Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono onuruna Dolmabahçe Sarayı'nda akşam yemeği verdi. Yemeğe Endonezyalı baka

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono onuruna Dolmabahçe Sarayı ' nda akşam yemeği verdi . Yemeğe Endonezyalı bakanlarının yanı sıra Enerji Bakanı Taner Yıldız , Tarım Bakanı Mehdi Eker , İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ' nın da aralarında iş adamları ve sivil toplum temsilcilerinin de olduğu çok sayıda davetli katıldı .

Yemek öncesinde kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , konuşmasının başında misafirleri Endonezce da selamladı . Endonezya ' dan cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye ' ye son ziyaretin çeyrek asır önce gerçekleştirilmiş olduğuna dikkat çeken Abdullah Gül , bunun çok uzun bir süre olduğunu dile getirdi .

Gül , Türkiye ' ye gelen Endonezyalı heyetlerle yapılan görüşmelerin , iki ülke ilişkilerinin geleceğine istikrarla bakmayı sağlayacağını dile getirdi . İki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişe kadar uzandığını vurgulayan Gül , Osmanlı döneminde Açe ile kurulan ilişkilerin bugüne kadar sürmüş olduğunu belirtti .

Kendisinin de kişisel olarak geçmişte Endonezya ' yı birçok defa ziyaret ettiği bilgisini veren Gül , anılarının hala taze olduğunu ifade etti .

İki ülkenin hem siyasi hem de ekonomik olarak birçok benzer yönü olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül , uluslararası arenada da iki ülkenin sorunların barışçıl yollarla çözümüne ilişkin izlediği politikaların tamamen özdeş olduğunu kaydetti .

Gül , Endonezya ' da demokrasinin güçlenmesinin ve yaşanan ekonomik kalkınmanın da takdire şayan olduğunu sözlerine ekledi . Gül , Endonezya ' nın bu açıdan Asya ' ya açılmak için elverişli bir ülke ve ASEAN topluluğuna açılmak için de güzel bir kapı olduğunu dile getirdi .

Abdullah Gül , iki ülkenin ilişkilerini örnek bir merhaleye ulaştırmak için gerekli olan potansiyele sahip olduğunu vurguladı . Cumhurbaşkanı Gül ayrıca bir araya gelindiği ve ilişkiler geliştiği müddetçe iki ülkenin güçlerinin katlanacağını ifade etti . Gül son olarak bu ziyaretin ilişkilerde bir dönüm noktası oluşturacağına dair inancının tam olduğunu belirtti .

Ardından kendi dilinde bir konuşma yapan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise Türkiye ' ye bir ziyaret gerçekleştirmekten dolayı çok memnun olduklarını belirtti . Yudhoyono iki ülke arasındaki dostluk ve beraberliğin gelecekte de büyümeye devam etmesini temenni ettiğini dile getirdi .

Türk milletini ilerleme ve gelişme yolunda rasyonel ve çok çalışkan olmakla birlikte aynı zamanda kimliğinden ve kültürel olgunluğundan ödün vermeyen bir millet olarak tanımlayarak övgüde bulunan Endonezya Cumhurbaşkanı , ayrıca Türklerin misafirperverliğine hayran kaldıklarını kaydetti .

Türkiye ile çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Yudhoyono , 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefine ulasmak için anlaşmaya vardıklarını aktardı . Yudhoyono ayrıca savunma sanayi ve eğitim alanlarında işbirliği yapma , konsolosluk işlerinde kolaylık sağlanmasını konularında karşılıklı işbirliği yapmaya karar verdiklerini söyledi . Yudhoyono , medya ve turizm alanında işbirliğini geliştirmeye de büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi . Endonezya Cumhurbaşkanı , bugün iki ülkeden iş adamlarını bir araya getiren TUSKON ' un düzenlediği iş forumunun da ilişkilerin gelişmesi için somut adımlar atılmasına vesile olacağını dile getirdi .

Yudhoyono , karşılıklı ilişkiler açısından iki ülkenin de refah seviyesini artıracak yeni bir döneme girmiş olduğunu sözlerine ekledi . Endonezya Cumhurbaşkanı , Abdullah Gül ' ün ziyaret davetlerini kabul etmiş olmasından dolayı da ayrıca mutlu olduklarını aktardı .

Muayede Salonu ' nda verilen akşam yemeğinde misafirlere zeytinyağlı kabak çiçeği ve enginar dolması , su böreği ve içli köfte , yaz salatası , firik pilavı ve patlıcan beğendi ile birlikte fırında kuzu pirzola , fıstıklı dondurma ve karamel sos ile kadayıf tatlısı ikram edildi .