Emekliler Günü'nde Emekliye Kötü Haber Ankara

LER GÜNÜ'NDE EMEKLİYE KÖTÜ HABER

ANKARA (A.

  LER GÜNÜ ' NDE EMEKLİYE KÖTÜ HABER

ANKARA ( A . A ) - 30 . 06 . 2010 - Ankara 5 . İş Mahkemesinin , emekli aylıklarını düzenleyen bazı kanun maddelerinin Anayasa ' ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine yaptığı iptal başvurusu , Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi .
İşçi , Memur , Bağ-Kur Emeklileri Derneği ( İMBED ) Genel Başkanı Hamdi Öz ' ün , kendisiyle diğer emekliler arasındaki aylık farkının ortadan kaldırılması için açtığı davanın görülmesine devam edildi .
Ankara 5 . İş Mahkemesi ' ndeki duruşmaya , Öz ile Sosyal Güvenlik Kurumunun ( SGK ) avukatları katıldı .
Ankara 5 . İş Mahkemesi , davada , emekli aylıklarını düzenleyen bazı yasa hükümlerinin Anayasa ' ya aykırılılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuş ve bu hükümlerin iptalini istemişti .
Yargıç , Anayasa Mahkemesinin , bu başvuruyla ilgili kararının açıklandığını ve dosyaya gönderildiğini belirtti .
Anayasa Mahkemesince dosyaya gönderilen 2010/37 esas sayılı kararda , dava konusu düzenlemelerin , itiraz başvurusunda bulunan , Ankara 5 . İş Mahkemesinin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığı belirtildi ve mahkemenin ' yetkisizliği ' nedeniyle başvuruyu 8 ' e karşı 3 oy çokluğuyla reddettiği açıklandı .
Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin beyanı sorulan davacı Öz , mahkemenin gerekçeli kararının açıklanmasının ardından beyanda bulunacağını bildirdi .
SGK avukatları ise davanın reddedilmesini talep etti .
Yargıç , Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının beklenmesi ve Öz ' ün beyanının alınması için duruşmayı erteledi .
Duruşmayı , CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve bir grup emekli de izledi .
Öz , duruşmanın ardından adliye önünde yaptığı basın açıklamasında , emeklilerin 2 . sınıf vatandaş kabul edildiğini öne sürerek , ' Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra Anayasa Mahkemesine giderek , üyelere okuması için birer Anayasa vereceğiz ' dedi .
Duruşmanın son durumuyla ilgili bilgi veren Öz , davadan sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı .
Çetin Soysal da emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı . Emeklilerin yanında olduğunu söyleyen Soysal , ' Uzun yıllar çalışıp , emekli olacaksınız , ama torununuza bir şeker alamayacaksınız . Emekliyi bu hale getirenler utanmalıdır ' diye konuştu .

-DAVANIN KONUSU-

İMBED Genel Başkanı Öz , dava dilekçesinde , 1 Ağustos 1979 ' da 6092 prim günü ve 9965 gösterge ile emekli olduğunu ve davayı açtığı tarihte 645 TL aylık aldığını , dava tarihinde aynı gün ve gösterge ile emekli olanların ise 900 TL aylık aldığını ifade ederek , emekliler arasındaki bu farkın kaldırılması için yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesine başvurmasını ve emekli aylıklarının belirlendiği bazı kanun maddelerinin iptalinin sağlanmasını talep etmişti .
Emekli örgütleri , emekli aylık artışlarının enflasyona bağlanması sonrasında , özellikle 2000 yılı öncesi ve sonrasında emekli olanların aylıkları arasında büyük fark oluştuğuna dikkati çekerek , bu farkı ortadan kaldıracak ' intibak ' düzenlemesinin yapılmasını talep ediyor .
Yetkililer , ' Anayasa Mahkemesi , Ankara 5 . İş Mahkemesinin talebi doğrultusunda iptal kararı verseydi , emekli aylıkları arasındaki farkı ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması gerekecekti ' dedi .
30 . 06 . 2010 12 : 41 : 01