Alevi Dedeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni Ziyaret Etti

Diyarbakır Kültür Sanat Festivali kapsamında yapılacak Kürtçe Cem ve İnançlar Buluşması etkinlikleri için Diyarbakır'a gelen Alevi dedeleri Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Başkanvekili Metin Kılavuz'a program için teşekkür etti

  Diyarbakır Kültür Sanat Festivali kapsamında yapılacak Kürtçe Cem ve İnançlar Buluşması etkinlikleri için Diyarbakır ' a gelen Alevi dedeleri Büyükşehir Belediyesi ' ni ziyaret ederek Başkanvekili Metin Kılavuz ' a program için teşekkür etti . Dedeler başkanlık protokolüne girerken Kürtçe " eşik duası " okudu ve niyazını verdi .
Diyarbakır Kültür Sanat Festivali ' nde ilk defa Kürtçe cem yapacak olan Alevi dedeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Kılavuz ' u ziyaret ederek , festivalde kendilerine yer verilmesinden dolayı teşekkür etti . Kılavuz , festivalin farklı sesleri , renkleri bir araya getirdiğini söyledi .
10 . Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yarın " Alevilik ve Alevi Sorununa Çözümler " panelini gerçekleştirecek ve " İnançlar Buluşması " etkinliğinde ilk defa Kürtçe Cem yapacak olan Alevi dedelerinden Pir Ali Aybek , Büyükşehir Belediyesi Başkanlık protokolünün kapısında Kürtçe " eşik duası " okuyarak bolluk ve bereket diledi . Niyazını veren Pir Ali Aybek , kapı kirişini öperek içeri girdi . Aybek , Araştırmacı-Yazar Ali Köylüce , Gazeteci Şükrü Yıldız , Araştırmacı Bese Aslan , Gazeteci Özlem Berktaş
festivalde kendilerine yer verilmesini memnuniyet verici olarak değerlendirdi .
Gazeteci Şükrü Yıldız , " Bize yer ayrılması aslında Türkiye ' ye de anlamlı bir mesajdır . Farklılıkların bir zenginlik olduğunun güzel bir resmidir " diyerek inançlar ve kültürlerin özgür bırakılmasıyla sorunların yaşanmayacağını söyledi .
Pir Ali Aybek ise yıllarca Aleviliğin Şafiliğe Şafiliğin de Aleviliğe düşman gibi gösterildiğini söyleyerek , festivaldeki etkinliğin halklar arasında olumsuzluk oluşturan düşüncelere karşı bir cevap olduğunu belirtti . Yarın gerçekleştirecekleri " İnançlar Buluşması " dinletisinde ilk defa Kürtçe Cem yapılacağını kaydeden Aybek , " Kendi toprağımızda halkımızla kucaklaşacağız . İnsanlar arasında dil , renk , ırk farkı gözetmeksizin hepsini kucaklayan , hepsini merkeze alan bir şekilde Kürtçe ile bir Cem
gerçekleştirmek istiyoruz . Diyarbakır ' ın bizi kucaklaması çok önemlidir " dedi .

" ALEVİLİĞİN FELSEFESİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ "
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Kılavuz da , Diyarbakır ' ın bundan 100 yıl önce yüzde 40-45 ' ini farklı etnisitelerin oluşturduğunu söyleyerek , " O dönemler halklar arası bir renk cümbüşü vardı . Bugün bu farklılık maalesef bir elin parmaklarını geçmeyecek bir hale getirildi . Bu zenginlik kayboldu . Diyarbakır Kültür Sanat Festivali ' nin ana fikri buradan çıkar " diye konuştu .
Festival ' in renklerin , seslerin buluşması olduğunu belirten Kılavuz , " Aleviliğin felsefesi bizim için çok önemli . Biz belediye olarak bütün inançlara bütün düşüncelere saygılıyız , eşit mesafedeyiz . Ancak ezilmiş ve ötekilenmiş kimlik ve inançların da her zaman yanındayız , pozitif ayrımcılık yapıyoruz " şeklinde konuştu .
Kürt Alevi Dedeleri İHD , BDP ve AK Parti İl Merkezleri , PSA Derneği , kendilerini ' Barış Anneleri ' olarak tanıtan grup , Dicle Fırat Kültür Merkezi , Dengbej Evi ve Süryani Kilisesi ' ni de ziyaret edecek . Dedeler kilisede İskenderun ' da öldürülen Piskopos Luigi Padovese için de başsağlığı dileyecek . Ziyaret sırasında Başkanvekili Kılavuz , konuk heyete Büyükşheir Belediyesi Sanat Atölyesi ' nde seramikten yapılan minyatür bir sur hediye etti .