruluşların yapmış olduğu projeleri destekliyor . GTO olarak biz özellikle engellilerin de bir meslek kazandırıcı proje hazırlama ve aileleri bilinçlendirme adına böyle bir çalışma başlattık ve devam etmekteyiz . Engellilere meslek kazandırma açısından çok önemli bir
seçim . Bu kapsamda özellikle engellilerimizin belirttiği iki tane meslek belirledik . Bunlardan bir tanesi web sitesi hazırlama diğeri de stilistlik ve modelistliktir " dedi .
" Sağ olsun iki tane meslek okulumuzun da yardımıyla bu projemizin ilk bölümünü tamamladık ve ikinci bölümü açıldı " diyen Figen Çeliktürk konuşmasını şu şekilde sürdürdü :
" Bir tanesi Sani Konukoğlu Meslek Lisesinde stilistlik ve modelistlik kursumuz hali hazırda devam ediyor . Bir diğeri de Türkiye Sakatlar Derneği ' nin oluşturmuş olduğu proje kapsamında bir kurs programımız var . Buda özellikle web sayfası hazırlama alanlında ilk mezunlarımızı verdik ve hala staj aşamasında mezunlarımız ve ondan sonra inşallah ileriki dönemlerde işletmelerimizde istihdam etmeye başlayacaklardır . Kurslarımızın ikinci bölümü hali hazırda başladı toplamda her iki kursumuz tamamlandıktan sonra
bir kursumuzda 30 web kursumuzda da 40 olmak üzere toplam 70 tane engellimize bir anlamda meslek kazandırmış olacağız . Bu proje sürdürülebilir olmayı hedefleyen bir proje . İnşallah proje bittikten sonra gerek Sakatlar Derneği gerekse okulda oluşturduğumuz kursla ilgili bölümlerimiz bu tür eğitimlerine desteklerle devam edecektir . Sadece meslek kazandırma değil projemizin amacı engelli velilerimizin bilinçlendirilmesi ve toplumsal farkındalık kazandırmakta toplumumuza projemizin önemli ayaklarından biri .
Nitekim bu toplantıyı bu kapsamda düzenliyoruz "
Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ise , engelli vatandaşların yaşadığı sorunları dile getirerek , " Gaziantep ' te , " Engelsiz Gaziantep için el ele projesi var . Bu proje için kişisinden kurumuna kadar herkes bir şeyler yapıyor . Özellikle valimiz ve kurum çalışanları bizler için çok şey yaptı . Bizim yaşadığımız esas sorun , engelli istihdamıdır . Bu konuda da çalışmalar var . Biz engelli vatandaşlarımızın belli bir noktaya gelmesi için çalışacağız . Bu konuda toplum bilinci oluşması
lazım " diye konuştu .
Açılış konuşmalarından sonra konferans vermek için kürsüye çıkan , Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanı Abdulkadir Anaç da , özürlülük hakları konusunda vatandaşların ne tür hakları var konusunu ele aldıklarını ifade etti .
" Bu konuda yaşanan sıkıntılar var " diyen Anaç , " 2005 yılında özürlü vatandaşlarımız birçok hak elde ettiler . Bu yasa Cumhuriyet tarihinin ilk yasasıdır . Bununla birlikte özürlülerin elde ettikleri haklar konusunda toplum bilinci pek oluşmadı . Bazı özürlü vatandaşlarımız bu haklardan yeterince yararlanamıyorlar . Bu konferansla , Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte bu haklar konusunu ele alacağız " diye konuştu .
Konferansın ardından Abdulkadir Anaç engelli hakları ile ilgili soruları yanıtladı .
( HÖ-HE-Y )