Tarımsal Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Toplantısı Yapıldı

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tanıtım toplantısı yapıldı.

Tarımsal Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Toplantısı Yapıldı
Devlet Su İşleri (DSİ) Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Murat Demirci, Belediye Başkanı nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Otlu, Başsavcı Adem Yazar, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Özel İdare Genel Sekreteri Ali Salgar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı, Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Koordinatörü Mustafa Bozkurt, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, daire amirler ve kurum müdürleri katıldı.
TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt , Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı'nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturulduğunu söyledi.
TKDK Koordinatörü Bozkurt; "Bu kapsamda, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanacaktır. Bu aracın beş bileşeni vardır ve Türkiye, bir aday ülke olarak Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA) bütün bileşenlerinden yararlanma hakkına sahiptir. IPA'nın beşinci bileşeni olan Kırsal Kalkınma (IPARD); Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıklarını ve politika geliştirilmesini desteklemekte ve ayrıca, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlamaktadır" dedi.
TKDK Koordinatörü Mustafa Bozkurt; "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD Ajansı) ve İl Koordinatörlükleri 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı Kanunla kurulmuştur. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 04/05/2007 tarih ve 5648 sayılı kanun ile kurulmuş olup Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşudur. Merkez teşkilatı ve taşrada 20 İl Koordinatörlüğünden oluşmaktadır. Avrupa Birliği 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde aday ülkelere Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) vasıtasıyla destek sağlayacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kırsal Kalkınma bileşeni çerçevesinde ülkemize sağlanacak 1,2 milyar avroluk destek miktarını dağıtmakla sorumludur" diye konuştu.
Kars'ta Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Et Üreten Tarımsal İşletmeleri, Üretici Gruplarının Kurulmasına Destek Sağlanması, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi, Arıcılık, Süs Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi ve Kırsal Turizm gibi projeler IPARD kapsamından yaralanacak.
Toplantıda Vali yardımcısı Murat Demirci bir konuşma yaptı. Toplantı slayt gösterileri eşliğinde devam etti
TKDK Kars İl Koordinatörlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun taşra teşkilatında yer almaktadır. Proje Başvuru Yönetimi Birimi, Yerinde Kontrol Birimi, Ödeme Talep İşlemleri Birimi ve Destek Hizmetleri Birimi olmak üzere 4 birimde faaliyet göstermektedir.
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nın1 İl Koordinatörü, 21 Uzman ve 5 Destek Personeli olmak üzere toplam 27 çalışanı bulunuyor.